Električna energija

Eurelectric razvio tri scenarija za dostizanje klimatske neutralnosti u Evropi

vetar-elektrifikacija

Foto: Pexels

Objavljeno

23.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric predstavilo je tri scenarija za obaranje neto emisija u Evropi na nulu, a kao ključne uslove za dekarbonizaciju navelo je elektrifikaciju uz pomoć obnovljivih izvora energije i snažan razvoj tih tehnologija. Dva od tri scenarija ubrzane dekarbonizacije predviđaju postizanje klimatsku neutralnost najkasnije 2050. godine, dok treći, ambiciozniji, podrazumeva postizanje tog cilja već 2040.

Cilj do 2050. godine je postavljen u scenarijima inspirisanim paketom Evropske unije Fit for 55 i planom REPowerEU, dok se scenario koji predviđa eliminisanje neto emisija pre kraja 2040. godine zove Radikalna akcija.

Sva tri scenarija podrazumevaju direktnu elektrifikaciju iz obnovljivih izvora, koja bi skoro potpuno eliminisala upotrebu fosilnih goriva u zgradama, transportu i industriji, kao i snažno povećanje kapaciteta obnovljive energije.

Prema tim scenarijima, udeo električne energije u finalnoj potrošnji bi 2050. godine bio 58%-71%, dok bi učešće obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije dostiglo 75%-82%.

Da bi se zadovoljile potrebe za integracijom obnovljivih izvora energije na nivou distribucije struje, ulaganja u distributivne mreže će morati da se povećaju, navodi se u izveštaju. Scenario inspirisan paketom Fit for 55 zahteva godišnje investicije između 34 i 96 milijardi evra, odnosno kumulativno od 1,012 do 2,874 biliona evra do 2050. godine, dok bi za Radikalnu akciju bilo potrebno od 47 do 111 milijardi evra godišnje, odnosno kumulativno 1,414 do 3,33 biliona evra.

Potrebna ulaganja u distributivne mreže za integraciju obnovljivih izvora iznose 0,20%-0,65% BDP-a EU

Budući da je ukupan bruto domaći proizvod (BDP) zemalja članica EU 2021. iznosio 17,089 biliona dolara, potrebna ulaganja bi iznosila 0,20%-0,65% BDP-a unije, uz pretpostavku da je kurs evra prema dolaru isti.

Postizanje klimatske neutralnosti zahteva dodatne mere

Eurelectric takođe naglašava potrebu za ogromnim ulaganjima u proizvodnju električne energije i elektroenergetsku infrastrukturu, kao i za dobro osmišljenu politiku koja bi omogućila postizanje klimatske neutralnosti.

Izveštaj Eurelectric-a pokazuje da će kapaciteti za proizvodnju električne energije morati da se utrostruče do 2040. godine, uz desetostruko povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije, ali i upozorava da dostizanje tako ambicioznih ciljeva zahteva adekvatne mere. 

Scenario Radikalna akcija predviđa ukupno 3.387 GW iz vetra i solara 2050. godine

U scenariju koji je inspirisan paketom Fit for 55, ukupni neophodni kapacitet solara i vetra u 2050. godini iznosi 2.485 GW, dok scenario Radikalna akcija predviđa 3.287 GW. Da bi se postigli ovi ciljevi, ekspanzija vetra na kopnu i vodi i solara mora biti značajno ubrzana u odnosu na njihov dosadašnji rast.

Integracija velikog udela obnovljivih izvora zahteva fleksibilnost energetskih sistema

U izveštaju je takođe navedeno da integracija velikog udela varijabilnih obnovljivih izvora energije zahteva dovoljnu fleksibilnost elektroenergetskih sistema, tj. sposobnost da odgovore na varijacije u snabdevanju i potražnji. Za 2050. godinu, potrebna količina fleksibilnosti je procenjena na između 531 TWh i 782 TWh.

Fleksibilnost se, između ostalog, može postići uz pomoć pametnog punjenja električnih vozila, sistemom odziva na potražnju (demand side response – DSR) u industriji i toplotnim pumpama u zgradama, ali su isto tako važna i rešenja za skladištenje energije, kao što su baterije za prozjumere.

Zeleni vodonik može imati važnu ulogu u dekarbonizaciji

Kada je reč o vodoniku, u izveštaju se napominje da će on igrati važnu ulogu u dekarbonizaciji sektora u kojima je teško postići smanjenje emisija, kao što su teretni saobraćaj i teška industrija, ali samo ako se taj vodonik bude proizvodio korišćenjem obnovljive energije (zeleni vodonik).

U scenariju zasnovanom na paketu Fit for 55, očekuje se da će 2050. biti proizvedeno 1.984 TWh vodonika, u scenariju inspirisanom planom REPowerEU 2.089 TWh, a prema Radikalnoj akciji 2.239 TWh.

Koristi od dekarbonizacije su veće od troškova

Eurelectric takođe napominje da društvene, ekonomske, ekološke i klimatske koristi od dekarbonizovanog energetskog sistema prevazilaze troškove dekarbonizacije. Na primer, dekarbonizacija bi obezbedila između 40 i 140 milijardi evra godišnje uštede u zdravstvu i u vezi sa kvalitetom vazduha i sprečila 58.000 prevremenih smrti.

Takođe bi se do 2030. godine smanjila finalna potrošnja energije za 460 miliona tona ekvivalenta nafte i uvoz goriva za 175 milijardi evra godišnje, a i računi građana za energiju bi bili manji, navodi Eurelectric.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

23. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

23. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji