Biodiverzitet

Tikkurila lansira novu kolekciju boja za zaštitu ugroženih vrsta

Tikkurila-lansira-novu-kolekciju-boja-za-zastitu-ugrozenih-vrsta

Foto: Tikkurila

Objavljeno

03.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Finski proizvođač boja Tikkurila počinje proizvodnju kolekcije koju naziva „Ugrožene boje“ (Endangered Colors). Radi se o devet boja koje predstavljaju određene ugrožene vrste, kao što su džinovska panda, sibirski tigar i snežna sova, saopštila je kompanija.

Tikkurila će od svakog prodatog pakovanja „Ugroženih boja“ donirati jedan evro za zaštitu ugroženih životinjskih vrsta.

Oko milion biljnih i životinjskih vrsta suočava se sa izumiranjem, mnoge od njih već u narednim decenijama, što je više nego ikada pre u ljudskoj istoriji, upozorava Međuvladina naučno-politička platforma za biodiverzitet i ekosistemske usluge (IPBES) u izveštaju objavljenom u maju ove godine.

A sa izumiranjem vrsta, zauvek nestaju i njihove jedinstvene boje, kaže nordijska kompanija.

Devet boja, devet ugroženih životinjskih vrsta

tikkurila-sumatranski-orangutan-ugrozene-vrste
Foto: Sumatranski orangutan (Tikkurila)

Kao što i samo ime kolekcije kaže, „Ugrožene boje“ su boje određenih ugroženih životinjskih vrsta. Kolekcija se sastoji od devet boja, a svaka predstavlja jednu ugroženu vrstu.

Među vrstama po kojoj su boje u kolekciji dobile ime su sijamska riba borac, sibirski tigar, džinovska panda i sumatranski orangutan.

Niskoemisione boje u pakovanju od reciklirane plastike

Foto: Tikkurila

Nove boje i njihovo pakovanje dizajnirani su tako da budu ekološki prihvatljivi što je više moguće. Svi proizvodi u kolekciji „Ugrožene boje“ su niskoemisione boje na bazi vodene disperzije čije pakovanje se sastoji od reciklirane plastike, navodi Tikkurila.

„Kvalitet, održivost i bezbednost su principi kojima se vodima pri izboru sirovina i razvoju proizvoda, kao i u celokupnom poslovanju. Naš cilj je da kontinuirano smanjujemo svoj uticaj na životnu sredinu ulaganjem u razvoj i promociju niskoemisionih i boja na bazi vodene disperzije“, kaže Elisa Markula, izvršna direktorka kompanije Tikkurila.

Kolekcija „Ugrožene vrste“ će u početku biti dostupna u Rusiji, Kini, Finskoj i baltičkim zemljama, a početak prodaje se planira tokom 2020. godine.

Tikkurila, listirana na berzi Nasdaq Helsinki, prošle godine je ostvarila prihod od 562 miliona evra.

Zvanični distributer brenda Tikkurila za Srbiju i Balkan je kompanija Gudmark Group.

Tikkurila je 2011. godine kupila proizvođača boja Zorka Color u Srbiji. Krajem 2017. godine postigla je dogovor o prodaji celokupnog akcijskog kapitala kompanije u Srbiji lokalnom menadžmentu. Kompanija, koja od tad posluje pod imenom Gudmark Group, je nastavila proizvodnju proizvoda „Zorka color“ brenda i distribuciju „Tikkurila“ proizvoda na Balkanu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

3. oktobar 2019. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

3. oktobar 2019. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

3. oktobar 2019. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

3. oktobar 2019. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj