OIE

Novi obračun PDV-a dodatno smanjio račune prozjumera: poskupljenja struje kao da nije ni bilo

prozjumeri obracun pdv naknade maricic

Foto: Mirosław i Joanna Bucholc

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Novi obračun poreza na dodatu vrednost (PDV) za prozjumere umanjio je njihove januarske račune za dodatnih desetak odsto, na već postojećih 20-30 odsto u odnosu na vreme pre instaliranja solarnih panela. Istina, to na računima nisu mogli da primete jer je u međuvremenu struja poskupela za oko 13 odsto, ali to znači da ovaj rast cena nisu ni osetili.

Prvi prozjumeri (kupci-proizvođači) u Srbiji su se pojavili sredinom prošle godine, ali od samog početka muče muku sa obračunom PDV-a, akciza i naknada na računima koje dobijaju od Elektroprivrede Srbije (EPS), a sve zbog tumačenja Ministarstva finansija.

Zbog toga im računi posle instaliranja solarnih panela i nisu umanjeni kako što su očekivali, i kao što je bilo predviđeno Uredbom o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača, koju je pripremilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Govorilo se tada o umanjenju od 50 odsto, ali računi su im bili manji 20-30 odsto. Ipak, najnovijim izmenama Zakona o PDV-u, koje je pripremilo Ministarstvo finansija, od 1. januara to smanjenje je povećano za desetak odsto, naravno, u zavisnosti od načina potrošnje pre i posle instaliranja solarnih panela.

Maričić: Prozjumeri nisu osetili poskupljenje struje od 13 odsto

Nenad Maričić, jedan od prvih prozjumera, kaže za Balkan Green Energy News da se od 1. janura PDV obračunava na razliku između količine struje koju je prozjumer proizveo i predao EPS-u i količine koju je povukao. Do tada obračunavao se na svu struju preuzetu od EPS-a.

Suština je da prozjumeri nisu osetili poskupljenje struje od 13. odsto od 1. januara, naglašava on, i dodaje da su njegovi računi u decembru i januaru skoro isti.

Koristi koje imaju prozjumeri najbolje se mogu videti iz sledeće tabele (reč je o približnim iznosima), koja pokazuje kolike su cene struje u višoj tarfi u zelenoj, plavoj i crvenoj zoni za obične kupce i za prozjumere.

prozjumeri obracun pdv naknade cena struje

Tabela još jednom potvrđuje pravilo da instaliranje solarnih panela donosi najveće uštede onima koji troše više od 1.600 kWh odnosno koji imaju potrošnju i u crvenoj zoni.

Maričić kaže da će se svako sledeće poskupljenje, a biće ih još tri do maja 2024 manje odraziti na prozjumere, nego na ostale kupce.

Novi obracun PDV dodatno smanjeni racuni prozjumeri nenad maricic
Solarni paneli na krovu domaćinstva Nenada Maričića (foto: Nenad Maričić)
Komentara: (1)
Stojanka Kurtović / 08.03.2023.

Bravo za objašnjenje! Ja sam za Decu.platiča isto kao prošle godine.
Nadam se uštedi kad počne zima da mogu i grejanje da koristi .Videći koliko ću koliku Cu zalichu proizvesti u vreme leta. Poz.hvala…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

8. mart 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

8. mart 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

8. mart 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

8. mart 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović