OIE

Osam konzorcijuma dalo ponude za izgradnju vetroelektrana od 1 GW u Turskoj

Osam konzorcijuma dalo ponude za izgradnju vetroelektrana od 1 GW u Turskoj

Objavljeno

27.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Osam konzorcijuma, koje čine međunarodne i turske kompanije, dostavilo je ponude na tenderu za projekat izgradnje kapaciteta za energiju vetra od 1 GW, koji je Turska organizovala u okviru sistema Oblasti obnovljivih izvora energije (YEKA).

Poziv za ponude za instalaciju i upravljanje kapacitetima za energiju vetra od 1 GW objavljen  je u aprilu 2017. godine. Vrednost projekata koji obuhvata sedam regiona vredan je 1,2 milijarde dolara (1,12 milijardi evra) i predviđa i izgradnju fabrike vetroturbina.

Kako je preneo servis vesti iz energetike agencije Anadolija, na tenderu su učestvovali najpoznatiji proizvođači vetrotrubina u svetu, a osam konzorcijuma dostavilo svoje konačne ponude za ovaj projekat YEKA.

Ponude su dostavili konzorcijum danskog Vestasa i turske kompanje Enerjisa, konzorcijum američkog Dženeral elektrika (General Electric) i turske kompanije Fina Enerji, kao i konzorcijum koji su formirale kineska kompanija Goldwind i dve turske kompanije, Akfen Holding i Beycelik.

Četiri proizvođača vetroturbina iz Nemačke učestvovalo je na tenderu u konzorcijama sa turskim kompanijama.

Siemens je učestvovao na tenderu zajedno sa kompanijama Turkerler i Kaylon, Enercon u konzorcijumu sa kompanijama Polat Energy i Limak Energy, a Nordex sa kompanijama Iklim Elektrik Yatirim, MKS Marmara i Zorlu Energy.

Senvion Wind Energy Solutions je dostavio ponudu zajedno sa IC Ictas Energy.

Kineska kompanija MingYang učestvovala je na tenderu sa kompanijom Ilk Construction iz Turske.

Budući kapaciteti trebalo bi da generišu 3.000 GWh električne energije godišnje, odnosno snabdevaju oko 1.1 miliona domaćinstava. Projekat bi takođe trebalo da omogući da se izbegne emisija 1,5 miliona tona CO2 godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

damir miljevic energetska tranzicija intervju repcons

Energetska tranzicija nije pretnja za Zapadni Balkan, nego razvojna šansa

27 октобра 2021 - Damir Miljević, konsultant u oblasti energetske tranzicije, objasnio je za naš portal šta ova industrijska revolucija donosi i kako da te prilike iskoristimo za privredni razvoj

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

26 октобра 2021 - U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

GEN-I program za gradjane solar

GEN-I ponudio građanima da zajednički proizvode struju iz solara

25 октобра 2021 - Slovenački snabdevač i trgovac električnom energijom ponudio je model namenjen građanima koji nemaju uslove da instaliraju solarne panele na krovove