Energetska efikasnost

Počinje naplata naknade za energetsku efikasnost kroz cenu gasa, električne energije i goriva 

naplata-naknada-za-energetsku-efikasnost-gas-elektricna-energija-gorivo

Photo: Pixabay

Objavljeno

09.07.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

09.07.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Naplata naknade za energetsku efikasnost počeće u Srbiji od julskih računa za električnu energiju i gas, a obračunavaće je i prodavci naftnih derivata. Za utrošeni kilovat-sat električne energije naknada iznosi 0,015 dinara, a za kubni metar prirodnog gasa i litar goriva 0,15 dinara, preneli su lokalni mediji.

Naknada je uvedena Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara usvojenim u decembru 2018. godine, a Srbijagas je proteklih dana informisao svoje potrošače o početku naplate. Sredstva prikupljena ovom naknadom slivaće se u državni Fond za energetsku efikasnost, koji bi trebalo da bude osnovan krajem godine.

Za prosečni mesečni račun za električnu energiju od 350 kilovat-sata naknada će iznositi 5,25 dinara mesečno

Iz Fonda će se odobravati krediti i bespovratna sredstava građanima za unapređenje energetske efikasnosti, kao i kupovinu energetski efikasne opreme.

Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, izjavio je da se slobodno može reći da je naknada simbolična.

Ranije je najavljivano da bi Fond trebalo da ima početni kapital od 20 miliona evra

Tako će za prosečni mesečni račun za potrošnju, od 350 kilovata, građani plaćati naknadu 5,25 dinara mesečno, rekao je on, prenele su Novosti.rs.

Banjac je istakao da je uvođenje ove naknade kao stabilnog izvora finansiranja bio neophodan uslov da bi se obezbedio grant, odnosno bespovratna sredstva Evropske unije. Ranije je najavljivano da bi Fond trebalo da ima početni kapital od 20 miliona evra.

Srbija trenutno ima Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti iz kojeg se finansiraju samo projekti za javna objekte. Ovaj Budžetski fond u 2019. godini ima na raspolaganju 500 miliona dinara. Sredinom juna Ministarstvo rudarstva i energetike dodelilo je 325 miliona dinara za projekte unpređenja energetske efikasnosti u 24 opština.

Od 2014. godine iz Budžetskog fonda su finansirani projekti za povećanje energetske efikasnosti za 53 javna objekta, posle čega je njihova finalna potrošnja energije smanjena u proseku oko 40%.

Komentara: (1)
Marko / 10.07.2019.

Fond bi trebalo da bude osnovan krajem godine, a od jula se skuplja taksa!? Gde će se čuvatu prikupljen novac do tada? Posebno poverenje imam u Srbijagas kome je vlada pre neki dan otpisala dugovanje od 1,2 milijarde evra.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

9. jul 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

9. jul 2019. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

9. jul 2019. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

9. jul 2019. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela