Energetska efikasnost

Crna Gora postepeno izbacuje iz upotrebe klasične sijalice od 1.jula

Crna Gora pocinje da izbacuje iz upotrebe klasicne sijalice od 1.jula

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Od 1. jula ove godine u Crnoj Gori više neće moći da se kupe klasične sijalice od 100 W ili veće snage. To je samo prvi korak u postepenom potiskivanju klasičnih sijalica iz upotrebe, shodno Pravilniku o zahtevima za eko dizajn neusmerenih sijalica za domaćinstva.

Ministarstvo ekonomije, koje je donelo ovaj pravilnik, saopštilo je da on predstavlja samo jedan od 16 propisa kojim se uređuje uvođenje zahteva za eko dizajn nekih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije. Poenta je da se ide na postepenu eliminaciju određenih tehnologija sa tržišta, u skladu sa praksom u EU.

Nakon 1.jula ove godine, biće zabranjeno stavljanje na tržište sijalice sa žarnom niti od 100 W i više. Od 1. januara naredne godine, zabrana će se odnositi na sijalice od 75W i više, a od 1. jula 2019. na sijalice od 60 W i više.

Od 1. januara 2020.godine, na tržištu Crne Gore neće uopšte biti dozvoljene klasične sijalice sa žarnom niti, osim ako ne bude sijalica nove tehnologije, čija je osnovna karakteristika energetska efikasnost.

Ministarstvo ekonomije je, kako se navodi u saopštenju, uz podršku Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), u prethodnom periodu donelo 25 propisa kojim uređuju uvođenje zahteva za eko dizajn i označavanje energetske efikasnosti.

Ministarstvo će u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove raditi na uspostavljanju sistema kontrole primene propisanih zahteva na tržištu. Za  te potrebe, Ministarstvo je obezbedilo tehničku podršku Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP plus), navodi se u saopštenju Ministarstva.

Evropska unija je od 2009. godine počela primenu postepenog izbacivanja klasičnih sijalica sa tržišta, zbog uštede električne energije, da bi od 1. septembra 2012.godine bile zabranjene I sijalice od 60W i 40W.

Prema tadašnjim predviđanjima, samo zahvaljujući izbacivanju klasičnih sijalica iz upotrebe u okviru EU uštedelo bi se 39 TW po satu električne energije do 2020.godine.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

17. januar 2018. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

17. januar 2018. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

17. januar 2018. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

17. januar 2018. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.