x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U akciji čišćenja beogradske obale uklonjeno 50 džakova smeća

11.10.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Jelena Kiš
U akciji čišćenja beogradske obale uklonjeno 50 džakova smeća

Sa obala  Velikog ratnog ostrva uklonjeno je 50 džakova otpada u velikoj volonterskoj akciji čišćenja u kojoj su nedavno učestvovali radnici JP Gradska čistoća, kompanija Ball Beverage Packaging Europe, nevladina organizacija Let’s Do It Srbija i Waste Management Company Belgrade, navodi se u saopštenju organizatora.

„Ponosni smo što smo bili učesnici akcije koja doprinosi čistoći beogradskih obala. Neprekidno se trudimo da što više podignemo svest o reciklaži i zaštiti životne sredine. Ovo je prva akcija u kojoj smo puno naučili kako da akciju sledeći put sprovedemo na još efikasniji način i sa još više partnera i učesnika sa ciljem da smanjimo količinu otpada koji, na žalost, završava na pogrešnom mestu – svuda oko nas”, izjavila je Jelena Kiš iz Ball Beverage Packaging Europe.

Ovom volonterskom akcijom učesnici su doprineli očuvanju jedinstvene flore i faune Velikog ratnog ostrva i pozvali građane i druge organizacije da sprovedu slične akcije. Ball Beverage Packaging Europe, Belgrade ovom akcijom podržao je globalnu inicijativu čišćenja okeana, mora i reka od plastičnog otpada koji sve više ugrožava ekosistem. U planu su i druge aktivnosti usmerene na čišćenje i očuvanje životne sredine, navodi se u saopštenju.

Na Svetski dan čišćenja u Srbiji uklonjeno oko 2.000 tone smeća

Samo par nedelja ranije, 15. septembra, u Srbiji je obeležen Svetski dan čišćenja, na ukupno 50 lokacija, a među volonterima su bili i zaposleni preko 20 kompanija i banaka i organizacija civilnog društva. U Beogradu je oko 2.000 volontera radilo na osam lokacija, a pridružili su im se i ambasador SAD u Srbiji Kyle Scott i oko 50 službenika ambasade.

U Srbiji je tokom akcije je uklonjeno oko 2.000 tona smeća, koje se mahom sastojalo od plastičnih flašica. Nacionalni cilj Srbije, koja za sad nema organizovan sistem prikupljanja ambalažnog otpada, je da se prikupi 40% ovog otpada.

Jedan od organizatora Svetskog dana čišćenja je i Let’s Do It Foundation.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.