Biodiverzitet

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

Vodic za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Foto: Freepik

Objavljeno

19.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Klimatske promene su glavni uzrok gubitka biodiverziteta. Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom. Struja iz obnovljivih izvora može da postane ključno rešenje u borbi protiv klimatskih promena i gubitka biodiverziteta.

O alarmantnom gubitku biodiverziteta govori činjenica da je na globalnom nivou milion vrsta u opasnosti od izumiranja. U Evropi je 80 odsto prirodnih staništa degradirano. Glavni uzročnik gubitka biodiverziteta su klimatske promene.

Dekarbonizacija može da smanji rizike po gubitak biodiverziteta za čak 75 odsto. Sektor obnovljivih izvora energije može da uradi još više kroz akcije koje omogućavaju integraciju biodiverziteta u svoje projekte obnovljivih izvora energije i mreže.

Eurelectric je izdao prvi vodič koji kompanijama što razvijaju projekte obnovljivih izvora energije i operatorima elektroenergetskog sistema pruža smernice za uključivanje mera za zaštitu životne sredine.

Dokument je nastao u partnerstvu sa konsultanskom firmom WSP. U saradnji sa 25 kompanija koje rade u segmentu zelene energije i širenju distributivne mreže i uz izradu 15 studija slučaja u kojima je biodiverzitet integrisan u takve poduhvate, Eurelectric je razvio strategiju od 12 principa.

Cilj je očuvanje biodiverziteta pri prostornom planiranju i izgradnji zelenih elektrana i mrežnih sistema, upravljanju njima kao i uklanjanju, po isteku radnog veka. Sa strateškim procesom, odgovarajućim resursima i efikasnim mehanizmima, investitori mogu pozitivno da utiču na prirodu tako što će dati prioritet održivosti u svojoj praksi i aktivnostima, naveo je Eurelectric.

Principi su grupisani u tri kategorije. Prva obuhvata delovanje u cilju ublažavanja negativnih uticaja kako bi se dao merljiv doprinos očuvanju biodiverziteta. Kompanije koje razvijaju projekte treba da učine sve da spreče štetu po prirodu ili je svedu na minimum. Tamo gde to ne uspevaju da učine, treba da obnove autohtone vrste koje trpe zbog projektnih aktivnosti.

Druga kategorija je usredsređena na odabir odgovarajućih mera na datim lokacijama i van njih. Podrazumeva saradnju sa lokalnim zajednicama, stanovništvom i državnim vlastima i sa jasnom raspodelom prava i odgovornosti.

Eurelectric trećom grupom principa namerava da donese dobrobit na dugi rok i obezbedi razmenu dobre prakse među svim relevantnim akterima i sa širom javnošću, u nastojanju da dođe do pozitivnih rezultata za širi ekosistem i zajednice.

Prednosti ulaganja u poslovne modele za unapređenje biodiverziteta prevazilaze zaštitu prirode

Prednosti ulaganja u poslovne modele za unapređenje biodiverziteta prevazilaze zaštitu prirode. Kompanije mogu da poboljšaju svoju reputaciju i pobrinu se da društvo prihvati njihove projekte. Takođe, ovim modelom se smanjuje rizik pri ulaganjima i investitori su sigurniji u nastupu.

Projekti razvijeni u skladu sa prirodom donose dobrobit lokalnim zajednicama, jačaju istrajnost u pogledu klimatskih promena i katastrofalnih nepogoda i potencijalno smanjuju operativne troškove.

Ipak, postoji nekoliko izazova u integraciji ovih principa. Čak 84 odsto kompanija iz studije koje razvijaju projekte zelene energije izjasnilo se da je integracija biodiverziteta skupa: u rasponu od 25.000 do 280 miliona evra po projektu. Takođe, dostupnost naučnih podataka je ograničena i nema zajedničkih smernice niti utvrđenih standarda u merenju zaštite prirode, požalile su se.

Još jedno učestalo pitanje je složenost interakcije između aktera iz različitih oblasti, budući da njihovi ciljevi, politike i potrebe mogu da dođu u koliziju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konacno ponisten tender za solarnu elektranu briska gora

Konačno poništen tender za solarnu elektranu Briska Gora

19. jun 2024. - Projekat Briska Gora je bio sporan i zbog potencijalnog negativnog uticaja na biodiverzitet i kulturnu baštinu

Vodic za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

19. jun 2024. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

19. jun 2024. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pcela 2024, pcele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

19. jun 2024. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.