Električna energija

Severna Makedonija, Kosovo* će međusobno priznati licence za trgovanje, snabdevanje strujom

Severna Makedonija Kosovo priznati licence trgovanje snabdevanje strujom

Foto: Kassandra from Pixabay

Objavljeno

01.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Kompanije za snabdevanje i trgovanje električnom energijom registrovane u Severnoj Makedoniji i na Kosovu* će moći da rade na oba tržišta, sudeći po memorandumu između dva regulatorna tela za energetiku.

U prisustvu ministarke ekonomije Kosova* Artane Rizvanoli, predsednik Odbora Regulatornog ureda za energiju (ERO) Imer Fejzulahu i predsednik Regulatorne komisije za energetiku i vodne usluge (RKE) Severne Makedonije Marko Bislimovski potpisali su memorandum o razumevanju koji otvara put za integraciju tržišta električne energije.

Motiv za investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

Dve strane su saglasne da jedna drugoj treba da priznaju licence za trgovanje i snabdevanje strujom. Bislimovski je ocenio da je to put ka jedinstvenom tržištu električne energije u Evropskoj uniji.

Bislimovski: Severna Makedonija je od početka krize prepolovila udeo uvozne električne energije

Ovaj sporazum će ubrzati energetsku tranziciju i poslužiti kao motiv za nove investicije u obnovljive izvore, jer će električna energija proizvedena u zemlji odmah moći da bude isporučena potrošačima na Kosovu* i obrnuto, naglasio je. „U energetici se ne sagledavaju velika i mala slika – ovde samo postoje strateško pozicioniranje i ciljevi koji će da donesu bezbednost, stabilnost, smanjenu energetsku zavisnost i povećanu proizvodnju. Pritom su naš fokus na tranziciju i investicije u OIE prepolovili uvoz električne energije“, kazao je Bislimovski.

Prvi čovek RKE-a je istakao da udeo sada iznosi 15 odsto, u poređenju sa 30 procenata od pre početka energetske krize.

Integracija tržišta preko uparivanja, berzi električne energije

Ovaj sporazum u praksi znači smanjenje administrativnih barijera za licencirane snabdevače i trgovce električnom energijom, rekao je Fejzulahu.

Inače, severnomakedonski Nacionalni operator tržišta električne energije MEMO uz podršku Sjedinjenih Država radi na projektu za uparivanje odnosno spajanje tržišta Severne Makedonije, Grčke, Albanije i Kosova* i regionalnu integraciju. Što se tiče ostalih vesti, Rizvanoli je ranije objavila da je više od 140 kompanija iz zemalja među kojima je i Severna Makedonija iskazalo interesovanje za prvu aukciju solarne električne energije na Kosovu*.

Treba pomenuti i da je MEMO u maju uveo platformu za trgovanje dan unapred i tako pokrenuo domaću berzu električne energije, ubrzo nakon Crne Gore i Albanije. Kosovo* je, posle nedavnog sporazuma sa Regulatornom upravom za energetiku (ERE) Albanije na putu da se uključi u berzu ALPEX, čiji je i suvlasnik.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. avgust 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. avgust 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

1. avgust 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

1. avgust 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji