OIE

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Foto: lhzuniga from Pixabay

Objavljeno

02.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije odredila je kvotu za dodelu premija za solarne elektrane i usvojila nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi.

Tri uredbe – o kvoti u sistemu tržišne premiije za solarne elektrane, o preuzimanju balansne odgovornosti i modelu ugovora o preuzimanju balansne odgovornosti i o premiji i fid-in tarifi deo su finalnih priprema za raspisivanje aukcija. Pre nekoliko dana Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, najavila je da će prve aukcije biti raspisane u junu.

Kvota za solarne elektrane odobrene snage 500 kW i više iznosi 50 MW, piše u Uredbi.

Inače, kvota za solar dosad nije bila poznata, već samo za vetar, i iznosi 400 MW.

Za balansno odstupanje proizvođači su obavezni da plaćaju dve naknade garantovanom snabdevaču

Uredbom o preuzimanju balansne odgovornosti i modelu ugovora o preuzimanju balansne odgovornosti bliže se uređuju prava i obaveze garantovanog snabdevača i povlašćenog proizvođača u sistemu tržišne premije. Te ugovore bi trebalo da sklapaju garantovani snabdevač odnosno Elektroprivrede Srbije (EPS) i investitori koji dobiju premije na aukcijama.

Podzakonski akt, takođe, definiše kriterijume za utvrđivanje dobre prognoze proizvodnje električne energije, dodatnu naknadu koja se plaća ako povlašćeni proizvođač ne prognozira dobro proizvodnju, trajanje i prestanak ugovora o preuzimanju balansne odgovornosti, kao i uslove i postupak zaključivanja ugovora.

Proizvođač je obavezan da plaća dve naknade garantovanom snabdevaču, navodi se u Uredbi.

Uredba o tržišnoj premiji i fid-in tarifi definiše pravila o organizaciji aukcija

Naknadu u fiksnom procentu od maksimalne ponuđene cene na aukciji, na kojoj je stekao status privremenog proizvođača, po svakom proizvedenom MWh, kao i naknadu za odstupanje prognoze u poređenju sa prijavljenom proizvodnjom, koju garantovani snabdevač ima pravo da obračuna proizvođaču u slučaju kršenja obaveze dobrog prognoziranja.

Uredba o tržišnoj premiji i fid-in tarifi definiše pravila o organizaciji aukcija i uslova za sticanje statusa povlašćenog proizvođača električne energije iz obnovjivih izvora energije. Kao što je i najavljeno novom Uredbom je propisano da maksimalnu visinu premije određuje Vlada Srbije, a ne Agencija za energetiku (AERS).

Inače, usvajanjem uredbi o balansiranju i premiji i fid-in tarifi prestaju da važe one koje su donete krajem 2021.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

2. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

2. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji