Biodiverzitet

Skoro 40.000 vrsta na IUCN-ovoj Crvenoj listi je pod pretnjom nestanka

Skoro 40.000 vrsta IUCN Crvenoj listi pretnjom nestanka Crvena lista

Komodo dragon (Markéta Machová from Pixabay)

Objavljeno

08.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodna unija za zaštitu prirode je objavila da je skoro 40.000 vrsta od skoro 140.000 na njenoj IUCN Crvenoj listi pod pretnjom izumiranja. Status komodo zmaja se s ažuriranjem te baze podataka pogoršao: bio je ranjiv, a sada je ugrožen.

Povodom održavanja Svetskog kongresa za zaštitu prirode Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) u Marselju, ta organizacija je upozorila da je 41 odsto vrsta vodozemaca koje je proučila pod pretnjom nestanka, kao i 37 procenata morskih pasa i raža. IUCN Crvena lista je ažurirana, a podaci pokazuju da su od 138.374 registrovane biljke, životinje i gljive izumrle njih 902, a 80 se više ne može pronaći u divljini.

U opasnosti je 38.543 vrste, među kojima je komodo zmaj. On je pomeren iz kategorije ranjivih u ugrožene. IUCN je označio 8.404 kao kritično ugrožene.

Komodo zmaj ili komodski zmaj ili varan je najveći gušter na svetu. Ima ga samo u Indoneziji i sve je ugroženiji od posledica klimatskih promena. Očekuje se da će globalni porast temperature i sa njom i nivoa mora smanjiti stanište komodo zmaja za barem 30 odsto u sledećih 45 godina.

Almost 40 000 species IUCN Red List threatened extinction
Pustinjska mačka je u kategoriji vrsta za koje je zabrinutost najmanja (Payman Sazesh / CC BY-SA 3.0)

Vrste mogu da se oporave uz primenu mera za održivost

Ove godine je IUCN Crvena lista proširena procenama za više hiljada vrsta drveća iz više od 186 zemalja. Za preko hiljadu vrsta je utvrđeno da seča drveća utiče na njih.

S vedrije strane, četiri vrste tune u komercijalnom izlovu su na putu oporavka zahvaljujući sprovođenju regionalnih kvota za ribarenje u delo u protekloj deceniji. Prekomerni izlov, gubitak i degradacija staništa i klimatske promene su najveća opasnost za ajkule, raže i druge vrste riba.

IUCN Crvena lista je zajedno s novim podacima pokazala da vrste mogu da se oporave kada se države zaista posvete merama za održivost, rekao je generalni direktor IUCN-a Bruno Oberle. „Ove procene statusa na Crvenoj listi ukazuju na to koliko su zapravo naši životi i izvori osnovnog prihoda međusobno povezani s biodiverzitetom“, istakao je. IUCN je saopštio da treba barem da udvostruči broj popisanih divljih vrsta.

Biodiverzitet je ključan za uzgoj hrane

Više od 70 vrsta srodnih nekim od najvažnijih žitarica, voća i povrća pod pretnjom je izumiranja, od 224 koliko ih je analizirano u nedavnoj studiji, kažu u IUCN-u. To su autohtone vrste iz Meksika, Gvatemale, El Salvadora i Hondurasa, a mogu da se koriste ili se već koriste za proširivanje genetskog diverziteta i poboljšanje prinosa.

Divlje varijante kukuruza, krompira i tikve, na primer, otpornije su na klimatske promene, nametnike i bolesti. „Biodiverzitet nam je potreban da bismo obezbedili održive izvore osnovnog prihoda i sigurnost u ishrani za rastuću svetsku populaciju, što se vidi iz ove studije“, izjavio je Oberle. Svih osam vrsta vanilije u pomenutom regionu je u kategoriji ugroženih ili kritično ugroženih.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude

Polojska suma Backa Palanka

Ko čuva, a ko uništava pluća Bačke Palanke?

14 марта 2022 - Park prirode Tikvara, specijalni rezervat prirode Bagremara i Polojska šuma su pluća Bačke Palanke, a njhovo uništavanje traje već godinama

Svetski dan divljih vrsta 2022 kojih 10 zivotinja je najugrozenije

Svetski dan divljih vrsta: 10 najugroženijih divljih životinja u svetu

03 марта 2022 - Obeležavanje Svetskog dana divljih vrsta biće posvećeno ukazivanju na kritičnu ulogu koju ključne vrste igraju u obezbeđivanju zdravih ekosistema