Energetska efikasnost

Crna Gora postepeno izbacuje iz upotrebe klasične sijalice od 1.jula

Crna Gora pocinje da izbacuje iz upotrebe klasicne sijalice od 1.jula

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Od 1. jula ove godine u Crnoj Gori više neće moći da se kupe klasične sijalice od 100 W ili veće snage. To je samo prvi korak u postepenom potiskivanju klasičnih sijalica iz upotrebe, shodno Pravilniku o zahtevima za eko dizajn neusmerenih sijalica za domaćinstva.

Ministarstvo ekonomije, koje je donelo ovaj pravilnik, saopštilo je da on predstavlja samo jedan od 16 propisa kojim se uređuje uvođenje zahteva za eko dizajn nekih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije. Poenta je da se ide na postepenu eliminaciju određenih tehnologija sa tržišta, u skladu sa praksom u EU.

Nakon 1.jula ove godine, biće zabranjeno stavljanje na tržište sijalice sa žarnom niti od 100 W i više. Od 1. januara naredne godine, zabrana će se odnositi na sijalice od 75W i više, a od 1. jula 2019. na sijalice od 60 W i više.

Od 1. januara 2020.godine, na tržištu Crne Gore neće uopšte biti dozvoljene klasične sijalice sa žarnom niti, osim ako ne bude sijalica nove tehnologije, čija je osnovna karakteristika energetska efikasnost.

Ministarstvo ekonomije je, kako se navodi u saopštenju, uz podršku Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), u prethodnom periodu donelo 25 propisa kojim uređuju uvođenje zahteva za eko dizajn i označavanje energetske efikasnosti.

Ministarstvo će u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove raditi na uspostavljanju sistema kontrole primene propisanih zahteva na tržištu. Za  te potrebe, Ministarstvo je obezbedilo tehničku podršku Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP plus), navodi se u saopštenju Ministarstva.

Evropska unija je od 2009. godine počela primenu postepenog izbacivanja klasičnih sijalica sa tržišta, zbog uštede električne energije, da bi od 1. septembra 2012.godine bile zabranjene I sijalice od 60W i 40W.

Prema tadašnjim predviđanjima, samo zahvaljujući izbacivanju klasičnih sijalica iz upotrebe u okviru EU uštedelo bi se 39 TW po satu električne energije do 2020.godine.

Tagovi: , ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana