Životna sredina

Bor i Užice zabranjuju gradnju malih hidroelektrana

Bor-Uzice-zabranili-gradnju-malih-hidroelektrana

Slika: Pixabay

Objavljeno

28.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradovi Bor i Užice doneli su odluke o zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na svojoj teritoriji. Time se priključuju Kraljevu, Pirotu, Paraćinu i Dimitrovgradu, koji su već uradili isto ili su najavili da će to uraditi zbog ugrožavanja životne sredine.

Borba građana protiv MHE koja širom regiona traje više od dve ipo godine izgleda da polako daje rezultate.

Gradsko veće Bora je usvojilo Predlog Zaključka o sprovođenju javne rasprave o Nacrtu Odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana opštine Bor. Odluku mora da usvoji lokalna skupština, a javna rasprava je počela u ponedeljak (26. januar) i trajaće do 3. februara.

Istekle su sve dosad izdate dozvole za gradnju MHE u Boru

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je, kako su preneli lokalni mediji, da se Prostorni plan menja kako bi se sprečila gradnja MHE, a dok se to ne desi neće biti izdavane nove dozvole.

On je istakao i da su gradske službe obavile kontrolu svih izdatih dozvola i utvrđeno je da su istekle.

Prethodnih nedelja meštani sela pored Zlotske reke organizovali su proteste na kojima su tražili da se zabrani gradnja MHE.

Gradonačelnik je podsetio da Zlotska reka mora biti sačuvana, između ostalog zato što se koristi za snabdevanje grada pijaćom vodom, ali i zato što od nje zavise meštani sela pored kojih protiče.

Užice ispoštovalo dogovor

A, gradske vlasti Užica ispoštovale su dogovor o zabrani gradnje MHE. Gradsko veće Užica je donelo odluku da se zabrani gradnja, koju će morati da usvoji lokalna skupština.

Kako se navodi u odluci, zabranjuje se dalja gradnja MHE do usvajanja izmena i dopuna planske dokumentacija, prenela je eKapija.

Biće zabranjena gradnja derivacionih MHE, dok će se razmotriti mogućnost gradnje pribranskih elektrana

Izmenom planske dokumentacije trebalo bi zabraniti izgradnju derivacionih – cevovodnih, a razmotrititi mogućnost za izgradnju pribranskih MHE, čijom izgradnjom se ne bi ugrozio ekosistem, uslovi za navodnjavanje i slično, navodi se u odluci.

Na području Užica planirana je izgradnja 18 MHE.

Iako su nadležni u Srbiji još 2018. najavili da će MHE biti zabranjene promenom propisa na republičkom nivou, i dalje se ništa ne dešava, pa nije iznenađenje što je u oktobru prošle godine došlo i do fizičkog obračuna između meštana i obezbeđenja investitora na Staroj planini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. januar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

28. januar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. januar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

28. januar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.