Otpad

U akciji čišćenja beogradske obale uklonjeno 50 džakova smeća

Foto: Jelena Kiš

Objavljeno

11.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sa obala  Velikog ratnog ostrva uklonjeno je 50 džakova otpada u velikoj volonterskoj akciji čišćenja u kojoj su nedavno učestvovali radnici JP Gradska čistoća, kompanija Ball Beverage Packaging Europe, nevladina organizacija Let’s Do It Srbija i Waste Management Company Belgrade, navodi se u saopštenju organizatora.

„Ponosni smo što smo bili učesnici akcije koja doprinosi čistoći beogradskih obala. Neprekidno se trudimo da što više podignemo svest o reciklaži i zaštiti životne sredine. Ovo je prva akcija u kojoj smo puno naučili kako da akciju sledeći put sprovedemo na još efikasniji način i sa još više partnera i učesnika sa ciljem da smanjimo količinu otpada koji, na žalost, završava na pogrešnom mestu – svuda oko nas”, izjavila je Jelena Kiš iz Ball Beverage Packaging Europe.

Ovom volonterskom akcijom učesnici su doprineli očuvanju jedinstvene flore i faune Velikog ratnog ostrva i pozvali građane i druge organizacije da sprovedu slične akcije. Ball Beverage Packaging Europe, Belgrade ovom akcijom podržao je globalnu inicijativu čišćenja okeana, mora i reka od plastičnog otpada koji sve više ugrožava ekosistem. U planu su i druge aktivnosti usmerene na čišćenje i očuvanje životne sredine, navodi se u saopštenju.

Na Svetski dan čišćenja u Srbiji uklonjeno oko 2.000 tone smeća

Samo par nedelja ranije, 15. septembra, u Srbiji je obeležen Svetski dan čišćenja, na ukupno 50 lokacija, a među volonterima su bili i zaposleni preko 20 kompanija i banaka i organizacija civilnog društva. U Beogradu je oko 2.000 volontera radilo na osam lokacija, a pridružili su im se i ambasador SAD u Srbiji Kyle Scott i oko 50 službenika ambasade.

U Srbiji je tokom akcije je uklonjeno oko 2.000 tona smeća, koje se mahom sastojalo od plastičnih flašica. Nacionalni cilj Srbije, koja za sad nema organizovan sistem prikupljanja ambalažnog otpada, je da se prikupi 40% ovog otpada.

Jedan od organizatora Svetskog dana čišćenja je i Let’s Do It Foundation.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

11. oktobar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

11. oktobar 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

11. oktobar 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

11. oktobar 2018. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo