OIE

Siemens pobedio na tenderu za izgradnju kapaciteta za energiju vetra u Turskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum prevođen nemačkim Siemensom pobedio je na tenderu za projekat izgradnje kapaciteta za energiju vetra od 1 GW u Turskoj, saopštile su turske vlasti.

Konzorcijumu koji pored Siemensa čine i dve turske kompanije, Turkerler i Kalion, poveren je projekat vredan 1,2 milijarde dolara (1,12 milijardi evra), pošto je ponudio najnižu cenu od 0,0348 dolara (0,0294 evra) po kWh.

Pobednik treba da izgradi fabriku za proizvodnju vetroturbina u Turskoj s kapacitetom od najmanje 150 jedinica od 2,3 megavata godišnje do 21 mesec nakon potpisivanja ugovora. Ukupno jedan gigavat mora biti spreman 36 meseci po dobijanju licence.

Na tenderu su učestvovali najpoznatiji proizvođači vetrotrubina u svetu, a osam konzorcijuma je dostavilo svoje konačne ponude za ovaj projekat koji je predložen u okviru turskog sistema Oblasti obnovljivih izvora energije (YEKA).

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Berat Albajrak rekao je da će to doprineti unapređenju odnosa Turske i Nemačke, koji su se pogoršali u poslednjih nekoliko mjeseci.

Prema njegovim rečima, projekat će povećati proizvodnju energije vetra u Turskoj za 17 odsto, a zemlja će nastaviti da ulaže u lokalne resurse u regionima sa nedovoljnim snabdevanjem energije.

Više od trećine projekta će se finansirati iz međunarodnih izvora.

Budući kapaciteti predviđeni u okviru sistema YEKA trebalo bi da generišu 3.000 GWh električne energije godišnje, odnosno da snabdevaju oko 1.1 miliona domaćinstava. Projekat bi takođe trebalo da omogući da se izbegne emisija 1,5 miliona tona CO2 godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

4. avgust 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

4. avgust 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

4. avgust 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

4. avgust 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK