Električna energija

Severna Makedonija i Kosovo* potpisali Memorandum o saradnji u energetici

Slika: Ministarstvo ekonomije Severne Makedonije

Objavljeno

13.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo ekonomije Severne Makedonije i Ministarstvo za ekonomski razvoj Kosova* potpisali su Memorandum o saradnji u sektoru energetike, koji podrazumeva razvijanje odnosa u oblasti električne energije, uglja, prirodnog gasa, obnovljivih izvora energije (OIE), energetske efikasnosti, bezbednog snabdevanja energijom, kao i pripremu infrastrukturnih projekata za povezivanje elektroenergetskih i gasnih mreža.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši rekao je da će u narednom periodu biti aktuelan projekat revitalizacije 220 kV dalekovoda između Severne Makedonije i Kosova.

„Ovo će biti još jedna veza sa EU, jer će se Kosovo* preko Albanije povezati sa Italijom“, istakao je on.

Bekteši je i najavio da će uskoro biti objavljen tender za dodelu fid-in premija za gradnju solarnih elektrana.

Ministar za ekonomski razvoj Kosova* Valdrin Lluka rekao je da bi bila korisna razmena informacija u vezi sa OIE kako bi se dostigli ciljevi koji su preuzeti kao obaveza prema Energetskoj zajednici.

„Zajednička priprema projekta omogući će nam da udruženi nastupimo kod međunarodnih finansijskih institucija, kako bismo obezbedilo novac za investicije“, istakao je Lluka.

Dve strane razgovarale su i o snabdevanju Termoelektrane Oslomej ugljem sa Kosova*.

Takođe, razmatrano je i korišćenje planiranih hidroelektrana (HE) Čebren i Galište u Makedoniji za regionalno balansiranje.

HE Čebren i Galište, uz HE Tikveš, planirane su u paketu na Crnoj reci pre više od 30 godina, ali samo poslednja je izgrađena. HE Čebren bi trebalo da bude reverzibilna HE sa snagom od 330 MW, a HE Galište vršna elektrana snage 193 MW. Ove projekte razvija ELEM.

Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF) u decembru je doneo odluku da odobri grant od 1 miliona evra za izradu fizibiliti studije i studije o proceni uticaja na životnu i društvenu sredinu za HE Čebren.

Fizibiliti studija, kako je u decembru saopštila Vlada Severne Makedonije, trebalo bi da obezbedi detaljnu analizu dosad pripremljene tehničke dokumentacije, da definiše tehničko rešenje, koje je finansijski i ekonomski održivo, i da oceni opravdanost investicije.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

13. februar 2019. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

13. februar 2019. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

13. februar 2019. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

13. februar 2019. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena