Životna sredina

Dozvola za MHE Grza poništena, a Užice blokira svih 18 projekata

MHE Grza Paracin Rzav Zlatibor Prokuplje Uzice

Foto: Peter H, Pixabay

Objavljeno

03.01.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

03.01.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Odeljenje za urbanizam i imovinsko-pravne poslove opštine Paraćin je poništilo rešenje o građevinskoj dozvoli za izgradnju male hidroelektrane Grza na istoimenoj reci. Vest je prenela organizacija “Odbranimo Grzu”, na čiju je inicijativu postupak ponovljen. Za to vreme, udruženje “Užička odbrambena liga” je, po pisanju medija, izdejstvovalo prekid razvoja projekata MHE na teritoriji grada i moguća je potpuna zabrana.

Aktivisti i aktivistkinje za zaštitu životne sredine su vlastima u Prokuplju predali peticiju sa 2.178 potpisa za zabranu svih šest planiranih postrojenja ove vrste, prenele su Južne vesti. Inače, Rasting MV Doo je odustao od gradnje MHE na Dobrotićkoj, Balčačkoj i Bučinskoj reci u prokupačkom selu Balčak pre nego što mu je na početku godine istekao dvogodišnji rok za završetak.

Vlada Srbije je uredbom dozvolila podizanje hidrocentrala do 30 megavata u trećoj zoni zaštite Parka prirode Zlatibor

S druge strane, uprkos najavama iz državnog vrha da će izgradnja MHE u zaštićenim područjima biti zabranjena, Vlada Srbije je na jednoj od poslednjih sednica prošle godine uredbom dozvolila podizanje hidrocentrala u trećoj zoni zaštite Parka prirode Zlatibor. Dokument o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene omogućava sisteme do 30 megavata osim na Dobroseličkoj reci, Ribnici i Jablanici, koje imaju izrazito klisuraste i kanjonske doline. U trećoj zoni s hidrološkim potencijalom preostaje Crni Rzav, a on takođe ima kanjon.

U drugoj zoni je zabranjena izgradnja hidrotehničkih objekata – brana i akumulacija, pregrađivanje i regulacija vodotoka, kao i izgradnja hidroelektrana na vodotocima ili njihovim delovima koji su klisurastog ili kanjonskog tipa ili im akumulacije zalaze u klisuraste i kanjonske delove vodotoka. Posebno su zaštićeni Gostiljski i vodopad Skakavac. Park prirode se nalazi u opštini Čajetina.

Nije isključeno da će MHE na teritoriji Užica moći da se podižu na mestima gde ne bi ugrozile vodotokove

Rampa za MHE se podiže na nekoliko mesta u Srbiji, uključujući Kraljevo, Pirot i Dimitrovgrad, zahvaljujući protestima zbog uništavanja okoline i živog sveta. U Užicu je planirano 18 projekata, većinom na Đetinji. Tamo je postignut dogovor o moratorijumu za MHE i usvajanju novog prostornog plana, ali ipak nije isključeno da će male stanice moći da se podižu na mestima gde ne bi ugrozile vodotokove.

Što se tiče Paraćina, opština je saopštila da će anketna radna grupa preispitati kako je investitor dobio dozvolu. Zaštitnici Grze su napomenuli da se bore već godinu dana, a da je lokalna samouprava nedavno usvojila plan detaljne regulacije i obuhvatila nepokretna kulturna dobra od velikog značaja na području Petruške oblasti te zaključila da tamo nema uslova za instaliranje MHE.

Trebalo je da ima 499 kilovata a vrednost bi premašila 80 miliona dinara ili 680 hiljada evra. Preostaje zahtev da se prostorni plan Paraćina i dva plana generalne regulacije izmene tako da se izbrišu ranije naznačene lokacije.

Komentara: (1)

the clash / 08.01.2020.

Ovo je svakako dobra vijest. Ona je indikator da uporni, osviješteni i proaktivni građani mogu kroz svoje djelovanje spasiti rijeke bisernice koje upravo i pripadaju tim istim građanima. Također, treba još više raditi na povezivanju svih ovakvih udruženja u regiji, a posebno na polju razmjene najboljih iskustava. Ovdje posebo mislim na dijeljenje iskustava efikasnog pravnog i administrativnog djelovanja, te razvijanja svijesti građana o značaju spašavanja naših rijeka. Ovo je vijest koja daje nadu. Pozdrav iz Bosne i Hercegovine.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.