Životna sredina

Bor i Užice zabranjuju gradnju malih hidroelektrana

Bor-Uzice-zabranili-gradnju-malih-hidroelektrana

Slika: Pixabay

Objavljeno

28.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradovi Bor i Užice doneli su odluke o zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na svojoj teritoriji. Time se priključuju Kraljevu, Pirotu, Paraćinu i Dimitrovgradu, koji su već uradili isto ili su najavili da će to uraditi zbog ugrožavanja životne sredine.

Borba građana protiv MHE koja širom regiona traje više od dve ipo godine izgleda da polako daje rezultate.

Gradsko veće Bora je usvojilo Predlog Zaključka o sprovođenju javne rasprave o Nacrtu Odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana opštine Bor. Odluku mora da usvoji lokalna skupština, a javna rasprava je počela u ponedeljak (26. januar) i trajaće do 3. februara.

Istekle su sve dosad izdate dozvole za gradnju MHE u Boru

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je, kako su preneli lokalni mediji, da se Prostorni plan menja kako bi se sprečila gradnja MHE, a dok se to ne desi neće biti izdavane nove dozvole.

On je istakao i da su gradske službe obavile kontrolu svih izdatih dozvola i utvrđeno je da su istekle.

Prethodnih nedelja meštani sela pored Zlotske reke organizovali su proteste na kojima su tražili da se zabrani gradnja MHE.

Gradonačelnik je podsetio da Zlotska reka mora biti sačuvana, između ostalog zato što se koristi za snabdevanje grada pijaćom vodom, ali i zato što od nje zavise meštani sela pored kojih protiče.

Užice ispoštovalo dogovor

A, gradske vlasti Užica ispoštovale su dogovor o zabrani gradnje MHE. Gradsko veće Užica je donelo odluku da se zabrani gradnja, koju će morati da usvoji lokalna skupština.

Kako se navodi u odluci, zabranjuje se dalja gradnja MHE do usvajanja izmena i dopuna planske dokumentacija, prenela je eKapija.

Biće zabranjena gradnja derivacionih MHE, dok će se razmotriti mogućnost gradnje pribranskih elektrana

Izmenom planske dokumentacije trebalo bi zabraniti izgradnju derivacionih – cevovodnih, a razmotrititi mogućnost za izgradnju pribranskih MHE, čijom izgradnjom se ne bi ugrozio ekosistem, uslovi za navodnjavanje i slično, navodi se u odluci.

Na području Užica planirana je izgradnja 18 MHE.

Iako su nadležni u Srbiji još 2018. najavili da će MHE biti zabranjene promenom propisa na republičkom nivou, i dalje se ništa ne dešava, pa nije iznenađenje što je u oktobru prošle godine došlo i do fizičkog obračuna između meštana i obezbeđenja investitora na Staroj planini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Struja na 0!

01 децембра 2021 - Ne to. 0! Struja na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

cene elektricne energije privreda vlada srbije decembar

Cene električne energije za privredu u Srbiji zamrznute i u decembru

30 новембра 2021 - Vlada Srbije je u suštini produžila svoju odluku s kraja oktobra kada je naložila Elektroprivredi Srbije da u novembru ne menja cene