OIE

Severna Makedonija izdala više dozvola za elektrane u prvoj polovini 2023. nego u rekordnoj 2022.

Severna Makedonija izdala više dozvola u prvoj polovini 2023. nego u rekordnoj 2022.

Foto: CAN Europe / flickr

Objavljeno

03.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Uzlazni trend investicija u obnovljive izvore u Severnoj Makedoniji dodatno se ubrzao u prvih šest meseci 2023. godine u odnosu na rekordnu 2022. Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge (RKE) je od januara prošle do 30. juna ove godine izdala dozvole za 545 elektrana za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ukupne instalisane snage od oko 270 megavata.

Za poslednjih 18 meseci RKE, regulatorno telo Severne Makedonije, izdalo je dozvole za 545 elektrana koje u zbiru imaju ukupnu snagu od 270 megavata. Predsednik RKE Marko Bislimoski obavestio je da je RKE za prvih šest meseci 2023. izdao dozvole za 278 elektrana, što je više od broja elektrana koje su dobile dozvole tokom 2022.

U RKE su precizirali da instalisani kapacitet za prvih šest meseci ove godine u proseku može da zadovolji potrebe više od 104 hiljade domaćinstava sa prosečnom potrošnjom električne energije.

Ukupna snaga elektrana koje su dobile dozvole iz regulatornog tela je ekivalentna prosečnoj potrošnji domaćinstava u gradovima Ohrid, Tetovo, Kratovo, Kruševo, Kriva Palanka, Sveti Nikola, Resen, Dojran, Debar, Vinica, Struga, Negotino i Đevđelija, naveli su u RKE.

„Interesovanje među kompanijama je sve veće, što se vidi i iz cifara koje objavljujemo, pa je zbog toga ove godine uvoz struje smanjen na 13 procenata, naspram uobičajenih 30 odsto,“ rekao je Bislimoski.

Bislimoski: Interesovanje među kompanijama je sve veće, što se vidi i iz cifara koje objavljujemo

RKE Severne Makedonije je tokom prošle godine izdao dozvole za 267 postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, najviše za solarne elektrane, a ukupni kapacitet novih instalacija iznosio 152,2 megavata.

Bislimoski je tada istakao da je u 2022, prvi put zabeležena „ultrarekordna ekspanzija“ privatne inicijative za investiranje u obnovljive. A s obzirom da je za šest meseci ove godine izdato više dozvola nego „rekordne“ 2022, trend se u Severnoj Makedoniji nastavlja i još više ubrzava.

U ovom regulatornom telu su takođe najavili da se razmatraju izmene propisa po kojima bi svako ko izgradi fotonaponski pogon imao obavezu da ugradi bateriju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

3. jul 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. jul 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage