Energetska efikasnost

Kruševac i GGE pokreću najveći JPP projekat za modernizaciju javnog osvetljenja u regionu

Slika: GGE

Objavljeno

26.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Kruševac i kompanija GGE, regionalna grupa za energetske usluge, potpisali su ugovor o javno-privatnom partnerstvu (JPP) za potpunu obnovu sistema javnog osvetljenja u toj opštini. Reč je o najvećem JPP projekat javnog osvetljenja na Balkanu po broju zamenjenih svetiljki, i najvećem JPP za energetsku efikasnost u Srbiji do sada, saopštio je GGE.

Ugovor su 21. septembra potpisali gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, GGE i tehnički partner Elios. Projekat predviđa potpunu obnovu javne rasvete u 99 naselja u kruševačkoj opštini, uključujući zamenu 12.545 starih neefikasnih svetiljki sa 12.545 Phillips i Schreder LED svetiljki.

U slučaju Kruševca svetiljke su pažljivo odabrane nakon fotometrijskih proračuna kako bi se ispunili svi zahtevi grada i okolnih naselja. Prelazak na LED svetiljke će smanjiti ukupnu snagu instalisanog svetla sa 1.664 kW na 356 kW, što će rezultirati finansijskom uštedom od 85 procenata za Grad Kruševac kada se privatni partner isplati.

Ugovora se odnosi na period od 13 godina, dok GGE pruža garancije za instaliranu opremu još dodatne 2 godine.

GGE će takođe zameniti zastarele sisteme za uključivanje i isključivanje sistema javnog osvetljenja u svih 330 podstanica u opštini. Novi sistem će biti automatizovan i regulisan pomoću astronomskog sata prilagođenog uslovima u Kruševcu, što omogućava optimalnu uštedu energije, kao i potrebnih 4.000 radnih sati godišnje.

JPP efikasan model za modernizaciju lokalne infrastrukture

Predstavnici GGE i Kruševca slažu se da JPP predstavlja efikasan model za opštine koje žele da obnove infrastrukturu.

„Najvažnija poruka koju ovaj projekat šalje jeste da je sve ovo postignuto bez bilo kakvih izdvajanja iz gradskog budžeta, te da će i posle otplate investicije privatnom partneru i troška za struju, u gradskom budžetu ostajati više novca nego pre rekonstrukcije“, rekla je Ankica Barbulov, direktorka firme GGE za Srbiju.

„Kruševac je sjajan primer da svaka od naših opština u svojim zastarelim sistemima rasvete krije ogroman potencijal za nove investicije i da nema izgovora da nastavimo da trošimo neopravdane količine energije. Manjak sredstava u budžetu više nije prepreka, jer se investicije otplaćuju iz ušteda koje nova LED tehnologija kreira, a postoje privatni partneri zainteresovani za takva ulaganja“, dodala je ona.

Lokalne vlasti su saopštile da je Kruševac još jedna u nizu lokalnih samouprava u Srbiji koja je prepoznala prednost i značaj rekonstrukcije javnog osvetljenja kroz model JPP. Kako se navodi u saopštenju lokanih vlasti, Kruševac će od prvog dana perioda garantovanja ostvariti novčanu uštedu koja za ugovoreni period od 15 godina iznosi 199 miliona dinara ili 1,6 miliona evra.

Kruševac će biti dobar primer da nisu samo manje opštine spremne za realizaciju projekata kroz model JPP, već i veći gradovi, dodaje se u saopštenju.

Model JPP omogućava privatnim kompanijama da ulažu u javne projekte, u skladu sa posebnim ugovorom. Privatni partner obezbeđuje finansiranje, izvodi sve potrebne radove i vrši održavanje opreme, preuzima sve odgovornosti za projekat, dok javni partner vraća privatnom investiciju od svoje uštede.

GGE je već realizovao projekte javnog osvetljenja u Srbiji u opštinama Ada, Žabalj i Petrovac na Mlavi. U gradu Pirotu, GGE menja kotlove na lož ulje u četiri osnovne škole sa kotlovima na biomasu i obezbeđuje toplotnu energiju školama u sklopu prvog JPP za snabdevanje toplotnom energijom u Srbiji.

GGE je takođe privatni partner u najvećem JPP u Sloveniji za energetsku efikasnost sa Ljubljanom za energetsku sanaciju 49 javnih zgrada.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

26. septembar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. septembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

26. septembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

26. septembar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.