Klimatske promene

Sarajevo izabrano u program za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova

Sarajevo izabrano u program EU za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova

Foto: rusmirgadzo from Pixabay

Objavljeno

03.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Sarajevo će učestvovati u novom programu Evropske unije sa ciljem da se transformiše u pametni i klimatski neutralni grad do kraja decenije. Misija stvaranja 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. je program koji finansira EU i koji uključuje tehničku i finansijsku podršku tokom 10 godina.

Misija gradova je novi program EU koji ima za cilj da okupi lokalne vlasti, građane, preduzeća, investitore, regionalne i nacionalne vlasti, kako bi zajedno radili na transformaciji odabranih 100 gradova u klimatski neutralna, pametna i inovativna čvorišta koja bi bila primer za druge gradove, navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Uključivanje u ovu inicijativu EU, glavnom gradu Bosne i Hercegovine daje priliku da predvodi tranzicije ka klimatskoj neutralnosti i borbi protiv klimatskih promena. Sarajevo je izabrano između 377 prijavljenih i jedan je od 12 gradova koji učestvuju u evropskom programu, a ne nalazi se u zemljama članicama Evropske unije. Izabrani su takođe Elbasan, Podgorica, Istanbul i Izmir.

Ugovor o klimatskim gradovima

Odabrani gradovi bi sada trebalo da sastave, potpišu i implenetiraju Ugovore o klimatskim gradovima, koji neće biti pravno obavezujući, ali će pokazati „jasnu volju i posvećenost EU i njenim ciljevima“, napominje se u saopštenju.

Ugovorima o klimatskim gradovima biće postavljeni planovi o postizanju klimatske neutralnosti do 2030, kao i planovi za ulaganja

Ugovorima će biti postavljeni planovi o postizanju klimatske neutralnosti do 2030, a takođe i planovi za ulaganja. Ugovori će biti kreirani zajedno sa lokalnim zainteresovanim stranama i građanima, a uz podršku i pomoć misije EU.

Platforma misije će pružiti neophodnu tehničku, regulatornu i finansijsku pomoć. Takođe, evropski program Horizon Europe će u periodu od 2021. do 2023. uložiti oko 350 miliona evra u mobilnost, energetiku, urbano planiranje, odnosno u istraživanja i inovacije povezane sa misijom klimatski neutralnih i pametnih gradova.

Sattler: Glavni grad BiH mogao da postane šampion Zelene agende za celi zapadni Balkan

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je istakao da učestvovanje u misiji gradova Sarajevu može da omogući to da se na sveobuhvatan način pozabavi hroničnim problemom zagađenja vazduha, kao i da bi glavni grad BiH mogao da postane „šampion Zelene agende za celi zapadni Balkan.“

Učešće u ovom evropskom programu će doneti višestruke koristi građanima u domenu smanjenja zagađenja, zagušenja saobraćaja, računa za energiju i uvođenja zdravijeg načina života, saopštila je Delegacija EU.

Široka podrška za misiju i aplikaciju

Aplikaciju Sarajeva za evropski program misije gradove prevodio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, a njemu se pridružilo još 17 gradonačelnika i stručnjaka iz opština Centar, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Trnovo, Vogošća, Grad Sarajevo, kao i Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad, Pale, Sokolac i Trnovo. Aplikaciju Grada Sarajeva podržali su Delegacija EU u BiH, Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

Misije EU imaju jasne ciljeve koji su vremenski ograničeni, realni, merljivi i usmereni na to da rezultiraju opipljivim rezultatima do 2030. godine

Misije EU su novina u programu istraživanja i inovacija Horizon Europe za period od 2021. do 2027. Ove inicijative predstavljaju i nov način da se donesu konkretna rešenja za neke od najvećih izazova sa kojima se društva suočavaju. One imaju jasne ciljeve koji su vremenski ograničeni, realni, merljivi i usmereni na to da rezultiraju opipljivim rezultatima do 2030. godine.

Misije takođe imaju za cilj da doprinesu u ostvarivanju ključnih prioriteta politike EU, među kojima je i Evropski zeleni dogovor.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

3. maj 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

3. maj 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

3. maj 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

3. maj 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama