Životna sredina

Počinje naplata plastičnih kesa u trgovinama

Pocinje naplata plasticnih kesa u trgovinama

Photo: Pixabay

Objavljeno

11.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Delez Srbija od 16. aprila uvodi naplaćivanje svih plastičnih kesa po ceni od dva dinara u marketima Shop&Go, kako bi se smanjilo njihovo korišćenje i tako zaštitila životna sredina.

Delez Srbija ima 170 Shop&Go prodavnica.

“Na ovaj način želimo da smanjimo upotrebu plastičnih kesa koje zagadjuju našu životnu sredinu, i da naš komšiluk učinimo čistijim i lepšim”, navela je ova kompanija u saopštenju.

Delez Srbija je 9. aprila pokrenuo akciju podele pamučnih cegera uz račun veči od 1.000 dinara.

Cegeri će se deliti, kako je naveo Delez Srbija, do 15. aprila odnosno do isteka zaliha.

Ministarstvo životne sredine je sredinom marta saopštilo da radi na rešenju za smanjenje upotrebe plastičnih kesa, a jedan od predloga je i da se one naplaćuju.

“Ministarstvo radi na tome, pa smo već započeli razgovore sa nekim lancima prodaje u Beogradu i šire i mislimo da ćemo do kraja godine pokušati da dođemo do nekog rešenja. Najjednostavnije je da se one naplaćuju, ostaje da vidimo ko će pokrivati deo troškova. Počeli smo da se bavimo time, i naći ćemo neko rešenje”, rekao je Goran Trivan.

U Srbiji se godišnje po glavi stanovnika potroši 500 kesa. U Evropskoj uniji je prosek 280, a Direktiva o plastičnim kesama je obavezala članice da do 2019. prosek smanje na 90, a do 2015. na 45.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. april 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

11. april 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

11. april 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

11. april 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja