x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Srbija potpuno proteruje tanke plastične kese, naplaćivaće biorazgradive

19.04.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Srbija potpuno proteruje tanke plastične kese, naplaćivaće biorazgradive

Srbija će zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih kesa, najavljeno je iz Ministarstva zaštite životne sredine Srbije, piše dnevni list Politika.

Zabranom upotrebe plastičnih kesa, Srbija će primeniti sve mere evropske direktive o plastici iz februara ove godine, iako nije članica EU, potvrđeno je iz ministarstva.

Direktivom, za sada obaveznom samo za članice EU, ograničena je maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi do kraja 2019. godine.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da su u neprekidnom kontaktu sa trgovinskim lancima i nevladinim sektorom, kako bi skupa uticali na razvoj ekološke svesti građana.

Prema nezvaničnim procenama, piše Politika, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa. Jedna kesa trgovca košta u proseku oko jedan dinar. Građani u proseku troše sedam kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje.

Između 30 i 40 odsto ovih kesa se baci, što u značajnoj meri utiče na zagađenje životne sredine.

Početkom ove nedelje počelo je naplaćivanje kesa u 170 prodajnih objekata Shop&Go kompanije Delez, po ceni od dva dinara. Cilj ove akcije je, kako je rečeno u kompaniji, smanjenje korišćenja plastičnih kesa i time zaštita životne sredine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.