x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Ministar: Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti u 2019. biće 500 miliona dinara

08.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Twitter.com/MiningEnergyRS
Ministar: Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti u 2019. biće 500 miliona dinara

Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti u 2019. godini biće 500 miliona dinara (oko 4,22 miliona evra), koliko je ukupno iznosio u prethodne četiri godine, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je s predstavnicima 14 lokalnih samouprava potpisao ugovore o dodeli sredstava za projekte energetske efikasnosti u ovoj godini.

Ministar je naveo da ove godine Budžetski fond iznosi 125 miliona dinara (oko 1,06 miliona evra), da je u prethodne tri godine u njemu ukupno bilo 400 miliona dinara (oko 3,38 miliona evra), a da će u 2019. biti mnogo više novca za podizanje energetske efikasnosti javnih objekata, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Ovo je poziv za sve vas da se spremite za sledeću godinu, jer ćemo imati ozbiljne tendere. Moći ćemo da pokrijemo veliki broj opština i projekata“, rekao je Antić i istakao je da se takve investicije otplate u dve-tri godine, a da su mere energetske efikasnosti do sada dale dobre rezultate, jer je u proseku za 40% smanjena potrošnja energije u objektima gde su sprovedene.

Ministar je najavio i formiranje Fonda za energetsku efikasnost koji će raspolagati sa 10 miliona evra godišnje i dodatnim sredstvima koja će opredeliliti EU, navodi se u saopštenju.

Do sada su mere energetske efikasnosti u Srbiji, u koje je uloženo 415 miliona dinara (oko 3,5 miliona evra), sprovedene u 39 javnih objekata.

14 lokalnih samouprava dobija 180 miliona dinara

Vrednost danas potpisanih ugovora sa predstavncima 14 lokalnih samouprava je oko 180 miliona dinara (oko 1,52 miliona evra). Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje sa 125 miliona dinara (oko 1,06 miliona evra), dok ostatak predstavlja doprinos jedinica lokalnih samouprava.

Projekti tih lokalnih samouprava kojima su dodeljena sredstva iz Budžetskog fonda za energertsku efikasnost radi finansiranja projekata u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2018. godini odabrani su na konkursu na koji se odazvalo 39 lokalnih samouprava.

Ugovori su danas potpisani za projekte koje sprovode Ljubovija, Gadžin Han, Osečina, Krupanj, Irig, Kraljevo, Kragujevac, Ćuprija, Velika Plana, Svilajnac, Kanjiža, Bela Palanka, Knjaževac i Bosilegrad.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.