Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

Siemens pobedio na tenderu za izgradnju kapaciteta za energiju vetra u Turskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum prevođen nemačkim Siemensom pobedio je na tenderu za projekat izgradnje kapaciteta za energiju vetra od 1 GW u Turskoj, saopštile su turske vlasti.

Konzorcijumu koji pored Siemensa čine i dve turske kompanije, Turkerler i Kalion, poveren je projekat vredan 1,2 milijarde dolara (1,12 milijardi evra), pošto je ponudio najnižu cenu od 0,0348 dolara (0,0294 evra) po kWh.

Pobednik treba da izgradi fabriku za proizvodnju vetroturbina u Turskoj s kapacitetom od najmanje 150 jedinica od 2,3 megavata godišnje do 21 mesec nakon potpisivanja ugovora. Ukupno jedan gigavat mora biti spreman 36 meseci po dobijanju licence.

Na tenderu su učestvovali najpoznatiji proizvođači vetrotrubina u svetu, a osam konzorcijuma je dostavilo svoje konačne ponude za ovaj projekat koji je predložen u okviru turskog sistema Oblasti obnovljivih izvora energije (YEKA).

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Berat Albajrak rekao je da će to doprineti unapređenju odnosa Turske i Nemačke, koji su se pogoršali u poslednjih nekoliko mjeseci.

Prema njegovim rečima, projekat će povećati proizvodnju energije vetra u Turskoj za 17 odsto, a zemlja će nastaviti da ulaže u lokalne resurse u regionima sa nedovoljnim snabdevanjem energije.

Više od trećine projekta će se finansirati iz međunarodnih izvora.

Budući kapaciteti predviđeni u okviru sistema YEKA trebalo bi da generišu 3.000 GWh električne energije godišnje, odnosno da snabdevaju oko 1.1 miliona domaćinstava. Projekat bi takođe trebalo da omogući da se izbegne emisija 1,5 miliona tona CO2 godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske

Kina najvecu svetsku reverzibilnu hidroelektranu

Kina pustila u rad najveću svetsku reverzibilnu hidroelektranu

06 јануара 2022 - SGCC je stavio u pogon prve turbine u svojoj reverzibilnoj hidroelektrani Fengning, koja će sa 3,6 gigavata postati najveća na svetu