x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Sijalica sa užarenom niti u Srbiji ide u istoriju sledeće godine

26.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Sijalica sa užarenom niti u Srbiji ide u istoriju sledeće godine

Od sredine sledeće godine sijalica sa užarenom niti neće se više koristiti u Srbiji, što će biti posledica novih pravila kojima će se zabraniti korišćenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda, rečeno je panelu “Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje”, preneo je dnevni list Blic.

Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike i rudarstva zadužen za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, rekao je da su nova pravila okrenuta pre svega smanjenju uvoza energetski neefikasnih proizvoda.

“Sijalica sa užarenom niti troši 5 puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalice, tako da će ova odluka značajno uticati na energetsku efikasnost”, istakao je Banjac.

Inače, Crna Gora je od 1. jula 2018. počela postepeno ukidanje sijalica za užarenom niti, pa će od 1. jula sledeće godine biti potpuno zabranjene.

Građani će iz državnog fonda moći da dobiju vaučere za kupovinu energetski efikasnijih uređaja

Banjac je, takođe, najavio da bi početkom sledeće godine mogao da zaživi državni fond za energetsku efikasnost koji će biti namenjen građanima. Iz ovog fonda će, kako je naveo, građani moći da dobiju povoljne kredite ili bespovratna sredstva za sprovođenje mera za energetsku efikasnost.

“Kada je reč o objektima koje je potrebno energetski sanirati najednostavnije je da se na kreditnu liniju neke banke nadovežu bespovratna sredstva fonda. A, kada je reč o nabavci energetski efikasnih uređaja onda će građani dobijati vaučere za njihovu kupovinu”, objasnio je on.

Radovan Stanić, direktor za snadbevanje električnom energijom Elektroprivrede Srbije (EPS), naveo je da građani odgovornijim ponašanjem i korišćenjem energetski efikasnijih uređaja mogu da smanje svoje mesečne račune za 10 do 15 odsto.

Stanić je napomenuo da će na julskom računu za struju građani imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnost.

“Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kWh, što znači da će za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kWh to biti uvećanje od šest dinara”, rekao je Stanić.

Jelena Vukanović, stručnjak za energetsku efikasnost u Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, istakla je da ovo ministarstvo radi na izradi strategiji energetske efikasnosti u zgradarstvu koja će obuhvatiti i uputstva za energetsku sanaciju zgrada.

Ovaj dokument trebalo bi da bude predstavljen javnosti za 6 do 12 meseci, navela je ona.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.