OIE

Turska objavila tender za vetroelektrane od jednog gigavata

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Turska je objavila poziv za ponude za instalaciju turbina na vetar od ukupno jednog gigavata i upravljanje njima, u okviru sistema oblasti obnovljivih izvora energije (YEKA).

Vrednost projekta koji obuhvata sedam regiona procenjena je na 1,2 milijarde dolara (1,12 milijardi evra), saopštilo je Ministarstvo energetike i prirodnih resursa u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku (T.C. Resmi Gazete), prenosi Terminal vesti iz energetike (Energy News Terminal) agencije Anadolu. Rok za podnošenje ponuda generalnom direktoratu za energiju iz obnovljivih izvora (YEGM) je 27. jul.

Na tenderu će se obaviti obrnuta aukcija da bi se postigla najniža cena, a datum će biti najavljen nakon što komisija pregleda ponude. Najviša cena kilovat-sata je sedam centi američkog dolara (6.52 evrocenta), a ugovor o otkupu struje (PPA) će važiti 15 godina.

Kvote za domaće tržište

Pobednik treba da izgradi fabriku za proizvodnju vetroturbina u Turskoj s kapacitetom od najmanje 150 jedinica od 2,3 megavata godišnje do 21 mesec nakon potpisivanja ugovora. Propisana kvota za domaći udeo u proizvodnji je 65 odsto, pored zapošljavanja od 90 procenata za izgradnju fabrike i upravljanje proizvodnjom. Odabrani investitor takođe mora da potroši bar 80 odsto troškova za istraživanje i razvoj u zemlji. Ukupno jedan gigavat mora biti spreman 36 meseci po dobijanju licence.

Izabrani ponuđač će moći da bira među sedam regiona u kojima je ukupni maksimalni kapacitet 1,7 gigavata. Jedinici Jedrene – Kirklareli (Lozengrad, Saranda Eklisijes) – Tekirdag (Rodosto) u Istočnoj Trakiji je dodeljeno najviše, 700 megavata, a tamo mora da bude instalirano najmanje 280, zbog visoke potrošnje, navedeno je u dokumentu. Slede Kajseri-Nigde, Ankara-Čankiri-Kirikale i Sivas sa po 200 megavata. Regioni Biledžik-Kutahja-Eskišehir i Malatja su oglašeni sa po 150 megavata, a najmanji je Burdur-Denizli-Ušak, gde je mogući kapacitet 100 megavata.

 Interakcija sa startapima

Budžet od pet miliona dolara je određen za istraživanje i razvoj tokom jedne decenije, sa 50 stalno zaposlenih. Odabrani ponuđač će moći da sarađuje sa takozvanim tehnogradovima u zemlji i tehnološkim centrima za startap inovacije. Deset velikih proizvođača vetroturbina je izrazilo interesovanje, navelo je ministarstvo. Uslov za učesnike je proizvodnja vetroturbina od najmanje dva gigavata od 2014. zaključno sa 2016. godinom.

Konzorcijum koji čine turski Kaljon (Kalyon) i južnokorejska Hanva (Hanwha) je prošlog meseca odabrana da sagradi solarnu elektranu od jednog gigavata u YEKA oblasti Karapinar. Ponudio je najnižu cenu, 6,99 evrocenti po kilovat-satu. Vrednost projekta je 1,3 milijarde dolara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Francuska će produžiti životni vek svojih nuklearnih elektrana

Francuska će produžiti životni vek svojih nuklearnih elektrana

19. april 2017. - Francuska se decenijama oslanja na nuklearne elektrane, ali je zbog kvarova i suše prošle godine postala neto uvoznica električne energije

Solc U Nemackoj svakog dana instalirano cetiri pet kopnenih vetroturbina

Šolc: U Nemačkoj će svakog dana biti instalirano četiri do pet kopnenih vetroturbina

19. april 2017. - Nemačka će iskoristiti zamah nastao proteklih meseci da postigne stvaran napredak u povećanju kapaciteta iz solara i vetra

djedovic sijarto energetska saradnja sastanak

Sijarto: Mađarska i Srbija rade na dupliranju prenosnih kapaciteta do 2028.

19. april 2017. - Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova, i Dubravka Đedović, srpska ministarka rudarstva i energetike, razgovarali su danas u Beogradu

čisti vodonik Devet clanica EU zeli proizvodnju vodonika iz nuklearne energije

Devet članica EU traži zeleni status za vodonik dobijen pomoću struje iz nuklearki

19. april 2017. - Devet država članica želi da ružičasti i zeleni odnosno čisti i obnovljivi vodonik u EU imaju isti status, radi ubrzavanja dekarbonizacije