Otpad

Sanacija deponija u lokalnim zajednicima u Hrvatskoj

Slika: wikipedia.org

Objavljeno

14.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatsko ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je Javni poziv za sanaciju deponija neopasnog otpada u lokalnim samoupravama. Javni poziv je objavljen u okviru programa Konkurentnost i kohezija a lokalnim vlastim širom zemlje će na raspolaganju biti ukupno 80 milion kuna.

Program sanacije se odnosi na deponije koje više nisu u upotrebi i čija dalja upotreba se ne planira. Javni poziv je otvoren najkasnije do kraja 2018. godine ili do trenutka kada sva sredstva budu utrošena, kaže se u saopštenju ministarstva.

Lokalne samouprave će od ministarstva dobiti 85% potrebnih sredstava, odnosno minimalno 1.875.000 kuna a maksimalno 30.000.000 kuna po projektu.

Prema podacima hrvatske agencije za okoliš i prirodu, u toj zemlji je 2015. postojalo 148 deponija za otpad, 135 deponija komunalnog otpada i 13 deponija samo za proizvodni otpad. Do kraja te godine je zatvoreno 174 deponija a sa još 83 lokacije je uklonjen otpad. Nadležne institucije planiraju da saniraju još 134 deponije da bi smanjili uticaj na životnu sredinu.

U Hrvatskoj se još uvijek preko 80% komunalnog otpada odlaže u deponijama zbog čega se gube sirovine. Vlada Hrvatske je usvojila plan upravljanja otpadom do 2022. da bi se unapredilo recikliranje i drugi načini upotrebe otpada.

Lokalne samouprave mogu da apliciraju za sredstva i na javni poziv ministarstva za sufinansiranje izgradnje takozvanih reciklažnih dvorišta. Ta sredstva ukupnog iznosa 144,5 milion kuna iz programa Konkurentnost i kohezija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 септембра 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 септембра 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 септембра 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 септембра 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.