Električna energija

Severna Makedonija i Kosovo* potpisali Memorandum o saradnji u energetici

Slika: Ministarstvo ekonomije Severne Makedonije

Objavljeno

13.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo ekonomije Severne Makedonije i Ministarstvo za ekonomski razvoj Kosova* potpisali su Memorandum o saradnji u sektoru energetike, koji podrazumeva razvijanje odnosa u oblasti električne energije, uglja, prirodnog gasa, obnovljivih izvora energije (OIE), energetske efikasnosti, bezbednog snabdevanja energijom, kao i pripremu infrastrukturnih projekata za povezivanje elektroenergetskih i gasnih mreža.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši rekao je da će u narednom periodu biti aktuelan projekat revitalizacije 220 kV dalekovoda između Severne Makedonije i Kosova.

„Ovo će biti još jedna veza sa EU, jer će se Kosovo* preko Albanije povezati sa Italijom“, istakao je on.

Bekteši je i najavio da će uskoro biti objavljen tender za dodelu fid-in premija za gradnju solarnih elektrana.

Ministar za ekonomski razvoj Kosova* Valdrin Lluka rekao je da bi bila korisna razmena informacija u vezi sa OIE kako bi se dostigli ciljevi koji su preuzeti kao obaveza prema Energetskoj zajednici.

„Zajednička priprema projekta omogući će nam da udruženi nastupimo kod međunarodnih finansijskih institucija, kako bismo obezbedilo novac za investicije“, istakao je Lluka.

Dve strane razgovarale su i o snabdevanju Termoelektrane Oslomej ugljem sa Kosova*.

Takođe, razmatrano je i korišćenje planiranih hidroelektrana (HE) Čebren i Galište u Makedoniji za regionalno balansiranje.

HE Čebren i Galište, uz HE Tikveš, planirane su u paketu na Crnoj reci pre više od 30 godina, ali samo poslednja je izgrađena. HE Čebren bi trebalo da bude reverzibilna HE sa snagom od 330 MW, a HE Galište vršna elektrana snage 193 MW. Ove projekte razvija ELEM.

Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF) u decembru je doneo odluku da odobri grant od 1 miliona evra za izradu fizibiliti studije i studije o proceni uticaja na životnu i društvenu sredinu za HE Čebren.

Fizibiliti studija, kako je u decembru saopštila Vlada Severne Makedonije, trebalo bi da obezbedi detaljnu analizu dosad pripremljene tehničke dokumentacije, da definiše tehničko rešenje, koje je finansijski i ekonomski održivo, i da oceni opravdanost investicije.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. februar 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. februar 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. februar 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. februar 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji