UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Opština Dimitrovgrad predlaže zabranu gradnje MHE na svojoj teritoriji

Opstina-Dimitrovgrad-zabrana-gradnje-MHE

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.04.2019.

Država

Komentari

2 Comments

Podeli

Objavljeno

24.04.2019.

Država

Komentari

2 Comments

Podeli

Opštinsko veće Dimitrovgrada donelo je zaključak kojim se predlaže izbacivanje svih potencijalnih lokacija za gradnju malih hidroelektrana (MHE) iz Prostornog plana, prenele su Južne vesti.

Katastrom MHE Srbije iz 1987. godine, u dimitrovgradskoj opštini predviđena je izgradnja 12 ovakvih elektrana, a iako dosad nije nijedna izgrađena, sve lokacije postoje u Prostornom planu.

U toku je pisanje nove verzije ovog dokumenta, pa je zaključak Opštinskog veća sugestija obrađivaču plana da se sa teritorije opštine brišu sve MHE.

Ipak, zaključak nije akt koji će zabraniti gradnju, ali se predsednik Opštine Vladica Dimitrov nada da će ministarstva koja daju konačan sud uvažiti njihovo mišljenje.

Opština se protivi gradnji MHE na Staroj planini i u Specijalnom rezervatu prirode Jerma koje smatra turističkim potencijalom Pirota, Babušnice i Dimitrovgrada

Stara planina, i Park prirode “Stara planina”, čiji meštani su pre više godina pokrenuli akciju protiv gradnje MHE i osnovali pokret Odbranimo reke Stare planine, delom se prostire i na teritoriji opštine Dimitrovgrad. Na njenoj teritoriji je i Specijalni rezervat prirode Jerma.

Dimitrov kaže da se Opština protivi gradnji MHE na Staroj planini i u Specijalnom rezervatu prirode Jerma koji su turistički potencijal Pirota, Babušnice i Dimitrovgrada. On navodi da postoji više razloga za zaključak Opštinskog veća, od trenutnog stanja reka i potoka, do uticaja na turizam.

“Smatramo da Katastar MHE iz 1987. godine ne može biti verodostojan u današnje vreme, jer nivo i količina vode tih vodotokova nisu isti kao nekada. Videli smo da su neke reke i sada na ekološkom minimumu, a da u letnjem periodu nekih potoka i nema”, izjavio je Dimitrov, prenose Južne vesti.

On je rekao da je kanjon reke Jerme izletište za građane iz celog okruga, a posećuje ga i dosta turista iz Bugarske.

“Treba graditi turističke sadržaje, a ne mini-hidroelektrane. Svaka intervencija bi napravila određene probleme. Zato mislimo da ih ne treba graditi”, rekao je Dimitrov.

Komentara: (2)

zabrinuta / 13.06.2020.

I treba zabraniti izgradnju.Ako izdrže, svaka čast. Fašizam je graditi MHE na malim rekama. Ako mi ne dočekamo sutra, dočekaće ga naša deca.

Reka! / 27.08.2020.

Ljudi!
Prvo: Planeta se suši i već odavno ima žednih, a bogatih, oteće nam vodu!!!

Drugo: Ovaj napaćeni narod ima prirodu koju treba da brani! Nema more.

Treće: Pa, 21. vek je. GDE SU SOLARNI PANELI NA SVIM KROVOVIMA??? Svakoj porodici da se omogući subvencija.

Četvrto: PRIRODA je ono najlepše u našoj zemlji i NE DAM JE!

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici