OIE

Novi obračun PDV-a dodatno smanjio račune prozjumera: poskupljenja struje kao da nije ni bilo

prozjumeri obracun pdv naknade maricic

Foto: Mirosław i Joanna Bucholc

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Novi obračun poreza na dodatu vrednost (PDV) za prozjumere umanjio je njihove januarske račune za dodatnih desetak odsto, na već postojećih 20-30 odsto u odnosu na vreme pre instaliranja solarnih panela. Istina, to na računima nisu mogli da primete jer je u međuvremenu struja poskupela za oko 13 odsto, ali to znači da ovaj rast cena nisu ni osetili.

Prvi prozjumeri (kupci-proizvođači) u Srbiji su se pojavili sredinom prošle godine, ali od samog početka muče muku sa obračunom PDV-a, akciza i naknada na računima koje dobijaju od Elektroprivrede Srbije (EPS), a sve zbog tumačenja Ministarstva finansija.

Zbog toga im računi posle instaliranja solarnih panela i nisu umanjeni kako što su očekivali, i kao što je bilo predviđeno Uredbom o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača, koju je pripremilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Govorilo se tada o umanjenju od 50 odsto, ali računi su im bili manji 20-30 odsto. Ipak, najnovijim izmenama Zakona o PDV-u, koje je pripremilo Ministarstvo finansija, od 1. januara to smanjenje je povećano za desetak odsto, naravno, u zavisnosti od načina potrošnje pre i posle instaliranja solarnih panela.

Maričić: Prozjumeri nisu osetili poskupljenje struje od 13 odsto

Nenad Maričić, jedan od prvih prozjumera, kaže za Balkan Green Energy News da se od 1. janura PDV obračunava na razliku između količine struje koju je prozjumer proizveo i predao EPS-u i količine koju je povukao. Do tada obračunavao se na svu struju preuzetu od EPS-a.

Suština je da prozjumeri nisu osetili poskupljenje struje od 13. odsto od 1. januara, naglašava on, i dodaje da su njegovi računi u decembru i januaru skoro isti.

Koristi koje imaju prozjumeri najbolje se mogu videti iz sledeće tabele (reč je o približnim iznosima), koja pokazuje kolike su cene struje u višoj tarfi u zelenoj, plavoj i crvenoj zoni za obične kupce i za prozjumere.

prozjumeri obracun pdv naknade cena struje

Tabela još jednom potvrđuje pravilo da instaliranje solarnih panela donosi najveće uštede onima koji troše više od 1.600 kWh odnosno koji imaju potrošnju i u crvenoj zoni.

Maričić kaže da će se svako sledeće poskupljenje, a biće ih još tri do maja 2024 manje odraziti na prozjumere, nego na ostale kupce.

Novi obracun PDV dodatno smanjeni racuni prozjumeri nenad maricic
Solarni paneli na krovu domaćinstva Nenada Maričića (foto: Nenad Maričić)
Komentara: (1)
Stojanka Kurtović / 08.03.2023.

Bravo za objašnjenje! Ja sam za Decu.platiča isto kao prošle godine.
Nadam se uštedi kad počne zima da mogu i grejanje da koristi .Videći koliko ću koliku Cu zalichu proizvesti u vreme leta. Poz.hvala…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

8. mart 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

8. mart 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

8. mart 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. mart 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.