OIE

Turska objavila tender za vetroelektrane od jednog gigavata

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Turska je objavila poziv za ponude za instalaciju turbina na vetar od ukupno jednog gigavata i upravljanje njima, u okviru sistema oblasti obnovljivih izvora energije (YEKA).

Vrednost projekta koji obuhvata sedam regiona procenjena je na 1,2 milijarde dolara (1,12 milijardi evra), saopštilo je Ministarstvo energetike i prirodnih resursa u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku (T.C. Resmi Gazete), prenosi Terminal vesti iz energetike (Energy News Terminal) agencije Anadolu. Rok za podnošenje ponuda generalnom direktoratu za energiju iz obnovljivih izvora (YEGM) je 27. jul.

Na tenderu će se obaviti obrnuta aukcija da bi se postigla najniža cena, a datum će biti najavljen nakon što komisija pregleda ponude. Najviša cena kilovat-sata je sedam centi američkog dolara (6.52 evrocenta), a ugovor o otkupu struje (PPA) će važiti 15 godina.

Kvote za domaće tržište

Pobednik treba da izgradi fabriku za proizvodnju vetroturbina u Turskoj s kapacitetom od najmanje 150 jedinica od 2,3 megavata godišnje do 21 mesec nakon potpisivanja ugovora. Propisana kvota za domaći udeo u proizvodnji je 65 odsto, pored zapošljavanja od 90 procenata za izgradnju fabrike i upravljanje proizvodnjom. Odabrani investitor takođe mora da potroši bar 80 odsto troškova za istraživanje i razvoj u zemlji. Ukupno jedan gigavat mora biti spreman 36 meseci po dobijanju licence.

Izabrani ponuđač će moći da bira među sedam regiona u kojima je ukupni maksimalni kapacitet 1,7 gigavata. Jedinici Jedrene – Kirklareli (Lozengrad, Saranda Eklisijes) – Tekirdag (Rodosto) u Istočnoj Trakiji je dodeljeno najviše, 700 megavata, a tamo mora da bude instalirano najmanje 280, zbog visoke potrošnje, navedeno je u dokumentu. Slede Kajseri-Nigde, Ankara-Čankiri-Kirikale i Sivas sa po 200 megavata. Regioni Biledžik-Kutahja-Eskišehir i Malatja su oglašeni sa po 150 megavata, a najmanji je Burdur-Denizli-Ušak, gde je mogući kapacitet 100 megavata.

 Interakcija sa startapima

Budžet od pet miliona dolara je određen za istraživanje i razvoj tokom jedne decenije, sa 50 stalno zaposlenih. Odabrani ponuđač će moći da sarađuje sa takozvanim tehnogradovima u zemlji i tehnološkim centrima za startap inovacije. Deset velikih proizvođača vetroturbina je izrazilo interesovanje, navelo je ministarstvo. Uslov za učesnike je proizvodnja vetroturbina od najmanje dva gigavata od 2014. zaključno sa 2016. godinom.

Konzorcijum koji čine turski Kaljon (Kalyon) i južnokorejska Hanva (Hanwha) je prošlog meseca odabrana da sagradi solarnu elektranu od jednog gigavata u YEKA oblasti Karapinar. Ponudio je najnižu cenu, 6,99 evrocenti po kilovat-satu. Vrednost projekta je 1,3 milijarde dolara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.