OIE

Siemens pobedio na tenderu za izgradnju kapaciteta za energiju vetra u Turskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum prevođen nemačkim Siemensom pobedio je na tenderu za projekat izgradnje kapaciteta za energiju vetra od 1 GW u Turskoj, saopštile su turske vlasti.

Konzorcijumu koji pored Siemensa čine i dve turske kompanije, Turkerler i Kalion, poveren je projekat vredan 1,2 milijarde dolara (1,12 milijardi evra), pošto je ponudio najnižu cenu od 0,0348 dolara (0,0294 evra) po kWh.

Pobednik treba da izgradi fabriku za proizvodnju vetroturbina u Turskoj s kapacitetom od najmanje 150 jedinica od 2,3 megavata godišnje do 21 mesec nakon potpisivanja ugovora. Ukupno jedan gigavat mora biti spreman 36 meseci po dobijanju licence.

Na tenderu su učestvovali najpoznatiji proizvođači vetrotrubina u svetu, a osam konzorcijuma je dostavilo svoje konačne ponude za ovaj projekat koji je predložen u okviru turskog sistema Oblasti obnovljivih izvora energije (YEKA).

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Berat Albajrak rekao je da će to doprineti unapređenju odnosa Turske i Nemačke, koji su se pogoršali u poslednjih nekoliko mjeseci.

Prema njegovim rečima, projekat će povećati proizvodnju energije vetra u Turskoj za 17 odsto, a zemlja će nastaviti da ulaže u lokalne resurse u regionima sa nedovoljnim snabdevanjem energije.

Više od trećine projekta će se finansirati iz međunarodnih izvora.

Budući kapaciteti predviđeni u okviru sistema YEKA trebalo bi da generišu 3.000 GWh električne energije godišnje, odnosno da snabdevaju oko 1.1 miliona domaćinstava. Projekat bi takođe trebalo da omogući da se izbegne emisija 1,5 miliona tona CO2 godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

4. avgust 2017. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

4. avgust 2017. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Siemens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

4. avgust 2017. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica elektroprivreda iz regiona o trgovanju emisijama: Saradnja je put za energetsku tranziciju

4. avgust 2017. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije