Otpad

Trivan: Rešenje za smanjenje upotrebe plastičnih kesa do kraja godine

Trivan Resenje za smanjenje upotrebe plasticnih kesa do kraja godine

Photo: Pixabay

Objavljeno

15.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo životne sredine radi na rešenju za smanjenje upotrebe plastičnih kesa, a jedan od predloga je i da se one naplaćuju.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je u emisiji Pravi ugao Radio televizije Vojvodine (RTV) da bi do kraja godine moglo da se nađe rešenje za prekomernu upotrebu kesa.

U Srbiji se, kako su preneli mediji, godišnje iskoristi više od dve milijarde plastičnih kesa.

„Ministarstvo radi na tome, pa smo već započeli razgovore sa nekim lancima prodaje u Beogradu i šire i mislimo da ćemo do kraja godine pokušati da dođemo do nekog rešenja. Najjednostavnije je da se one naplaćuju, ostaje da vidimo ko će pokrivati deo troškova. Počeli smo da se bavimo time, i  naći ćemo neko rešenje“, rekao je Trivan u emisiji Pravi ugao.

Potrošnja kesa po glavi stanovnika godišnje u Srbiji je 500 kesa. U Evropskoj uniji je prosek 280, a Direktiva o plastičnim kesama je obavezala članice da do 2019. to smanje na 90, a do 2015. na 45.

Podaci Evropske komisije pokazuju da su Danska i Finska primenom raznih mera smanjile upotrebu na četiri kese po glavi stanovnika, a Irska je za 15 godina sa 328 došla na 18.

Zelena poslanička grupa predlaže zabranu

Neformalna Zelena poslanička grupa, koja danas okuplja 26 poslanika Narodne skupštine, je 2015. godine pokrenula inicijativa da se ograniči upotreba kesa, tako što bi se naplaćivale, ali dosad nije bilo uspeha.

Marija Mutić, iz sekretarijata neformalne Zelene poslaničke grupe, kaže za Balkan Green Energy News da podržavaju inicijativu trgovinskih lanaca, kao i ministra Gorana Trivana da se ovaj problem reši, jer pored toga što su plastične kese izuzetno štetne za životnu sredinu, ovo ujedno znači i približavanje standardima EU.

Na jučerašnjem sastanku Zelena poslanička grupa je aktuelizovala ovu temu i započela razmatranje predloga da se zabrani upotreba kesa od 15 do 50 mikrona, koje se najviše koriste i najveći su zagađivači, naravno, uz određeni tranzicioni period.

Predlog je, posle analiziranja uporedne prakse u evropskim zemljama, pripremio i kolegama predstavio poslanik Dejan Nikolić. Prema ovom predlogu u upotrebi bi ostale jednokratne razgradive kese do 15 mikrona, na primer za kupovinu rinfuzne robe, i deblje kese od 50 mikrona koje se mogu koristiti više puta.

“Zelena poslanička grupa će probati da analizira sve moguće opcije i da napravi konačan predlog. Nameravamo da razgovaramo sa nadležnima u ministarstvima zaštite životne sredine, ali i ministarstvom trgovine u čijoj je nadležnosti Zakon o trgovini”, istakla je ona.

Zelena poslanička grupa formirana je 2009. godine i sa svakim novim sazivom Skupštine obnavlja svoj rad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

15. mart 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

15. mart 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

15. mart 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

15. mart 2018. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo