OIE

Turska objavila tender za vetroelektrane od jednog gigavata

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Turska je objavila poziv za ponude za instalaciju turbina na vetar od ukupno jednog gigavata i upravljanje njima, u okviru sistema oblasti obnovljivih izvora energije (YEKA).

Vrednost projekta koji obuhvata sedam regiona procenjena je na 1,2 milijarde dolara (1,12 milijardi evra), saopštilo je Ministarstvo energetike i prirodnih resursa u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku (T.C. Resmi Gazete), prenosi Terminal vesti iz energetike (Energy News Terminal) agencije Anadolu. Rok za podnošenje ponuda generalnom direktoratu za energiju iz obnovljivih izvora (YEGM) je 27. jul.

Na tenderu će se obaviti obrnuta aukcija da bi se postigla najniža cena, a datum će biti najavljen nakon što komisija pregleda ponude. Najviša cena kilovat-sata je sedam centi američkog dolara (6.52 evrocenta), a ugovor o otkupu struje (PPA) će važiti 15 godina.

Kvote za domaće tržište

Pobednik treba da izgradi fabriku za proizvodnju vetroturbina u Turskoj s kapacitetom od najmanje 150 jedinica od 2,3 megavata godišnje do 21 mesec nakon potpisivanja ugovora. Propisana kvota za domaći udeo u proizvodnji je 65 odsto, pored zapošljavanja od 90 procenata za izgradnju fabrike i upravljanje proizvodnjom. Odabrani investitor takođe mora da potroši bar 80 odsto troškova za istraživanje i razvoj u zemlji. Ukupno jedan gigavat mora biti spreman 36 meseci po dobijanju licence.

Izabrani ponuđač će moći da bira među sedam regiona u kojima je ukupni maksimalni kapacitet 1,7 gigavata. Jedinici Jedrene – Kirklareli (Lozengrad, Saranda Eklisijes) – Tekirdag (Rodosto) u Istočnoj Trakiji je dodeljeno najviše, 700 megavata, a tamo mora da bude instalirano najmanje 280, zbog visoke potrošnje, navedeno je u dokumentu. Slede Kajseri-Nigde, Ankara-Čankiri-Kirikale i Sivas sa po 200 megavata. Regioni Biledžik-Kutahja-Eskišehir i Malatja su oglašeni sa po 150 megavata, a najmanji je Burdur-Denizli-Ušak, gde je mogući kapacitet 100 megavata.

 Interakcija sa startapima

Budžet od pet miliona dolara je određen za istraživanje i razvoj tokom jedne decenije, sa 50 stalno zaposlenih. Odabrani ponuđač će moći da sarađuje sa takozvanim tehnogradovima u zemlji i tehnološkim centrima za startap inovacije. Deset velikih proizvođača vetroturbina je izrazilo interesovanje, navelo je ministarstvo. Uslov za učesnike je proizvodnja vetroturbina od najmanje dva gigavata od 2014. zaključno sa 2016. godinom.

Konzorcijum koji čine turski Kaljon (Kalyon) i južnokorejska Hanva (Hanwha) je prošlog meseca odabrana da sagradi solarnu elektranu od jednog gigavata u YEKA oblasti Karapinar. Ponudio je najnižu cenu, 6,99 evrocenti po kilovat-satu. Vrednost projekta je 1,3 milijarde dolara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata