Otpad

Srbija potpuno proteruje tanke plastične kese, naplaćivaće biorazgradive

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija će zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih kesa, najavljeno je iz Ministarstva zaštite životne sredine Srbije, piše dnevni list Politika.

Zabranom upotrebe plastičnih kesa, Srbija će primeniti sve mere evropske direktive o plastici iz februara ove godine, iako nije članica EU, potvrđeno je iz ministarstva.

Direktivom, za sada obaveznom samo za članice EU, ograničena je maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi do kraja 2019. godine.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da su u neprekidnom kontaktu sa trgovinskim lancima i nevladinim sektorom, kako bi skupa uticali na razvoj ekološke svesti građana.

Prema nezvaničnim procenama, piše Politika, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa. Jedna kesa trgovca košta u proseku oko jedan dinar. Građani u proseku troše sedam kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje.

Između 30 i 40 odsto ovih kesa se baci, što u značajnoj meri utiče na zagađenje životne sredine.

Početkom ove nedelje počelo je naplaćivanje kesa u 170 prodajnih objekata Shop&Go kompanije Delez, po ceni od dva dinara. Cilj ove akcije je, kako je rečeno u kompaniji, smanjenje korišćenja plastičnih kesa i time zaštita životne sredine.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva