OIE

Đedović: Srbija raspisuje aukcije za vetar u junu

djedovic Planiramo da raspisemo aukcije u junu

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

29.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije planira da u junu raspiše aukcije, izjavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike. Kako je ranije najavljeno, na prvim aukcijama u Srbiji biće izabrani projekti vetroparkova snage 400 MW.

Dubravka Đedović je posle sastanka sa predstavnicima Udruženja obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija) izjavila da su nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije stvoreni uslovi za priključenje novih solarnih postrojenja i vetroelektrana uz neophodnu sigurnost i predvidljivost za investitore u pogledu planiranja projekata i uz odgovornost za balansiranja novih kapaciteta.

„Svi podzakonski akti nalaze se u postupku usvajanja na Vladi Srbije, a plan je da u junu raspišemo aukcije koje će doneti nove domaće „zelene megavate“ našem energetskom sistemu koji će doprineti sigurnosti snabdevanja naše zemlje“, rekla je ona.

Trogodišnji plan aukcija odnosiće se na vetar i solar

Đedović je istakla da je Srbija u procesu usvajanja trogodišnjeg plana aukcija koje uz vetroelektrane uključuju i solarnu energiju, što je važna poruka za potencijalne investitore u solarne projekte.

Predstavnici Udruženja obavestili su ministarku Đedović o zainteresovanosti njihovih članova za učešće na predstojećim aukcijama, naglasivši da raspolažu sa najmanje 500 MW u projektima za vetroelektrane.

Inače, aukcije su prvobitno bile najavljena za prvi kvartal, pa onda za april. U narednih pet godina, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da budu održane aukcije za 1.400 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

29. maj 2023. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

29. maj 2023. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

29. maj 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

29. maj 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)