Otpad

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Photo: NALED

Objavljeno

17.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Prikupljanje istrošenih baterija i sijalica, kako bi bile reciklirane, od danas je u Beogradu moguće u prostorijama Opštine Stari grad, a krajem meseca to će moći da se uradi i na 13 fakulteta Beogradskog univerziteta.

Lokacije i posude u kojima se baterije i sijalice mogu odložiti, a zatim i reciklirati, su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad završava na nesanitarnim i divljim deponijama i tako zagađuje životnu sredinu. Stvaranje uslova da građani na pravilan način odlože baterije i sijalice je jedan od načina da se ovaj problem reši, ali i da se postepeno izgradi sistem za upravljanje otpadom u Srbiji.

Svi zainteresovani za pravilno odlaganje ove vrste otpada to u Beogradu mogu uraditi u Uslužnom centru Opštine Stari grad, koji se nalazi u Makedonskoj 42 – ulaz iz Nušićeve.

Akciji se uskoro pridružuje i 13 fakulteta Beogradskog univerziteta na kojima će biti postavljene kante za otpadne baterije i sijalice:

 • Fakultet za fizičku hemiju,
 • Medicinski fakultet,
 • Tehnološko-metalurški fakultet,
 • Biološki fakultet,
 • Fakultet organizacionih nauka,
 • Mašinski fakultet,
 • Građevinski fakultet,
 • Farmaceutski fakultet,
 • Fakultet političkih nauka,
 • Fizički fakultet,
 • Filološki fakultet,
 • Elektrotehnički fakultet i
 • Tehnički fakultet u Boru.

Krstović: prikupljanje baterija i sijalica u Kragujevcu je dalo odlične rezultate

Zahvaljujući odluci Opštine Stari grad i fakulteta, Beograd se kroz projekat Povećanje stope reciklaže baterija i sijalica priključio Kragujevcu u prikupljanju ove vrste otpada. Projekat sprovodi NALED, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ i partnera iz reciklažne industrije.

Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj u NALED-u, naglasio je važnost unapređenja sistema sakupljanja otpadnih baterija i sijalica u Srbiji. On je naveo da su u decembru u javnim ustanovama Kragujevca postavili posude za odlaganje baterija i sijalica koje je izazvalo veliki odziv građana, i dalo pozitivne rezultate.

Zato su, kako navodi, odlučili da zajedno sa Opštinom Stari grad nastave da rade na poboljšanju ekološke svesti govoreći o važnosti reciklaže ove vrste otrovnog otpada, a do kraja meseca priključiće se i fakulteti Beogradskog univerziteta.

Cilj je osmisliti sistemsko rešenje za prikupljanje otpadnih baterija i sijalica

Radoslav Marjanović, predsednik Opštine Stari grad istakao je da godinama podržavaju akcije čiji je cilj podizanje svesti o pravilnoj reciklaži, a Sanela Veljkovski, menadžerka projekata u GIZ-u, navela je da se projekat sprovodi u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom develoPPP.de. Program finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Cilj je, kako je navela, pronalaženje sistemskog rešenja prikupljanja otpadnih baterija i sijalica. Projekat podržava dostizanje ciljeva Srbije u smanjenju količine električnog i elektronskog otpada i baterija koje završavaju na deponijama, pa ona očekuje da se ovaj pozitivni trend nastavi i proširi širom zemlje.

Srbija je tehnološki jako dobro opremljena za reciklažu sijalica

Nikola Egić, direktor reciklažnog centra Božić i sinovi, ističe da sijalice sa živinim vlaknima ne bi smele da završe u prirodi jer mogu da kontaminiraju veću količinu vode i zemljišta.

Srbija je tehnološki jako dobro opremljena za reciklažu sijalica, međutim, kanali za prikupljanje su nedovoljno razvijeni, istakao je on.

Marija Pivnevi, direktorka kompanije E-reciklaža – Beograd, rekla je da je za unapređenje sistema upravljanja otpada potrebno uključiti lokalne samouprave. Ona veruje da će Opština Stari grad svojim modelom uticati na druge opštine i gradove u edukovanju građana o važnosti reciklaže ove vrste otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.