Biodiverzitet

Objavljena prva Crvena lista ugroženih vrsta u Severnoj Makedoniji

prva-crvena-lista-ugrozenih-vrsta-u-Severnoj-Makedoniji

Slika: Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Severne Makedonije

Objavljeno

20.12.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2019.

Komentari

0

Podeli

Skoro polovini vodozemaca i gmizavaca u Severnoj Makedoniji preti istrebljenje, dok su četiri vaskularne biljke kritično ugrožene u Severnoj Makedoniji, navodi se u prvoj nacionalnoj Crvenoj listi objavljenoj u ovoj zemlji, koju su pripremili domaći stručnjaci pod vođstvom Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

Od 32 vrste gmizavaca, koji se mogu naći u ovoj zemlji, ugroženo je 13. Na opstanak zmije crnokrpice (pržac) i guštera blavora negativno utiču transportni koridori, proizvodnja energije i ruda, poljoprivreda, gajenje riba, kao i požari. A, šumsku kornjaču i grčku kornjaču ugrožava hvatanje radi trgovine.

Trinaest vrsta gmizavaca, od 32 koja se mogu naći u zemlji, je ugroženo, dok se od 14 vrsta vodozemaca šest nalazi pred izumiranjem

Od 14 vrsta vodozemaca, koji se mogu naći u Severnoj Makedoniji, šest ili 43% se suočava sa istrebljenjem, što je procentualno gledano slično kao na globalnom nivou – 41%. Da bi preživeli i razmnožavali se, vodozemcima je potrebno dovoljno slatke vode, resursa koji je pod jakim uticajem klimatskih promena, kao i izgradnje i korišćenja brana.

crvena lista
Šumska kornjača ocenjena je kao ugrožena (slika: Dragan Arsovski)

Četrnaest vaskularnih biljnih vrsta, koje su od globalnog značaja, izabrano je da otvore Crvenu listu kada je reč o biljkama. Trinaest njih je ugroženo, od čega su četiri kritično ugrožene: martovska anđelika, vodena stupica, vučija stopica i Astragalus pysocalix. Situacija je u ovoj zemlji ista kao i širom sveta.

Procene će biti objavljene na sajtu Crvena lista Severne Makedonije

Analiza biljnih i životinjskih vrsta biće objavljena na portalu Crvena lista Severne Makedonije, na kojem će moći da se pročita kratak opis procedure, sve dosadašnje procene, uključujući profile ocenjenih vrsta i mape rasprostranjenosti.

Astragalus pysocalix je jedna od četiri kritično ugroženih biljaka u Severnoj Makedoniji (slika: Cvetanka Cvetkoska)

Na nacionalnom nivou, dokument će biti ključan instrument za politiku zaštite i planiranje aktivnosti. Odgovarajuće nacionalne institucije mogu ga koristiti za informisanje o nacionalnoj politici zaštite, kao što je Lista zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta i CITES predlozi. Može se koristiti i za naučna istraživanja, kao i za postavljanje prioriteta organizacija civilnog društva u oblasti zaštite i usmeravanje njihovih napora u praćenju biodiverziteta.

Procena prvih 60 vrsta je tek početak jer se u narednim godinama moraju uložiti dodatani napori

Priprema Crvene liste je pokrenuta prošle godine u okviru projekta finansiranog od strane Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), koji sprovodi Program UN za životnu sredinu (UNEP), a kroz seriju radionica organizovanih sa akreditovanim trenerima Crvene liste IUCN-a. Procena prvih 60 vrsta je samo početak jer se u narednim godinama moraju uložiti značajni napori da bi se došlo do indikativnog pregleda stanja vrsta u zemlji, što će omogućiti određivanje indeksa Crvene liste za Severnu Makedoniju.

U protekle tri godine IUCN je koordinirao pripremom ovog dokumenta u okviru projekta za obezbeđivanje očuvanja biodiverziteta stvaranjem i efektivnim upravljanjem zaštićenih područja i uvođenjem biodiverziteta u planove za korišćenje zemljišta. Projekat je finansirao GEF, a sproveo UNEP.

Makraduli: Lista će služiti kao polazište za očuvanje biološke raznolikosti

Jani Makraduli, zamenik ministra životne sredine i prostornog planiranja Severne Makedonije, izjavio je da iako su rezultati prilično alarmantni, podaci iz Crvene liste mogu se iskoristiti kao indikator i verodostojno polazište za planiranje budućih aktivnosti u vezi sa očuvanjem biodiverziteta u zemlji.

Direktor regionalne kancelarije IUCN-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju Boris Erg rekao je da je IUCN zadovoljan što se u Severnoj Makedoniji primenjuje najviši svetski standard u zaštiti prirode.

Crvena lista IUCN-a ključna je za razvijanje dobro utemeljenih nacionalnih strategija i akcionih planova za biodiverzitet, kao i za osmišljavanje kvalitetnih mera zaštite, istakao je Erg, i dodao da je IUCN spreman da podrži dalje procene, kroz jačanje kapaciteta i prenos znanja i iskustva.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

20. decembar 2019. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

Nova studija pokazala da vetroturbine nemaju negativan uticaj na ptice

Studija pokazala da je negativni uticaj vetroturbine na ptice zanemariv

20. decembar 2019. - Nova studija sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuje da uticaj vetroelektrana na ptice nije dramatičan koliko se govori.

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane kako bi zastitili biodiverzitet

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane radi zaštite ptica

20. decembar 2019. - Sud je naložio zatvaranje jedne vetroelektrane na jugu Francuske zbog stradanja zaštićenih ptica i zato što smeta lokalnom stanovništvu

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

20. decembar 2019. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa