OIE

Đedović: Srbija raspisuje aukcije za vetar u junu

djedovic Planiramo da raspisemo aukcije u junu

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

29.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije planira da u junu raspiše aukcije, izjavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike. Kako je ranije najavljeno, na prvim aukcijama u Srbiji biće izabrani projekti vetroparkova snage 400 MW.

Dubravka Đedović je posle sastanka sa predstavnicima Udruženja obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija) izjavila da su nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije stvoreni uslovi za priključenje novih solarnih postrojenja i vetroelektrana uz neophodnu sigurnost i predvidljivost za investitore u pogledu planiranja projekata i uz odgovornost za balansiranja novih kapaciteta.

„Svi podzakonski akti nalaze se u postupku usvajanja na Vladi Srbije, a plan je da u junu raspišemo aukcije koje će doneti nove domaće „zelene megavate“ našem energetskom sistemu koji će doprineti sigurnosti snabdevanja naše zemlje“, rekla je ona.

Trogodišnji plan aukcija odnosiće se na vetar i solar

Đedović je istakla da je Srbija u procesu usvajanja trogodišnjeg plana aukcija koje uz vetroelektrane uključuju i solarnu energiju, što je važna poruka za potencijalne investitore u solarne projekte.

Predstavnici Udruženja obavestili su ministarku Đedović o zainteresovanosti njihovih članova za učešće na predstojećim aukcijama, naglasivši da raspolažu sa najmanje 500 MW u projektima za vetroelektrane.

Inače, aukcije su prvobitno bile najavljena za prvi kvartal, pa onda za april. U narednih pet godina, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da budu održane aukcije za 1.400 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

WindEurope evropskim izborima desni centar revidira Evropski zeleni dogovor

WindEurope o evropskim izborima – očekuje se da desni centar delimično revidira Evropski zeleni dogovor

29. maj 2023. - Energetski intenzivna industrija i WindEurope traže garancije od EU za Evropski zeleni dogovor, posle promena na evropskim izborima

iberdrola-vetar-hidro-portugal

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

29. maj 2023. - Vetropark od 274 MW bi bio uvezan sa kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni projekat u Portugalu, kaže Iberdrola

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

29. maj 2023. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

29. maj 2023. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu