x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Severna Makedonija i Kosovo* potpisali Memorandum o saradnji u energetici

13.02.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Ministarstvo ekonomije Severne Makedonije
Severna Makedonija i Kosovo* potpisali Memorandum o saradnji u energetici

Ministarstvo ekonomije Severne Makedonije i Ministarstvo za ekonomski razvoj Kosova* potpisali su Memorandum o saradnji u sektoru energetike, koji podrazumeva razvijanje odnosa u oblasti električne energije, uglja, prirodnog gasa, obnovljivih izvora energije (OIE), energetske efikasnosti, bezbednog snabdevanja energijom, kao i pripremu infrastrukturnih projekata za povezivanje elektroenergetskih i gasnih mreža.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši rekao je da će u narednom periodu biti aktuelan projekat revitalizacije 220 kV dalekovoda između Severne Makedonije i Kosova.

“Ovo će biti još jedna veza sa EU, jer će se Kosovo* preko Albanije povezati sa Italijom”, istakao je on.

Bekteši je i najavio da će uskoro biti objavljen tender za dodelu fid-in premija za gradnju solarnih elektrana.

Ministar za ekonomski razvoj Kosova* Valdrin Lluka rekao je da bi bila korisna razmena informacija u vezi sa OIE kako bi se dostigli ciljevi koji su preuzeti kao obaveza prema Energetskoj zajednici.

“Zajednička priprema projekta omogući će nam da udruženi nastupimo kod međunarodnih finansijskih institucija, kako bismo obezbedilo novac za investicije”, istakao je Lluka.

Dve strane razgovarale su i o snabdevanju Termoelektrane Oslomej ugljem sa Kosova*.

Takođe, razmatrano je i korišćenje planiranih hidroelektrana (HE) Čebren i Galište u Makedoniji za regionalno balansiranje.

HE Čebren i Galište, uz HE Tikveš, planirane su u paketu na Crnoj reci pre više od 30 godina, ali samo poslednja je izgrađena. HE Čebren bi trebalo da bude reverzibilna HE sa snagom od 330 MW, a HE Galište vršna elektrana snage 193 MW. Ove projekte razvija ELEM.

Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF) u decembru je doneo odluku da odobri grant od 1 miliona evra za izradu fizibiliti studije i studije o proceni uticaja na životnu i društvenu sredinu za HE Čebren.

Fizibiliti studija, kako je u decembru saopštila Vlada Severne Makedonije, trebalo bi da obezbedi detaljnu analizu dosad pripremljene tehničke dokumentacije, da definiše tehničko rešenje, koje je finansijski i ekonomski održivo, i da oceni opravdanost investicije.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.