Energetska efikasnost

Ministar: Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti u 2019. biće 500 miliona dinara

Photo: Twitter.com/MiningEnergyRS

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti u 2019. godini biće 500 miliona dinara (oko 4,22 miliona evra), koliko je ukupno iznosio u prethodne četiri godine, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je s predstavnicima 14 lokalnih samouprava potpisao ugovore o dodeli sredstava za projekte energetske efikasnosti u ovoj godini.

Ministar je naveo da ove godine Budžetski fond iznosi 125 miliona dinara (oko 1,06 miliona evra), da je u prethodne tri godine u njemu ukupno bilo 400 miliona dinara (oko 3,38 miliona evra), a da će u 2019. biti mnogo više novca za podizanje energetske efikasnosti javnih objekata, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Ovo je poziv za sve vas da se spremite za sledeću godinu, jer ćemo imati ozbiljne tendere. Moći ćemo da pokrijemo veliki broj opština i projekata“, rekao je Antić i istakao je da se takve investicije otplate u dve-tri godine, a da su mere energetske efikasnosti do sada dale dobre rezultate, jer je u proseku za 40% smanjena potrošnja energije u objektima gde su sprovedene.

Ministar je najavio i formiranje Fonda za energetsku efikasnost koji će raspolagati sa 10 miliona evra godišnje i dodatnim sredstvima koja će opredeliliti EU, navodi se u saopštenju.

Do sada su mere energetske efikasnosti u Srbiji, u koje je uloženo 415 miliona dinara (oko 3,5 miliona evra), sprovedene u 39 javnih objekata.

14 lokalnih samouprava dobija 180 miliona dinara

Vrednost danas potpisanih ugovora sa predstavncima 14 lokalnih samouprava je oko 180 miliona dinara (oko 1,52 miliona evra). Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje sa 125 miliona dinara (oko 1,06 miliona evra), dok ostatak predstavlja doprinos jedinica lokalnih samouprava.

Projekti tih lokalnih samouprava kojima su dodeljena sredstva iz Budžetskog fonda za energertsku efikasnost radi finansiranja projekata u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2018. godini odabrani su na konkursu na koji se odazvalo 39 lokalnih samouprava.

Ugovori su danas potpisani za projekte koje sprovode Ljubovija, Gadžin Han, Osečina, Krupanj, Irig, Kraljevo, Kragujevac, Ćuprija, Velika Plana, Svilajnac, Kanjiža, Bela Palanka, Knjaževac i Bosilegrad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije