OIE

Opština Dimitrovgrad predlaže zabranu gradnje MHE na svojoj teritoriji

Opstina-Dimitrovgrad-zabrana-gradnje-MHE

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.04.2019.

Država

Podeli

Objavljeno

24.04.2019.

Država

Podeli

Opštinsko veće Dimitrovgrada donelo je zaključak kojim se predlaže izbacivanje svih potencijalnih lokacija za gradnju malih hidroelektrana (MHE) iz Prostornog plana, prenele su Južne vesti.

Katastrom MHE Srbije iz 1987. godine, u dimitrovgradskoj opštini predviđena je izgradnja 12 ovakvih elektrana, a iako dosad nije nijedna izgrađena, sve lokacije postoje u Prostornom planu.

U toku je pisanje nove verzije ovog dokumenta, pa je zaključak Opštinskog veća sugestija obrađivaču plana da se sa teritorije opštine brišu sve MHE.

Ipak, zaključak nije akt koji će zabraniti gradnju, ali se predsednik Opštine Vladica Dimitrov nada da će ministarstva koja daju konačan sud uvažiti njihovo mišljenje.

Opština se protivi gradnji MHE na Staroj planini i u Specijalnom rezervatu prirode Jerma koje smatra turističkim potencijalom Pirota, Babušnice i Dimitrovgrada

Stara planina, i Park prirode „Stara planina“, čiji meštani su pre više godina pokrenuli akciju protiv gradnje MHE i osnovali pokret Odbranimo reke Stare planine, delom se prostire i na teritoriji opštine Dimitrovgrad. Na njenoj teritoriji je i Specijalni rezervat prirode Jerma.

Dimitrov kaže da se Opština protivi gradnji MHE na Staroj planini i u Specijalnom rezervatu prirode Jerma koji su turistički potencijal Pirota, Babušnice i Dimitrovgrada. On navodi da postoji više razloga za zaključak Opštinskog veća, od trenutnog stanja reka i potoka, do uticaja na turizam.

„Smatramo da Katastar MHE iz 1987. godine ne može biti verodostojan u današnje vreme, jer nivo i količina vode tih vodotokova nisu isti kao nekada. Videli smo da su neke reke i sada na ekološkom minimumu, a da u letnjem periodu nekih potoka i nema“, izjavio je Dimitrov, prenose Južne vesti.

On je rekao da je kanjon reke Jerme izletište za građane iz celog okruga, a posećuje ga i dosta turista iz Bugarske.

„Treba graditi turističke sadržaje, a ne mini-hidroelektrane. Svaka intervencija bi napravila određene probleme. Zato mislimo da ih ne treba graditi“, rekao je Dimitrov.

Komentara: (2)
zabrinuta / 13.06.2020.

I treba zabraniti izgradnju.Ako izdrže, svaka čast. Fašizam je graditi MHE na malim rekama. Ako mi ne dočekamo sutra, dočekaće ga naša deca.

Reka! / 27.08.2020.

Ljudi!
Prvo: Planeta se suši i već odavno ima žednih, a bogatih, oteće nam vodu!!!

Drugo: Ovaj napaćeni narod ima prirodu koju treba da brani! Nema more.

Treće: Pa, 21. vek je. GDE SU SOLARNI PANELI NA SVIM KROVOVIMA??? Svakoj porodici da se omogući subvencija.

Četvrto: PRIRODA je ono najlepše u našoj zemlji i NE DAM JE!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. april 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

24. april 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

24. april 2019. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

24. april 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije