OIE

Siemens pobedio na tenderu za izgradnju kapaciteta za energiju vetra u Turskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum prevođen nemačkim Siemensom pobedio je na tenderu za projekat izgradnje kapaciteta za energiju vetra od 1 GW u Turskoj, saopštile su turske vlasti.

Konzorcijumu koji pored Siemensa čine i dve turske kompanije, Turkerler i Kalion, poveren je projekat vredan 1,2 milijarde dolara (1,12 milijardi evra), pošto je ponudio najnižu cenu od 0,0348 dolara (0,0294 evra) po kWh.

Pobednik treba da izgradi fabriku za proizvodnju vetroturbina u Turskoj s kapacitetom od najmanje 150 jedinica od 2,3 megavata godišnje do 21 mesec nakon potpisivanja ugovora. Ukupno jedan gigavat mora biti spreman 36 meseci po dobijanju licence.

Na tenderu su učestvovali najpoznatiji proizvođači vetrotrubina u svetu, a osam konzorcijuma je dostavilo svoje konačne ponude za ovaj projekat koji je predložen u okviru turskog sistema Oblasti obnovljivih izvora energije (YEKA).

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Berat Albajrak rekao je da će to doprineti unapređenju odnosa Turske i Nemačke, koji su se pogoršali u poslednjih nekoliko mjeseci.

Prema njegovim rečima, projekat će povećati proizvodnju energije vetra u Turskoj za 17 odsto, a zemlja će nastaviti da ulaže u lokalne resurse u regionima sa nedovoljnim snabdevanjem energije.

Više od trećine projekta će se finansirati iz međunarodnih izvora.

Budući kapaciteti predviđeni u okviru sistema YEKA trebalo bi da generišu 3.000 GWh električne energije godišnje, odnosno da snabdevaju oko 1.1 miliona domaćinstava. Projekat bi takođe trebalo da omogući da se izbegne emisija 1,5 miliona tona CO2 godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

07 октобра 2022 - Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci...

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

05 октобра 2022 - Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom...

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica