OIE

Sokobanja će zabraniti nove male hidroelektrane, vetroparkove

Sokobanja ce zabraniti mhe vetroparkove

Photo: Stux, Pixabay

Objavljeno

26.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Aktivisti kritikuju investitore što su preusmerili gotovo ceo tok reke u cevi za dve stanice. Više lokalnih samouprava u Srbiji formalno je sprečilo dalji razvoj projekata ili se sprema, kao Sokobanja, da ukine mogućnost da se grade male hidroelektrane. Policija je zvala na razgovor potpisnike peticije u Prokuplju.

Grupa zaštitnika životne sredine iz istočne Srbije doznala je da je postigla delimičnu pobedu u osporavanju navodne koristi od brojnih projekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Sokobanja, jedan od turističkih centara zemlje, suspendovala je izdavanje dozvola za male hidroelektrane i dve vetrofarme, po informacijama sa sastanka nadležne komisije. Čak je pokrenut postupak da se sve ove jedinice obrišu iz prostornog plana, saopštilo je Sokobanjsko ekološko društvo ili SED.

Sokobanja zasad ima dve male hidroelektrane puštene u rad, a njima upravlja Slemen Electric doo. Na reci Moravici je Blendija, sa 210 kilovata snage. Druga je Čitluk, od 120 kilovata. Reka Izgara, na kojoj se nalazi, uzvodno je i formira Moravicu s još dve pritoke.

Zaštitnici životne sredine su istakli da će da prate šta radi Opština Sokobanja i da će reagovati na svaki pokušaj gradnje ili izdavanje dozvola za male hidroelektrane

Aktivisti su kritikovali investitore zbog preusmeravanja skoro celokupnog tamošnjeg toka, betoniranja cevi u koritu i podizanja prepreka zbog kojih riba ne može da prolazi kroz preostalu vodu. SED je naglasio da će pratiti šta radi Opština Sokobanja i da će reagovati na svaki pokušaj gradnje ili izdavanje dozvola za male hidroelektrane.

Lokalne reke leti presuše

Još 14 takvih sistema je ucrtano u prostorni plan. Zajedno sa postojeća dva, kapacitet im je 2,5 megavata.

Hidrocentrale je trebalo da se podižu na Mratinji, Nikolinskoj, Sesalačkoj i reci Izgari i na Tisoviku, a sve one leti presušuju. Lokacije su određene 1987, a prostorni plan je usvojen 2012. godine. Dokument treba da se ažurira za sledeću deceniju, kao i u drugim opštinama.

Donosioci odluka su, međutim, odbili zahtev organizacije da se ukinu projekti za upravljanje otpadnim vodama i više drugih akumulacija, namenjenih vodosnabdevanju. SED je izrazio zabrinutost da bi ti objekti mogli da se iskoriste za postavljanje hidroelektrana.

Isidor Krstić, opštinski čelnik, rekao je Južnim vestima da dosad nije bilo investitora zainteresovanih za 14 projekata.

ORSP protestovao u Beogradu

Ovaj slučaj je samo jedan od desetina sporova u regionu. Što se tiče Srbije, inicijativa Odbranimo reke Stare planine – ORSP organizovala je još jedan protest protiv hidroelektrana. Skup je održan ispred Palate Srbija.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine je investitoru naredilo pre skoro godinu dana, po drugi put i bez uspeha, da ukloni cevi iz korita reke u Rakiti.

Pripadnici grupe su rekli da su vlastima predali dokumentaciju o projektima kao što su Zvonce, Topli Do, Zaskoci i Jelovica, koji su poslednjih godina uznemirili javnost. U slučaju Zvonca u opštini Babušnica kod Pirota, Ministarstvo za zaštitu životne sredine je investitoru dva puta naredilo da ukloni cevi iz korita Rakitske reke u Rakiti. Poslednja odluka je donesena još u aprilu, ali nije primenjena.

Vlasotince postupa protiv vlastite odluke

Pored toga, organizacija je optužila obližnju Opštinu Vlasotince da krši vlastita pravila. Odbornici su u junu glasali da se male hidroelektrane u roku od godinu dana izbrišu iz prostornog plana. Ipak, opštinsko veće je izdalo građevinsku dozvolu za jedinicu Besko od 3,5 megavata. To mesto je na Kozaračkoj reci, koja ze zove i Rupska i Bajinska.

Tamo su već tri male hidroelektrane, ukupnog kapaciteta 4,1 megavata. Zajedno s Beskom, 76,4 odsto odnosno 19,7 kilometara reke bi, po ORSP-ovoj računici, završilo u cevima.

Policija poziva aktiviste koji se protive podizanju hidrocentrala

Od ostalih novosti treba izdvojiti da je policija u Prokuplju pozivala na razgovor osobe koje su potpisale peticiju da se hidroelektrane zabrane. Tužioci su otkrili da je gradska uprava zahtevala da se njihov identitet proveri usled sumnje da su potpisi falsifikovani.

Nekoliko lokalnih samouprava u ovoj balkanskoj državi formalno je zabranilo male hidroelektrane ili je pokrenulo postupak koji vodi ka tome.

 

— U članku smo naknadno ispravili podatke o snazi malih hidroelektrana.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

26. februar 2020. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

26. februar 2020. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

26. februar 2020. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

26. februar 2020. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa