Električna energija

U Severnoj Makedoniji počela s radom berza električne energije

MEMO Severnoj Makedoniji pocela radom berza elektricne energije

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

11.05.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2023.

Komentari

0

Podeli

Prva sesija na severnomakedonskoj berzi električne energije završena je bez ikakvih smetnji. Domaćom platformom za dan unapred upravlja regulatorno telo MEMO. Zamišljena je kao jedan od glavnih elemenata budućeg energetskog tržišta Zapadnog Balkana, koje bi se integrisalo u jedinstveno evropsko tržište.

Direktor Nacionalnog operatora tržišta električne energije MEMO Simon Šutinoski izjavio je da je prvi dan trgovanja na berzi struje za ugovaranje isporuke dan unapred u Severnoj Makedoniji prošao glatko. Prosečna cena je izašla na 7.125 denara (115,74 evra) po megavat-satu, veoma blizu kotacija drugde u regionu i Evropi, naglasio je.

Dvadeset od ukupno 22 učesnika je kupilo ili prodalo ukupno pet stotina megavat-sati, napomenuo je Šutinoski. Cena odražava domaću potražnju i ponudu, primetio je. Berza će pokrivati samo nacionalno tržište za dan unapred do dok u saradnji s nekom od berzi iz susednih zemalja ne dođe do prvog uparivanja odnosno spajanja tržištâ (coupling).

Uspostavljanje platforme će podstaći investicije u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, ocenio je direktor. Provizije i godišnja naknada za članstvo su najniže u regionu, izjavio je Šutinoski.

Nova berza struje doprinela stabilnosti energetskog sistema

Novo tržište će doprineti stabilnosti energetskog sistema, kazao je na svečanom otvaranju potpredsednik vlade zadužen za privredu Fatmir Bitići.

Kompanija MEMO, koja ima status nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO) Severne Makedonije, zadužena je pokretanje berzanskih aktivnosti i upravljanje njima. Uvođenje trgovanja je omogućeno još 2018. godine sa izmenama Zakona o energetici, kojim je tržište formalno liberalizovano.

Slovenački operator berze BSP SouthPool odgovoran je za kliring i poravnanja, a EPEX Spot je isporučio platformu za trgovanje.

Pravni okvir za osnivanje berze struje uspostavljen je pre pet godina

Što se tiče ostatka regiona, crnogorska Berza električne energije – BELEN ili MEPX – uvela je tržište za dan unapred prošlog meseca, ubrzo nakon Albanske berze struje, ALPEX.

SEEPEX, koji se nalazi u Srbiji, upravo je objavio da je uspostavljanje unutardnevnog tržišta električne energije odložio za jul. Operator te berze  se krajem prošle godine spojio sa slovenačkim BSP SouthPool-om u Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX, a postoji mogućnost da im se priključi mađarski HUPX.

SEEPEX je donedavno bio jedina aktivna berza električne energije na Zapadnom Balkanu.

Vlada je u obavezi da usvoji paket propisa EU o tržištu električne energije

Pokretanje severnomakedonske berze je važan korak za tržišta energenata u zemlji, jer ona daje jasne i transparentne cenovne signale za ulaganja u obnovljivu energiju, kažu u Sekretarijatu Energetske zajednice. On je skrenuo pažnju na podršku koju je pružio pri formiranju tržišta struje za dan unapred putem tehničke pomoći. To je bio deo šire inicijative za stvaranje regionalnog tržišta energenata na Zapadnom Balkanu, koju je finansirala Evropska unija, stoji u objavi.

Energetska zajednica je usvajanjem novog paketa propisa o tržištu električne energije u decembru donela neophodni pravni okvir za integraciju veleprodajnog tržišta električne energije u jedinstveno evropsko tržište, ističe sekretarijat. Ova međunarodna organizacija sa sedištem u Beču je navela da za Severnu Makedoniju integracija zavisi od transponovanja i primene propisa iz paketa do kraja godine.

Ovo je spisak učesnika na organizovanom tržištu električne energije za dan unapred na berzi u Skoplju:

1. Sentrade

2. Duferco MK

3. AOT Macedonia

4. Elnor

5. ESM Prodazba

6. GEN-I, Prodazba na energija

7. TE-TO AD Skopje

8. Interenergo Makedonija

9. Renewable Energy Supply – RES

10. Makstil

11. EFT Makedonija

12. MEPSO

13. Energy Active

14. EVN Supply

15. EVN Elektrani

16. OKTA AD Skopje

17. Universal Energy

18. EDS – Energy Delivery Solutions

19. ETMT Energy

20. AD ESM

21. Sole 24

22. Danske Commodities

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

11. maj 2023. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

11. maj 2023. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

11. maj 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

11. maj 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)