Energetska efikasnost

Resalta potpisala JPP za isporuku toplotne energije bolnici „Gornja Toponica“

Resalta-JPP-toplotna-energija-bolnica-Gornja-Toponica

Foto: direktor bolnice Milan Stanojković i direktorka Resalte u Srbiji Ankica Barbulov (Resalta)

Objavljeno

11.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Resalta je potpisala ugovor o javno-privatnom partnerstvu (JPP) sa Specijalnom bolnicom za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“ za ugovornu isporuku toplotne energije na period od 15 godina uz rekonstrukciju sistema za proizvodnju toplotne energije i energetsku sanaciju termičkog omotača. Ovo je prvo javno-privatno partnerstvo za snabdevanje toplotnom energijom potpisano sa ustanovom u nadležnosti Republike Srbije, saopštila je kompanija.

Sa kapacitetom od 800 kreveta, Bolnica „Gornja Toponica“ u Gornjoj Toponici, 13 km od grada Niša, pokriva čitavu Srbiju od Beograda do makedonske granice. Sadašnji objekti datiraju iz 1950-ih.

U cilju poboljšanja energetske efikasnosti sistema proizvodnje toplotne energije, kao i komfora pacijenata i zaposlenih, bolnica je objavila javni tender za izbor privatnog partnera za ugovornu isporuku toplotne energije po ESCO modelu na period od 15 godina.

Javno-privatno partnerstvo pre glavnog perioda, odnosno perioda isporuke toplotne energije, podrazumeva rekonstrukciju sistema za proizvodnju toplotne za potrebe grejanja i pripreme sanitarne tople vode, dela toplovoda i parovoda, kao i sanaciju sekundarnih grejnih instalacija tri pripadajuća objekta i termičkog omotača deset objekata unutar kompleksa.

Odluka o izboru privatnog partnera doneta je 24. decembra 2018. godine, a javni ugovor potpisan 11. jula 2019. godine. Kao privatni partner, Resalta će finansirati ceo projekat, implementirati sve predviđene mere unapređenja, obezbediti funkcionalnost i održavanje novoinstalisane opreme, i vršiti proizvodnju i isporuku potrebne količine toplotne enegije tokom trajanja 15-godišnjeg ugovora.

Resalta gradi dve nove kotlarnice ukupnog kapaciteta 5,36 MW

Resalta će izgraditi dve nove kotlarnice na prirodni gas, ukupnog kapaciteta 5,36 MW. U prvoj kotlarnici će biti instalisan toplovodni kotao snage 3,2 MW koji će omogućiti grejanje svih zgrada koje su trenutno povezane na dve postojeće kotlarnice „Drvara“ i „Klinika“. Kotlarnica će takođe biti opremljena parnim kotlom nominalne proizvodnje pare od 1.100 kg/h koji će služiti za proizvodnju sanitarne tople vode i za potrebe vešeraja.

Druga kotlarnica će biti izgrađena pored objekta kuhinje, unutar koje će se nalaziti toplovodni kotao snage 560 kW koji će omogućiti grejanje svih objekata koji su povezani na postojeću kotlarnicu „Kuhinja“, kao i parni kotao kapaciteta 1.400 kg/h koji će se koristiti za zagrevanje sanitarne vode i za potrebe kuhinje. Budući da su objekti priključeni na postojeću kotlarnicu u kuhinji do sada imali parno grejanje, postojeći parovodi će se menjati u toplovode, a vršiće se i prepravljanje sekundarnih instalacija iz parnih u toplovodne unutar tri objekta.

Potrošnja toplotne energije biće smanjena za 10%, emisije CO2 za 850 tona godišnje

Pored toga, termički omotači deset bolničkih zgrada biće energetski sanirani, što podrazumeva postavljanje termičke izolacije od mineralne vune. Navedenom merom smanjuje se potrošnja toplotne energije za 10%.

U cilju maksimalne efikasnosti novog sistema za poizvodnju i distribuciju toplotne energije, cevovodi između dve postojeće kotlarnice „Drvara“ i „Klinika“ biće u potpunosti obnovljeni, kao i toplovodi između kotlarnice „Klinika“ i nekoliko bolničkih zgrada, kako bi se osiguralo efikasnije snabdevanje.

Sprovedene mere će poboljšati efikasnost sistema za proizvodnju toplote, unaprediti toplotni komfor u objektima bolnice, obezbediti pouzdanije i stabilnije snabdevanje toplotom, te smanjiti potrošnju toplotne energije. Potrošnja toplotne energije biće smanjena za 10%, dok će prelazak na prirodni gas smanjiti emisiju CO2 za 850 tona godišnje.

Privatni partner finansira projekat u celosti, a javni partner isplaćuje investiciju od ostvarenih ušteda tokom trajanja ugovornog perioda

Javno-privatna partnerstva omogućavaju gradovima, opštinama i državnim ustanovama da kroz partnerstva sa privatnim kompanijama poboljšaju energetsku efikasnost implementiranjem različitih mera. Privatni partner finansira projekat u celosti, a javni partner isplaćuje investiciju od ostvarenih ušteda tokom trajanja ugovornog perioda, tokom kojeg privatni partner pruža uslugu proizvodnje toplotne energije, kao i upravljanja i održavanja novoprojektovanog sistema.

Resalta je realizovala neka od prvih javno-privatnih partnerstava na polju energetske efikasnosti u Srbiji, uključujući javno osvetljenje u gradovima Kruševac, Petrovac na Mlavi, kao i prvo JPP za snabdevanje toplotnom energijom koje obuhvata četiri osnovne škole u gradu Pirotu. Resalta je takođe deo konzorcijuma koji je izvršio energetsku sanaciju 49 zgrada u gradu Ljubljani, najvećem takvom projektu u jugoistočnoj Evropi, i trenutno radi na drugoj energetskoj sanaciji Ljubljane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

11. jul 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

11. jul 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

11. jul 2019. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

11. jul 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike