Životna sredina

Dozvola za MHE Grza poništena, a Užice blokira svih 18 projekata

MHE Grza Paracin Rzav Zlatibor Prokuplje Uzice

Foto: Peter H, Pixabay

Objavljeno

03.01.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

03.01.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Odeljenje za urbanizam i imovinsko-pravne poslove opštine Paraćin je poništilo rešenje o građevinskoj dozvoli za izgradnju male hidroelektrane Grza na istoimenoj reci. Vest je prenela organizacija „Odbranimo Grzu“, na čiju je inicijativu postupak ponovljen. Za to vreme, udruženje „Užička odbrambena liga“ je, po pisanju medija, izdejstvovalo prekid razvoja projekata MHE na teritoriji grada i moguća je potpuna zabrana.

Aktivisti i aktivistkinje za zaštitu životne sredine su vlastima u Prokuplju predali peticiju sa 2.178 potpisa za zabranu svih šest planiranih postrojenja ove vrste, prenele su Južne vesti. Inače, Rasting MV Doo je odustao od gradnje MHE na Dobrotićkoj, Balčačkoj i Bučinskoj reci u prokupačkom selu Balčak pre nego što mu je na početku godine istekao dvogodišnji rok za završetak.

Vlada Srbije je uredbom dozvolila podizanje hidrocentrala do 30 megavata u trećoj zoni zaštite Parka prirode Zlatibor

S druge strane, uprkos najavama iz državnog vrha da će izgradnja MHE u zaštićenim područjima biti zabranjena, Vlada Srbije je na jednoj od poslednjih sednica prošle godine uredbom dozvolila podizanje hidrocentrala u trećoj zoni zaštite Parka prirode Zlatibor. Dokument o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene omogućava sisteme do 30 megavata osim na Dobroseličkoj reci, Ribnici i Jablanici, koje imaju izrazito klisuraste i kanjonske doline. U trećoj zoni s hidrološkim potencijalom preostaje Crni Rzav, a on takođe ima kanjon.

U drugoj zoni je zabranjena izgradnja hidrotehničkih objekata – brana i akumulacija, pregrađivanje i regulacija vodotoka, kao i izgradnja hidroelektrana na vodotocima ili njihovim delovima koji su klisurastog ili kanjonskog tipa ili im akumulacije zalaze u klisuraste i kanjonske delove vodotoka. Posebno su zaštićeni Gostiljski i vodopad Skakavac. Park prirode se nalazi u opštini Čajetina.

Nije isključeno da će MHE na teritoriji Užica moći da se podižu na mestima gde ne bi ugrozile vodotokove

Rampa za MHE se podiže na nekoliko mesta u Srbiji, uključujući Kraljevo, Pirot i Dimitrovgrad, zahvaljujući protestima zbog uništavanja okoline i živog sveta. U Užicu je planirano 18 projekata, većinom na Đetinji. Tamo je postignut dogovor o moratorijumu za MHE i usvajanju novog prostornog plana, ali ipak nije isključeno da će male stanice moći da se podižu na mestima gde ne bi ugrozile vodotokove.

Što se tiče Paraćina, opština je saopštila da će anketna radna grupa preispitati kako je investitor dobio dozvolu. Zaštitnici Grze su napomenuli da se bore već godinu dana, a da je lokalna samouprava nedavno usvojila plan detaljne regulacije i obuhvatila nepokretna kulturna dobra od velikog značaja na području Petruške oblasti te zaključila da tamo nema uslova za instaliranje MHE.

Trebalo je da ima 499 kilovata a vrednost bi premašila 80 miliona dinara ili 680 hiljada evra. Preostaje zahtev da se prostorni plan Paraćina i dva plana generalne regulacije izmene tako da se izbrišu ranije naznačene lokacije.

Komentara: (1)
the clash / 08.01.2020.

Ovo je svakako dobra vijest. Ona je indikator da uporni, osviješteni i proaktivni građani mogu kroz svoje djelovanje spasiti rijeke bisernice koje upravo i pripadaju tim istim građanima. Također, treba još više raditi na povezivanju svih ovakvih udruženja u regiji, a posebno na polju razmjene najboljih iskustava. Ovdje posebo mislim na dijeljenje iskustava efikasnog pravnog i administrativnog djelovanja, te razvijanja svijesti građana o značaju spašavanja naših rijeka. Ovo je vijest koja daje nadu. Pozdrav iz Bosne i Hercegovine.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

3. januar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. januar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. januar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. januar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage