OIE

Novi obračun PDV-a dodatno smanjio račune prozjumera: poskupljenja struje kao da nije ni bilo

prozjumeri obracun pdv naknade maricic

Foto: Mirosław i Joanna Bucholc

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Novi obračun poreza na dodatu vrednost (PDV) za prozjumere umanjio je njihove januarske račune za dodatnih desetak odsto, na već postojećih 20-30 odsto u odnosu na vreme pre instaliranja solarnih panela. Istina, to na računima nisu mogli da primete jer je u međuvremenu struja poskupela za oko 13 odsto, ali to znači da ovaj rast cena nisu ni osetili.

Prvi prozjumeri (kupci-proizvođači) u Srbiji su se pojavili sredinom prošle godine, ali od samog početka muče muku sa obračunom PDV-a, akciza i naknada na računima koje dobijaju od Elektroprivrede Srbije (EPS), a sve zbog tumačenja Ministarstva finansija.

Zbog toga im računi posle instaliranja solarnih panela i nisu umanjeni kako što su očekivali, i kao što je bilo predviđeno Uredbom o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača, koju je pripremilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Govorilo se tada o umanjenju od 50 odsto, ali računi su im bili manji 20-30 odsto. Ipak, najnovijim izmenama Zakona o PDV-u, koje je pripremilo Ministarstvo finansija, od 1. januara to smanjenje je povećano za desetak odsto, naravno, u zavisnosti od načina potrošnje pre i posle instaliranja solarnih panela.

Maričić: Prozjumeri nisu osetili poskupljenje struje od 13 odsto

Nenad Maričić, jedan od prvih prozjumera, kaže za Balkan Green Energy News da se od 1. janura PDV obračunava na razliku između količine struje koju je prozjumer proizveo i predao EPS-u i količine koju je povukao. Do tada obračunavao se na svu struju preuzetu od EPS-a.

Suština je da prozjumeri nisu osetili poskupljenje struje od 13. odsto od 1. januara, naglašava on, i dodaje da su njegovi računi u decembru i januaru skoro isti.

Koristi koje imaju prozjumeri najbolje se mogu videti iz sledeće tabele (reč je o približnim iznosima), koja pokazuje kolike su cene struje u višoj tarfi u zelenoj, plavoj i crvenoj zoni za obične kupce i za prozjumere.

prozjumeri obracun pdv naknade cena struje

Tabela još jednom potvrđuje pravilo da instaliranje solarnih panela donosi najveće uštede onima koji troše više od 1.600 kWh odnosno koji imaju potrošnju i u crvenoj zoni.

Maričić kaže da će se svako sledeće poskupljenje, a biće ih još tri do maja 2024 manje odraziti na prozjumere, nego na ostale kupce.

Novi obracun PDV dodatno smanjeni racuni prozjumeri nenad maricic
Solarni paneli na krovu domaćinstva Nenada Maričića (foto: Nenad Maričić)
Komentara: (1)
Stojanka Kurtović / 08.03.2023.

Bravo za objašnjenje! Ja sam za Decu.platiča isto kao prošle godine.
Nadam se uštedi kad počne zima da mogu i grejanje da koristi .Videći koliko ću koliku Cu zalichu proizvesti u vreme leta. Poz.hvala…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

8. mart 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

8. mart 2023. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

8. mart 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

8. mart 2023. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.