x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U Srbiji na Svetski dan čišćenja uklonjeno 2.000 tona smeća

17.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Facebook/Svetski dan čišćenja 2018.
U Srbiji na Svetski dan čišćenja uklonjeno 2.000 tona smeća

Procenjuje se da je oko 13 miliona volontera širom sveta uzelo učešće u „zelenom talasu“ skupljanja otpada sa javnih površina na Svetski dan čišćenja.

Svetski dan čišćenja je obeležen i u Srbiji, na ukupno 50 lokacija, a među volonterima su bili i zaposleni preko 20 kompanija i banaka, uključujući UniCredit i Erste banku, i organizacija civilnog društva. U Beogradu je oko 2.000 volontera radilo na osam lokacija, a pridružili su im se i ambasador SAD u Srbiji Kyle Scott i oko 50 službenika ambasade.

U Srbiji je tokom akcije je uklonjeno oko 2.000 tona smeća, koje se mahom sastojalo od plastičnih flašica. Nacionalni cilj Srbije, koja za sad nema organizovan sistem prikupljanja ambalažnog otpada, je da se prikupi 40% ovog otpada, prenosi RTS.

„Mi sahranjujemo ogromnu količinu novca na našim deponijama. Pripremamo program koji bi se pre svega odnosio na modifikovanje postojećeg sistema, da pređemo na sistem depozita u kome bi motivisali razne slojeve naše populacije da prikupljaju ambalažu“, izjavio je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, prenosi RTS.

„Dve stvari su ključne – podići kapacitete komunalnih službi i institucija koje su uključene u sistem upravljanja otpadom, a druga, još značajnija, jeste raditi na podizanju svesti građana“, rekla je Kristina Cvejanov, direktorka Ekostar Pak, drugog po veličini nacionalnog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji.

Svetski dan čišćenja je započeo na Fidžiju, a završio se u Američkoj Samoi, a jedan od organizatora, Let’s Do It Foundation, je u saopštenju naveo da je više zemalja i delova država bilo prinuđeno da odloži planirane akcije zbog tropskih ciklona, tajfuna i uragana. Među njima su Filipini, Hong Kong, Tajvan, Južna Koreja, Makao, nekoliko saveznih američkih država i Dominikanska Republika.

Najveći doprinos u ljudstvu su dale Indonezija, gde je 3,3 miliona volontera učestvovalo u akciji, Pakistan, sa 3 miliona, i SAD, sa 1,5 miliona volontera. Najveći procenat populacije koji je uzeo učešće u akciji, 7%, je registrovan u Kirgistanu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.