Energetska efikasnost

Komazec: strateški partneri snažno podržavaju regionalnu ekspanziju GGE-a

Objavljeno

07.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Plan kompanije GGE da postane regionalni energetski lider u pružanju integrisanih energetskih usluga i u Sloveniji i u ostalim zemljama Jugoistočne Evrope, kao i investicioni plan kompanije koji predviđa investicije u vrednosti od 170 miliona evra u narednih pet godina, snažno podržavaju vlasnici kompanije, kao i novi investitori.

Glavni fokus kompanije GGE, još od njenog osnivanja 2011. godine bio je na ESCO energetskim usluga i u Sloveniji i u regionu Jugoistočne Evrope. Ove godine kompanija planira da delatnost proširi i na druga polja u energetici, sa ciljem da postane regionalni energetski lider koji pruža integrisane energetske usluge i na lokalnom i na drugim tržištima u regionu“, rekao je Luka Komazec, direktor slovenačke kompanije GGE u intervjuu za portal Energetika.net.

“GGE će svojim klijentima u čitavom regionu ponuditi tri paketa energetskih rešenja: obnovljivi izvori energije (Heat & Power divizija), energetski menadžment (Demand Side Management Division) i ESCO energetske usluge,“ objasnio je Komazec.

Mapa projekata koje kompanija trenutno realizuje, kao i projekata koji su u fazi planiranja pokriva mnoge zemlje u regionu: GGE je u poslednjoj fazi pregovora sa međunarodnim lancem hotela u Sloveniji za investicije u optimizaciju energetskih troškova, priprema ponudu za ugovor koji predviđa povećanje energetskih performansi javnih zgrada u Ljubljani, dok na tržištu Srbije, GGE radi na merama unapređenja energetske efikasnosti u Merkator šoping centrima.

Komazec je najavio da kompanija planira da investira 20 miliona evra u mere unapređenja energetske efikasnosti u zgradama u naredne tri godine, kao i 150 miliona evra u obnovljive izvore energije u Jugoistočnoj Evropi u narednih pet godina.

„U Srbiji i Hrvatskoj smo prepoznali najveće prilike za obnovljive”, rekao je Komazec. On je objasnio da kompanija namerava da investira u postrojenja koja kao gorivo koriste biomasu i biogas i dodao da u razvijanju ovih projekata GGE radi sa jednim od vlasnika firme, fondom iz SAD-a koji ima ogromno iskustvo kada je reč o investicajama u energiju vetra širom Evrope i Australije. „U suštini, mi uživamo podršku strateškog partnera na ovakvim projektima“, rekao je direktor GGE-a i dodao da su u Bugarskoj takođe osvojili poverenje jednog bugarskog investicionog fonda.

Dalji rast i razvoj kompanije obeležilo je takođe i značajno uvećanje tima zaposlenih, koji danas okuplja 40 eksperata, što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu. „Očekujemo da će i prihod da raste u skladu sa rastom broja zaposlenih. Strateški plan kompanije predviđa da tim zaposlenih čini preko 100 ljudi do 2020.godine,“ rekao je Komazec i napomenuo da je kompanija u svoje redove dovela neka istaknuta imena slovenačke energetike, uključujući Tomaža Štokelja, koji je dugo godina radio kao rukovodilac trgovine električnom energijom u HSE.

 

GGE je jedna od vodećih firmi za pružanje energetskih usluga u regionu Jugoistočne Evrope, a počela je sa radom u Sloveniji pre nekoliko godina. U međuvremenu je proširila poslovanje na Hrvatsku i Srbiju, a odnedavno i na Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Bugarsku. Timovi GGE eksperata pomažu klijentima u ovim zemljama da sprovedu mere energetske efikasnosti, istovremeno obezbeđujući finansijska sredstva za te projekte.

GGE je ugradio kotlove na biomasu za kožaru ELTID u Srbiji, kotao na drvnu biomasu u Žužemberku u Sloveniji, a u toku je ugradnja slične instalacije u opštini Dobrepolje, takođe u Sloveniji. Največi deo projektnog portfolia  GGE-a u Sloveniji finansira SUSI Energy Efficiency Fund.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

7. mart 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

7. mart 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

7. mart 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

7. mart 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.