OIE

Đedović: Srbija raspisuje aukcije za vetar u junu

djedovic Planiramo da raspisemo aukcije u junu

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

29.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije planira da u junu raspiše aukcije, izjavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike. Kako je ranije najavljeno, na prvim aukcijama u Srbiji biće izabrani projekti vetroparkova snage 400 MW.

Dubravka Đedović je posle sastanka sa predstavnicima Udruženja obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija) izjavila da su nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije stvoreni uslovi za priključenje novih solarnih postrojenja i vetroelektrana uz neophodnu sigurnost i predvidljivost za investitore u pogledu planiranja projekata i uz odgovornost za balansiranja novih kapaciteta.

„Svi podzakonski akti nalaze se u postupku usvajanja na Vladi Srbije, a plan je da u junu raspišemo aukcije koje će doneti nove domaće „zelene megavate“ našem energetskom sistemu koji će doprineti sigurnosti snabdevanja naše zemlje“, rekla je ona.

Trogodišnji plan aukcija odnosiće se na vetar i solar

Đedović je istakla da je Srbija u procesu usvajanja trogodišnjeg plana aukcija koje uz vetroelektrane uključuju i solarnu energiju, što je važna poruka za potencijalne investitore u solarne projekte.

Predstavnici Udruženja obavestili su ministarku Đedović o zainteresovanosti njihovih članova za učešće na predstojećim aukcijama, naglasivši da raspolažu sa najmanje 500 MW u projektima za vetroelektrane.

Inače, aukcije su prvobitno bile najavljena za prvi kvartal, pa onda za april. U narednih pet godina, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da budu održane aukcije za 1.400 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

29. maj 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. maj 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

29. maj 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

29. maj 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije