OIE

Osam konzorcijuma dalo ponude za izgradnju vetroelektrana od 1 GW u Turskoj

Osam konzorcijuma dalo ponude za izgradnju vetroelektrana od 1 GW u Turskoj

Objavljeno

27.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Osam konzorcijuma, koje čine međunarodne i turske kompanije, dostavilo je ponude na tenderu za projekat izgradnje kapaciteta za energiju vetra od 1 GW, koji je Turska organizovala u okviru sistema Oblasti obnovljivih izvora energije (YEKA).

Poziv za ponude za instalaciju i upravljanje kapacitetima za energiju vetra od 1 GW objavljen  je u aprilu 2017. godine. Vrednost projekata koji obuhvata sedam regiona vredan je 1,2 milijarde dolara (1,12 milijardi evra) i predviđa i izgradnju fabrike vetroturbina.

Kako je preneo servis vesti iz energetike agencije Anadolija, na tenderu su učestvovali najpoznatiji proizvođači vetrotrubina u svetu, a osam konzorcijuma dostavilo svoje konačne ponude za ovaj projekat YEKA.

Ponude su dostavili konzorcijum danskog Vestasa i turske kompanje Enerjisa, konzorcijum američkog Dženeral elektrika (General Electric) i turske kompanije Fina Enerji, kao i konzorcijum koji su formirale kineska kompanija Goldwind i dve turske kompanije, Akfen Holding i Beycelik.

Četiri proizvođača vetroturbina iz Nemačke učestvovalo je na tenderu u konzorcijama sa turskim kompanijama.

Siemens je učestvovao na tenderu zajedno sa kompanijama Turkerler i Kaylon, Enercon u konzorcijumu sa kompanijama Polat Energy i Limak Energy, a Nordex sa kompanijama Iklim Elektrik Yatirim, MKS Marmara i Zorlu Energy.

Senvion Wind Energy Solutions je dostavio ponudu zajedno sa IC Ictas Energy.

Kineska kompanija MingYang učestvovala je na tenderu sa kompanijom Ilk Construction iz Turske.

Budući kapaciteti trebalo bi da generišu 3.000 GWh električne energije godišnje, odnosno snabdevaju oko 1.1 miliona domaćinstava. Projekat bi takođe trebalo da omogući da se izbegne emisija 1,5 miliona tona CO2 godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Pirotu potpisani ugovori za izgradnju prve dve zadružne solarne elektrane u Srbiji

U Pirotu potpisani ugovori za izgradnju prve dve zadružne solarne elektrane u Srbiji

27. jul 2017. - Predstavnici institucija, lokalne zajednice i zadruge Elektropionir potpisali su u Pirotu ugovore o realizaciji projekta Solarna stara

čisti vodonik Devet clanica EU zeli proizvodnju vodonika iz nuklearne energije

Devet članica EU traži zeleni status za vodonik dobijen pomoću struje iz nuklearki

27. jul 2017. - Devet država članica želi da ružičasti i zeleni odnosno čisti i obnovljivi vodonik u EU imaju isti status, radi ubrzavanja dekarbonizacije

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

27. jul 2017. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

27. jul 2017. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana