Otpad

Trivan: Rešenje za smanjenje upotrebe plastičnih kesa do kraja godine

Trivan Resenje za smanjenje upotrebe plasticnih kesa do kraja godine

Photo: Pixabay

Objavljeno

15.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo životne sredine radi na rešenju za smanjenje upotrebe plastičnih kesa, a jedan od predloga je i da se one naplaćuju.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je u emisiji Pravi ugao Radio televizije Vojvodine (RTV) da bi do kraja godine moglo da se nađe rešenje za prekomernu upotrebu kesa.

U Srbiji se, kako su preneli mediji, godišnje iskoristi više od dve milijarde plastičnih kesa.

„Ministarstvo radi na tome, pa smo već započeli razgovore sa nekim lancima prodaje u Beogradu i šire i mislimo da ćemo do kraja godine pokušati da dođemo do nekog rešenja. Najjednostavnije je da se one naplaćuju, ostaje da vidimo ko će pokrivati deo troškova. Počeli smo da se bavimo time, i  naći ćemo neko rešenje“, rekao je Trivan u emisiji Pravi ugao.

Potrošnja kesa po glavi stanovnika godišnje u Srbiji je 500 kesa. U Evropskoj uniji je prosek 280, a Direktiva o plastičnim kesama je obavezala članice da do 2019. to smanje na 90, a do 2015. na 45.

Podaci Evropske komisije pokazuju da su Danska i Finska primenom raznih mera smanjile upotrebu na četiri kese po glavi stanovnika, a Irska je za 15 godina sa 328 došla na 18.

Zelena poslanička grupa predlaže zabranu

Neformalna Zelena poslanička grupa, koja danas okuplja 26 poslanika Narodne skupštine, je 2015. godine pokrenula inicijativa da se ograniči upotreba kesa, tako što bi se naplaćivale, ali dosad nije bilo uspeha.

Marija Mutić, iz sekretarijata neformalne Zelene poslaničke grupe, kaže za Balkan Green Energy News da podržavaju inicijativu trgovinskih lanaca, kao i ministra Gorana Trivana da se ovaj problem reši, jer pored toga što su plastične kese izuzetno štetne za životnu sredinu, ovo ujedno znači i približavanje standardima EU.

Na jučerašnjem sastanku Zelena poslanička grupa je aktuelizovala ovu temu i započela razmatranje predloga da se zabrani upotreba kesa od 15 do 50 mikrona, koje se najviše koriste i najveći su zagađivači, naravno, uz određeni tranzicioni period.

Predlog je, posle analiziranja uporedne prakse u evropskim zemljama, pripremio i kolegama predstavio poslanik Dejan Nikolić. Prema ovom predlogu u upotrebi bi ostale jednokratne razgradive kese do 15 mikrona, na primer za kupovinu rinfuzne robe, i deblje kese od 50 mikrona koje se mogu koristiti više puta.

“Zelena poslanička grupa će probati da analizira sve moguće opcije i da napravi konačan predlog. Nameravamo da razgovaramo sa nadležnima u ministarstvima zaštite životne sredine, ali i ministarstvom trgovine u čijoj je nadležnosti Zakon o trgovini”, istakla je ona.

Zelena poslanička grupa formirana je 2009. godine i sa svakim novim sazivom Skupštine obnavlja svoj rad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

15. mart 2018. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

15. mart 2018. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

15. mart 2018. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

15. mart 2018. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...