OIE

Turska objavila tender za vetroelektrane od jednog gigavata

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Turska je objavila poziv za ponude za instalaciju turbina na vetar od ukupno jednog gigavata i upravljanje njima, u okviru sistema oblasti obnovljivih izvora energije (YEKA).

Vrednost projekta koji obuhvata sedam regiona procenjena je na 1,2 milijarde dolara (1,12 milijardi evra), saopštilo je Ministarstvo energetike i prirodnih resursa u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku (T.C. Resmi Gazete), prenosi Terminal vesti iz energetike (Energy News Terminal) agencije Anadolu. Rok za podnošenje ponuda generalnom direktoratu za energiju iz obnovljivih izvora (YEGM) je 27. jul.

Na tenderu će se obaviti obrnuta aukcija da bi se postigla najniža cena, a datum će biti najavljen nakon što komisija pregleda ponude. Najviša cena kilovat-sata je sedam centi američkog dolara (6.52 evrocenta), a ugovor o otkupu struje (PPA) će važiti 15 godina.

Kvote za domaće tržište

Pobednik treba da izgradi fabriku za proizvodnju vetroturbina u Turskoj s kapacitetom od najmanje 150 jedinica od 2,3 megavata godišnje do 21 mesec nakon potpisivanja ugovora. Propisana kvota za domaći udeo u proizvodnji je 65 odsto, pored zapošljavanja od 90 procenata za izgradnju fabrike i upravljanje proizvodnjom. Odabrani investitor takođe mora da potroši bar 80 odsto troškova za istraživanje i razvoj u zemlji. Ukupno jedan gigavat mora biti spreman 36 meseci po dobijanju licence.

Izabrani ponuđač će moći da bira među sedam regiona u kojima je ukupni maksimalni kapacitet 1,7 gigavata. Jedinici Jedrene – Kirklareli (Lozengrad, Saranda Eklisijes) – Tekirdag (Rodosto) u Istočnoj Trakiji je dodeljeno najviše, 700 megavata, a tamo mora da bude instalirano najmanje 280, zbog visoke potrošnje, navedeno je u dokumentu. Slede Kajseri-Nigde, Ankara-Čankiri-Kirikale i Sivas sa po 200 megavata. Regioni Biledžik-Kutahja-Eskišehir i Malatja su oglašeni sa po 150 megavata, a najmanji je Burdur-Denizli-Ušak, gde je mogući kapacitet 100 megavata.

 Interakcija sa startapima

Budžet od pet miliona dolara je određen za istraživanje i razvoj tokom jedne decenije, sa 50 stalno zaposlenih. Odabrani ponuđač će moći da sarađuje sa takozvanim tehnogradovima u zemlji i tehnološkim centrima za startap inovacije. Deset velikih proizvođača vetroturbina je izrazilo interesovanje, navelo je ministarstvo. Uslov za učesnike je proizvodnja vetroturbina od najmanje dva gigavata od 2014. zaključno sa 2016. godinom.

Konzorcijum koji čine turski Kaljon (Kalyon) i južnokorejska Hanva (Hanwha) je prošlog meseca odabrana da sagradi solarnu elektranu od jednog gigavata u YEKA oblasti Karapinar. Ponudio je najnižu cenu, 6,99 evrocenti po kilovat-satu. Vrednost projekta je 1,3 milijarde dolara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

19. april 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

19. april 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

19. april 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. april 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora