OIE

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Foto: European Union

Objavljeno

28.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Savet EU je usvojio više ciljeve na polju energije iz obnovljivih izvora i energetske efikasnosti u okviru paketa Fit for 55 pred svoje pregovore s Evropskim parlamentom o dve direktive koje uređuju te oblasti. Ovo telo je takođe prihvatilo odluku Evropskog parlamenta o obaveznim nivoima popunjenosti skladišta gasa za zimu.

Ministarke i ministri energetike država članica Evropske unije su se sastali u okviru Saveta EU i usvojili pregovaračke pozicije tog tela oko dva predloga za rešenja u energetici za klimatsku tranziciju. Postupak je deo zakonodavnog i paketa propisa Fit for 55. Te dve nove odluke nadležnih predstavnika zemalja članica otvaraju put za pregovore s Evropskim parlamentom.

Sporazum o predlozima za Direktivu o obnovljivoj energiji i Direktivu o energetskoj efikasnosti ima za cilj da se energetski sistem dekarbonizuje masovnim uvođenjem energije iz obnovljivih izvora i značajnim naporima za uštedu energije, stoji u objavi.

Savet je takođe saopštio da će rezultat glasanja doprineti smanjenju zavisnosti od energenata iz Rusije u kontekstu rata u Ukrajini. Cilj je da se neto emisije gasova s efektom staklene bašte najkasnije 2030. smanje barem 55% sa nivoa izmerenih 1990. godine.

Dve varijante za sektor saobraćaja

Ovo telo je dodalo da namerava da postavi obavezan cilj od 40 odsto udela obnovljivih izvora u energetskom miksu za 2030. na nivou EU. Trenutno je na 32 procenta, podseća Savet EU.

Što se tiče ciljeva za oblast saobraćaja, države članice mogu da se opredele za obavezan cilj od 13 odsto smanjenja intenziteta ispuštanja gasova s efektom staklene bašte, gde bi se kasnije utvrdilo više načina kako to može da se postigne, ili za obavezan udeo od 29 odsto obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije.

Indikativni cilj za prosečno godišnje povećanje upotrebe energije iz obnovljivih izvora u industriji postavljen je na 1,1 odsto

Savet EU je doneo odluku o postepenom povećanju ciljeva za upotrebu zelene energije za grejanje i hlađenje, gde je obaveza postavljena na 0,8 odsto godišnje po državi do 2026. i 1,1 od tada do kraja decenije.

Indikativni cilj za prosečno godišnje povećanje upotrebe energije iz obnovljivih izvora u industriji postavljen je na 1,1 odsto. Ministri i ministarke energetike sada traže da udeo zelene energije u zgradama do 2030. dostigne 49 procenata.

Ubrzavanje izdavanja dozvola pokreće pitanje zaštite okoline

Savet je podržao predlog da se procedura izdavanja dozvola za projekte zelene energije ubrza u skladu s prioritetima iz plana REPowerEU kojeg je u maju predstavila Evropska komisija. Zagovornici upotrebe energije vetra i sunca hvale ovu inicijativu, dok kritičari ističu da će EU omogućiti brže uvođenje takvih tehnologija tako što će olabaviti propise za zaštitu životne sredine.

Ministri su saopštili da žele da se najkasnije 2030. finalna potrošnja energije smanji 36 odsto, a primarna 39 procenata.

Nezavisno od toga, savet je uveo propis o obaveznom nivou popunjenosti skladišta za gas. Prihvatio je odluku Evropskog parlamenta da iskorišćenost podzemnih tankova na teritoriji svake države članice mora da do 1. novembra dostigne 80 odsto radi pripreme za zimu, a narednih godina da bude 90 procenata. EU će pokušati da ove godine podigne ukupnu popunjenost do 85 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata