OIE

U Sarajevu se 15. marta održava konferencija Zeleni hidrogen – razvojna šansa za bh. privredu

Sarajevu 15 marta konferencija Zeleni hidrogen razvojna sansa bh privredu

Foto: NLogic Advisory

Objavljeno

06.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Domaći i eksperti iz regiona će sa predstavnicima kompanija iz sektora zelenog vodonika diskutovati o ovoj nadolazećoj tehnologiji u Sarajevu na konferenciji ‘Zeleni hidrogen – razvojna šansa za bh. privredu’.

Petnaestog marta se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u hotelu Hills održava skup o zelenom vodoniku, važnom elementu Evropskog zelenog dogovora, strategije Evropske unije za smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima i britanske strategije za vodonik.

Biznis konferenciju ‘Zeleni hidrogen – razvojna šansa za bh. privredu’ organizuje konsultantska kuća nLogic Advisory Sarajevo u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije. Početak je u 12 sati, a ulaz je besplatan uz onlajn registraciju. Broj mesta je ograničen.

Elektrolizeri proizvode zeleni vodonik korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora za razbijanje molekula vode

Domaći i eksperti iz regiona će sa predstavnicima kompanija iz sektora predstaviti upotrebu zelenog vodonika i kakva je njegova uloga u razvoju zelene energetike.

Proizvodnja zelenog vodonika je rešenje za čuvanje viška energije iz solarnih i vetroparkova. Još je daleko od praga profitabilnosti, ali EU i Britanija odvajaju ogromne subvencije za takve projekte.

Trenutno se skoro sav vodonik pravi direktno od fosilnih goriva. Taj gas može da se koristi i u industrijskoj proizvodnji i saobraćaju.

Da bi mogao da se nazove zelenim, vodonik mora da se proizvodi korišćenjem struje iz obnovljivih izvora. U tom postupku, koji se obavlja u elektrolizerima, razbijaju se molekuli vode, a zatim se dobijeni gas rastavlja na vodonik i kiseonik. S druge strane, termin čisti vodonik se obično koristi za rezultat elektrolize s napajanjem iz bilo kojeg izvora sa nula ili skoro nula emisija, a u njih se ubrajaju i nuklearne elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

6. mart 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

6. mart 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

6. mart 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

6. mart 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva