OIE

Opština Dimitrovgrad predlaže zabranu gradnje MHE na svojoj teritoriji

Opstina-Dimitrovgrad-zabrana-gradnje-MHE

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.04.2019.

Država

Podeli

Objavljeno

24.04.2019.

Država

Podeli

Opštinsko veće Dimitrovgrada donelo je zaključak kojim se predlaže izbacivanje svih potencijalnih lokacija za gradnju malih hidroelektrana (MHE) iz Prostornog plana, prenele su Južne vesti.

Katastrom MHE Srbije iz 1987. godine, u dimitrovgradskoj opštini predviđena je izgradnja 12 ovakvih elektrana, a iako dosad nije nijedna izgrađena, sve lokacije postoje u Prostornom planu.

U toku je pisanje nove verzije ovog dokumenta, pa je zaključak Opštinskog veća sugestija obrađivaču plana da se sa teritorije opštine brišu sve MHE.

Ipak, zaključak nije akt koji će zabraniti gradnju, ali se predsednik Opštine Vladica Dimitrov nada da će ministarstva koja daju konačan sud uvažiti njihovo mišljenje.

Opština se protivi gradnji MHE na Staroj planini i u Specijalnom rezervatu prirode Jerma koje smatra turističkim potencijalom Pirota, Babušnice i Dimitrovgrada

Stara planina, i Park prirode „Stara planina“, čiji meštani su pre više godina pokrenuli akciju protiv gradnje MHE i osnovali pokret Odbranimo reke Stare planine, delom se prostire i na teritoriji opštine Dimitrovgrad. Na njenoj teritoriji je i Specijalni rezervat prirode Jerma.

Dimitrov kaže da se Opština protivi gradnji MHE na Staroj planini i u Specijalnom rezervatu prirode Jerma koji su turistički potencijal Pirota, Babušnice i Dimitrovgrada. On navodi da postoji više razloga za zaključak Opštinskog veća, od trenutnog stanja reka i potoka, do uticaja na turizam.

„Smatramo da Katastar MHE iz 1987. godine ne može biti verodostojan u današnje vreme, jer nivo i količina vode tih vodotokova nisu isti kao nekada. Videli smo da su neke reke i sada na ekološkom minimumu, a da u letnjem periodu nekih potoka i nema“, izjavio je Dimitrov, prenose Južne vesti.

On je rekao da je kanjon reke Jerme izletište za građane iz celog okruga, a posećuje ga i dosta turista iz Bugarske.

„Treba graditi turističke sadržaje, a ne mini-hidroelektrane. Svaka intervencija bi napravila određene probleme. Zato mislimo da ih ne treba graditi“, rekao je Dimitrov.

Komentara: (2)
zabrinuta / 13.06.2020.

I treba zabraniti izgradnju.Ako izdrže, svaka čast. Fašizam je graditi MHE na malim rekama. Ako mi ne dočekamo sutra, dočekaće ga naša deca.

Reka! / 27.08.2020.

Ljudi!
Prvo: Planeta se suši i već odavno ima žednih, a bogatih, oteće nam vodu!!!

Drugo: Ovaj napaćeni narod ima prirodu koju treba da brani! Nema more.

Treće: Pa, 21. vek je. GDE SU SOLARNI PANELI NA SVIM KROVOVIMA??? Svakoj porodici da se omogući subvencija.

Četvrto: PRIRODA je ono najlepše u našoj zemlji i NE DAM JE!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

GEN-I program za gradjane solar

GEN-I ponudio građanima da zajednički proizvode struju iz solara

25 октобра 2021 - Slovenački snabdevač i trgovac električnom energijom ponudio je model namenjen građanima koji nemaju uslove da instaliraju solarne panele na krovove

vetroturbina-ivovik-vetroelektrana

Dve kineske kompanije grade vetropark od 84 MW kod Tomislavgrada

25 октобра 2021 - Ivovik će biti najveći vetropark i najveća investicija u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini.

Bajgora-notus-vetropark-vetroelektrana-Kosovo

Završena izgradnja vetroelektrane Bajgora od 102,6 MW

25 октобра 2021 - Vetroelektrana, sa ukupno 27 turbina proizvođača General Electric, počela je da predaje električnu energiju u mrežu, saopštio je Notus.