Energetska efikasnost

Lokalnim samoupravama 325 miliona dinara iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost

Lokalne-samouprave-budzet-za-energetsku-efikasnost

Foto: Twitter.com/MiningEnergyRS

Objavljeno

18.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je ugovore sa predstavnicima 24 lokalne samouprave koje će, iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti, dobiti ukupno 325 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekte unapređenja energetske efikasnosti u tim sredinama.

Novac iz Budžetskog fonda ove godine su za projekte dobili Kikinda, Trgovište, Surdulica, Subotica, Bela Palanka, Majdanpek, Alibunar, Zemun, Svilajnac, Raška, Kanjiža, Irig, Petrovac na Mlavi, Čačak, Mionica, Valjevo, Despotovac, Lučani, Malo Crniće, Kruševac, Ljubovija, Ćuprija, Niš i Knić, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Projekti su vredni ukupno 490 miliona dinara

Projektima će biti unapređena energetska efikasnost pet škola, pet vrtića, četiri doma zdravlja, četiri zgrade lokalne samouprave, dve zgrade poslovnih usluga, jednog Doma za fizičku kulturu, jednog Doma za decu sa posebnim potrebama, jedne zgrade Gerontološkog centra i jednog Centar za socijalni rad.

Ukupna vrednost tih projekata je 490 miliona dinara, a iz Budžetskog fonda dobiće bespovratno 325 miliona, dok će ukupno 165 miliona dinara obezbediti same lokalne samouprave.

Ministar je rekao da se nakon realizacije tih projekata očekuje godišnja ušteda od 8,2 miliona kilovat časova, što je u novcu oko 490.000 evra godišnje, kao i smanjenje emisije CO2 za 3.300 tona godišnje.

Očekuje se godišnja ušteda od 8,2 miliona kilovat časova, kao i smanjenje emisije CO2 za 3.300 tona godišnje

On je naveo da su od 2014. godine iz Budžetskog fonda do sada izdvojena sredstva za unapređenje energetske efikasnosti 53 javna objekta u lokalnim samoupravama u Srbiji, te da se do sada pokazalo da su uštede na tim objektima 40% u finalnoj potrošnji energije.

Očekuje se da će do kraja godine početi rad i Fond za energetsku efikasnost, kako bi osim javnih objekata, sredstva bila dostupna i građanima za unapređenje energetske efikasnosti njihovih stanova i kuća, ali i za komercijalne objekte, rekao je Antić.

Fond će startovati sa oko 20 miliona evra, rekao je Antić i naveo da se očekuje i pomoć EU, kao i da će se u taj Fond slivati sredstva iz naknade za energetsku efikasnost.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. jun 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

18. jun 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

18. jun 2019. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

18. jun 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike