OIE

Konačno poništen tender za solarnu elektranu Briska Gora

konacno ponisten tender za solarnu elektranu briska gora

Foto: JillWellington from Pixabay

Objavljeno

26.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nova tenderska komisija za projekat solarne elektrane Briska Gora u opštini Ulcinj poništila je odluku o rangiranju kandidata koja je usvojena 2018. godine i time ceo postupak vratila na početak. Ustavni sud Crne Gore je odluku prethodne komisije o rangiranju kandidata poništio još u septembru 2022. godine na prigovor jednog od ponuđača, konzorcijuma Montesolar. Ovaj projekat je bio sporan i zbog potencijalnog negativnog uticaja na biodiverzitet i kulturnu baštinu.

Tender se ticao zakupa zemljišta na planiranoj lokaciji, a predloženi kapacitet solarne elektrane Briska Gora je prvo bio 250 MW, dok je kasnije povećan na 262 MW.

U najnovijoj odluci tenderske komisije, sve ponude su proglašene nevažećima, uglavnom zbog tehničkih nepravilnosti, poput nedostatka prevoda dokumentacije. Prema rang-listi iz 2018. godine, prvorangirani ponuđač je bio konzorcijum državne Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), državne firme Fortum iz Finske i kompanije Sterling & Wilson International Solar FZCO. Drugi je bio konzorcijum IREDL, dok je ponuda konzorcijuma Montesolar već tada ocenjena kao neispravna.

Solarnu elektranu je trebalo da grade EPCG i finska državna elektroprivreda Fortum

Prošle nedelje, ekološka organizacija Green Home organizovala je okrugli sto o opravdanosti projekta izgradnje solarne elektrane na Briskoj Gori. Okupio je predstavnike relevatnih institucija uključujući Ministarstvo energetike i rudarstva kao i EPCG i civilni sektor.

Projekti obnovljivih izvora treba da budu i ekološki opravdani

Jedan od zaključaka okruglog stola je da uprkos potrebi da se u Crnoj Gori sprovede zelena tranzicija, projekti izgradnje objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora treba da budu održivi i ekološki prihvatljivi i da se ne smeju gurati samo zato što su za njih već potpisani ugovori, saopštio je Green Home.

Green Home: Briska Gora je ključno područje biodiverziteta, a za projekat nije sprovedena studija

Sa tim u vezi, treba preispitati opravdanost lokacije na kojoj je planirana solarna elektrana na Briskoj Gori, kako bi se izbegla trajna degradacija ključnih vrednosti ovog područja kroz uništavanje pejzaža, seču šuma i negativne uticaje na ptice, biodiverzitet, kulturno nasleđe i lokalno stanovništvo, zaključeno je na okruglom stolu.

Briska Gora je ključno područje biodiverziteta, koje uključuje reku Bojanu, Šasko jezero i Knete, a od značaja je za boravak ptica, navodi se u saopštenju. Uprkos tome, tvrdi Green Home, nije sprovedena bazna studija biodiverziteta za ovaj projekat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konacno ponisten tender za solarnu elektranu briska gora

Konačno poništen tender za solarnu elektranu Briska Gora

26. jun 2024. - Projekat Briska Gora je bio sporan i zbog potencijalnog negativnog uticaja na biodiverzitet i kulturnu baštinu

Vodic za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

26. jun 2024. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

26. jun 2024. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pcela 2024, pcele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

26. jun 2024. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.