x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Tikkurila lansira novu kolekciju boja za zaštitu ugroženih vrsta

03.10.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Tikkurila
Tikkurila lansira novu kolekciju boja za zaštitu ugroženih vrsta

Finski proizvođač boja Tikkurila počinje proizvodnju kolekcije koju naziva “Ugrožene boje” (Endangered Colors). Radi se o devet boja koje predstavljaju određene ugrožene vrste, kao što su džinovska panda, sibirski tigar i snežna sova, saopštila je kompanija.

Tikkurila će od svakog prodatog pakovanja „Ugroženih boja“ donirati jedan evro za zaštitu ugroženih životinjskih vrsta.

Oko milion biljnih i životinjskih vrsta suočava se sa izumiranjem, mnoge od njih već u narednim decenijama, što je više nego ikada pre u ljudskoj istoriji, upozorava Međuvladina naučno-politička platforma za biodiverzitet i ekosistemske usluge (IPBES) u izveštaju objavljenom u maju ove godine.

A sa izumiranjem vrsta, zauvek nestaju i njihove jedinstvene boje, kaže nordijska kompanija.

Devet boja, devet ugroženih životinjskih vrsta

tikkurila-sumatranski-orangutan-ugrozene-vrste
Foto: Sumatranski orangutan (Tikkurila)

Kao što i samo ime kolekcije kaže, „Ugrožene boje“ su boje određenih ugroženih životinjskih vrsta. Kolekcija se sastoji od devet boja, a svaka predstavlja jednu ugroženu vrstu.

Među vrstama po kojoj su boje u kolekciji dobile ime su sijamska riba borac, sibirski tigar, džinovska panda i sumatranski orangutan.

Niskoemisione boje u pakovanju od reciklirane plastike

Foto: Tikkurila

Nove boje i njihovo pakovanje dizajnirani su tako da budu ekološki prihvatljivi što je više moguće. Svi proizvodi u kolekciji „Ugrožene boje“ su niskoemisione boje na bazi vodene disperzije čije pakovanje se sastoji od reciklirane plastike, navodi Tikkurila.

„Kvalitet, održivost i bezbednost su principi kojima se vodima pri izboru sirovina i razvoju proizvoda, kao i u celokupnom poslovanju. Naš cilj je da kontinuirano smanjujemo svoj uticaj na životnu sredinu ulaganjem u razvoj i promociju niskoemisionih i boja na bazi vodene disperzije“, kaže Elisa Markula, izvršna direktorka kompanije Tikkurila.

Kolekcija „Ugrožene vrste“ će u početku biti dostupna u Rusiji, Kini, Finskoj i baltičkim zemljama, a početak prodaje se planira tokom 2020. godine.

Tikkurila, listirana na berzi Nasdaq Helsinki, prošle godine je ostvarila prihod od 562 miliona evra.

Zvanični distributer brenda Tikkurila za Srbiju i Balkan je kompanija Gudmark Group.

Tikkurila je 2011. godine kupila proizvođača boja Zorka Color u Srbiji. Krajem 2017. godine postigla je dogovor o prodaji celokupnog akcijskog kapitala kompanije u Srbiji lokalnom menadžmentu. Kompanija, koja od tad posluje pod imenom Gudmark Group, je nastavila proizvodnju proizvoda „Zorka color“ brenda i distribuciju „Tikkurila“ proizvoda na Balkanu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.