Otpad

Trivan: Rešenje za smanjenje upotrebe plastičnih kesa do kraja godine

Trivan Resenje za smanjenje upotrebe plasticnih kesa do kraja godine

Photo: Pixabay

Objavljeno

15.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo životne sredine radi na rešenju za smanjenje upotrebe plastičnih kesa, a jedan od predloga je i da se one naplaćuju.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je u emisiji Pravi ugao Radio televizije Vojvodine (RTV) da bi do kraja godine moglo da se nađe rešenje za prekomernu upotrebu kesa.

U Srbiji se, kako su preneli mediji, godišnje iskoristi više od dve milijarde plastičnih kesa.

“Ministarstvo radi na tome, pa smo već započeli razgovore sa nekim lancima prodaje u Beogradu i šire i mislimo da ćemo do kraja godine pokušati da dođemo do nekog rešenja. Najjednostavnije je da se one naplaćuju, ostaje da vidimo ko će pokrivati deo troškova. Počeli smo da se bavimo time, i  naći ćemo neko rešenje”, rekao je Trivan u emisiji Pravi ugao.

Potrošnja kesa po glavi stanovnika godišnje u Srbiji je 500 kesa. U Evropskoj uniji je prosek 280, a Direktiva o plastičnim kesama je obavezala članice da do 2019. to smanje na 90, a do 2015. na 45.

Podaci Evropske komisije pokazuju da su Danska i Finska primenom raznih mera smanjile upotrebu na četiri kese po glavi stanovnika, a Irska je za 15 godina sa 328 došla na 18.

Zelena poslanička grupa predlaže zabranu

Neformalna Zelena poslanička grupa, koja danas okuplja 26 poslanika Narodne skupštine, je 2015. godine pokrenula inicijativa da se ograniči upotreba kesa, tako što bi se naplaćivale, ali dosad nije bilo uspeha.

Marija Mutić, iz sekretarijata neformalne Zelene poslaničke grupe, kaže za Balkan Green Energy News da podržavaju inicijativu trgovinskih lanaca, kao i ministra Gorana Trivana da se ovaj problem reši, jer pored toga što su plastične kese izuzetno štetne za životnu sredinu, ovo ujedno znači i približavanje standardima EU.

Na jučerašnjem sastanku Zelena poslanička grupa je aktuelizovala ovu temu i započela razmatranje predloga da se zabrani upotreba kesa od 15 do 50 mikrona, koje se najviše koriste i najveći su zagađivači, naravno, uz određeni tranzicioni period.

Predlog je, posle analiziranja uporedne prakse u evropskim zemljama, pripremio i kolegama predstavio poslanik Dejan Nikolić. Prema ovom predlogu u upotrebi bi ostale jednokratne razgradive kese do 15 mikrona, na primer za kupovinu rinfuzne robe, i deblje kese od 50 mikrona koje se mogu koristiti više puta.

“Zelena poslanička grupa će probati da analizira sve moguće opcije i da napravi konačan predlog. Nameravamo da razgovaramo sa nadležnima u ministarstvima zaštite životne sredine, ali i ministarstvom trgovine u čijoj je nadležnosti Zakon o trgovini”, istakla je ona.

Zelena poslanička grupa formirana je 2009. godine i sa svakim novim sazivom Skupštine obnavlja svoj rad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 September 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 September 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 September 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 September 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.