Otpad

Srbija potpuno proteruje tanke plastične kese, naplaćivaće biorazgradive

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija će zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih kesa, najavljeno je iz Ministarstva zaštite životne sredine Srbije, piše dnevni list Politika.

Zabranom upotrebe plastičnih kesa, Srbija će primeniti sve mere evropske direktive o plastici iz februara ove godine, iako nije članica EU, potvrđeno je iz ministarstva.

Direktivom, za sada obaveznom samo za članice EU, ograničena je maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi do kraja 2019. godine.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da su u neprekidnom kontaktu sa trgovinskim lancima i nevladinim sektorom, kako bi skupa uticali na razvoj ekološke svesti građana.

Prema nezvaničnim procenama, piše Politika, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa. Jedna kesa trgovca košta u proseku oko jedan dinar. Građani u proseku troše sedam kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje.

Između 30 i 40 odsto ovih kesa se baci, što u značajnoj meri utiče na zagađenje životne sredine.

Početkom ove nedelje počelo je naplaćivanje kesa u 170 prodajnih objekata Shop&Go kompanije Delez, po ceni od dva dinara. Cilj ove akcije je, kako je rečeno u kompaniji, smanjenje korišćenja plastičnih kesa i time zaštita životne sredine.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

19. april 2018. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

19. april 2018. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

19. april 2018. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

19. april 2018. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda