Električna energija

U Severnoj Makedoniji počela s radom berza električne energije

MEMO Severnoj Makedoniji pocela radom berza elektricne energije

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

11.05.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2023.

Komentari

0

Podeli

Prva sesija na severnomakedonskoj berzi električne energije završena je bez ikakvih smetnji. Domaćom platformom za dan unapred upravlja regulatorno telo MEMO. Zamišljena je kao jedan od glavnih elemenata budućeg energetskog tržišta Zapadnog Balkana, koje bi se integrisalo u jedinstveno evropsko tržište.

Direktor Nacionalnog operatora tržišta električne energije MEMO Simon Šutinoski izjavio je da je prvi dan trgovanja na berzi struje za ugovaranje isporuke dan unapred u Severnoj Makedoniji prošao glatko. Prosečna cena je izašla na 7.125 denara (115,74 evra) po megavat-satu, veoma blizu kotacija drugde u regionu i Evropi, naglasio je.

Dvadeset od ukupno 22 učesnika je kupilo ili prodalo ukupno pet stotina megavat-sati, napomenuo je Šutinoski. Cena odražava domaću potražnju i ponudu, primetio je. Berza će pokrivati samo nacionalno tržište za dan unapred do dok u saradnji s nekom od berzi iz susednih zemalja ne dođe do prvog uparivanja odnosno spajanja tržištâ (coupling).

Uspostavljanje platforme će podstaći investicije u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, ocenio je direktor. Provizije i godišnja naknada za članstvo su najniže u regionu, izjavio je Šutinoski.

Nova berza struje doprinela stabilnosti energetskog sistema

Novo tržište će doprineti stabilnosti energetskog sistema, kazao je na svečanom otvaranju potpredsednik vlade zadužen za privredu Fatmir Bitići.

Kompanija MEMO, koja ima status nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO) Severne Makedonije, zadužena je pokretanje berzanskih aktivnosti i upravljanje njima. Uvođenje trgovanja je omogućeno još 2018. godine sa izmenama Zakona o energetici, kojim je tržište formalno liberalizovano.

Slovenački operator berze BSP SouthPool odgovoran je za kliring i poravnanja, a EPEX Spot je isporučio platformu za trgovanje.

Pravni okvir za osnivanje berze struje uspostavljen je pre pet godina

Što se tiče ostatka regiona, crnogorska Berza električne energije – BELEN ili MEPX – uvela je tržište za dan unapred prošlog meseca, ubrzo nakon Albanske berze struje, ALPEX.

SEEPEX, koji se nalazi u Srbiji, upravo je objavio da je uspostavljanje unutardnevnog tržišta električne energije odložio za jul. Operator te berze  se krajem prošle godine spojio sa slovenačkim BSP SouthPool-om u Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX, a postoji mogućnost da im se priključi mađarski HUPX.

SEEPEX je donedavno bio jedina aktivna berza električne energije na Zapadnom Balkanu.

Vlada je u obavezi da usvoji paket propisa EU o tržištu električne energije

Pokretanje severnomakedonske berze je važan korak za tržišta energenata u zemlji, jer ona daje jasne i transparentne cenovne signale za ulaganja u obnovljivu energiju, kažu u Sekretarijatu Energetske zajednice. On je skrenuo pažnju na podršku koju je pružio pri formiranju tržišta struje za dan unapred putem tehničke pomoći. To je bio deo šire inicijative za stvaranje regionalnog tržišta energenata na Zapadnom Balkanu, koju je finansirala Evropska unija, stoji u objavi.

Energetska zajednica je usvajanjem novog paketa propisa o tržištu električne energije u decembru donela neophodni pravni okvir za integraciju veleprodajnog tržišta električne energije u jedinstveno evropsko tržište, ističe sekretarijat. Ova međunarodna organizacija sa sedištem u Beču je navela da za Severnu Makedoniju integracija zavisi od transponovanja i primene propisa iz paketa do kraja godine.

Ovo je spisak učesnika na organizovanom tržištu električne energije za dan unapred na berzi u Skoplju:

1. Sentrade

2. Duferco MK

3. AOT Macedonia

4. Elnor

5. ESM Prodazba

6. GEN-I, Prodazba na energija

7. TE-TO AD Skopje

8. Interenergo Makedonija

9. Renewable Energy Supply – RES

10. Makstil

11. EFT Makedonija

12. MEPSO

13. Energy Active

14. EVN Supply

15. EVN Elektrani

16. OKTA AD Skopje

17. Universal Energy

18. EDS – Energy Delivery Solutions

19. ETMT Energy

20. AD ESM

21. Sole 24

22. Danske Commodities

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

11. maj 2023. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

11. maj 2023. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

11. maj 2023. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mandatar Mickoski: Novi vetropark proizvodiće petinu električne energije u zemlji

11. maj 2023. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces