Energetska efikasnost

Komazec: strateški partneri snažno podržavaju regionalnu ekspanziju GGE-a

Objavljeno

07.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Plan kompanije GGE da postane regionalni energetski lider u pružanju integrisanih energetskih usluga i u Sloveniji i u ostalim zemljama Jugoistočne Evrope, kao i investicioni plan kompanije koji predviđa investicije u vrednosti od 170 miliona evra u narednih pet godina, snažno podržavaju vlasnici kompanije, kao i novi investitori.

Glavni fokus kompanije GGE, još od njenog osnivanja 2011. godine bio je na ESCO energetskim usluga i u Sloveniji i u regionu Jugoistočne Evrope. Ove godine kompanija planira da delatnost proširi i na druga polja u energetici, sa ciljem da postane regionalni energetski lider koji pruža integrisane energetske usluge i na lokalnom i na drugim tržištima u regionu“, rekao je Luka Komazec, direktor slovenačke kompanije GGE u intervjuu za portal Energetika.net.

“GGE će svojim klijentima u čitavom regionu ponuditi tri paketa energetskih rešenja: obnovljivi izvori energije (Heat & Power divizija), energetski menadžment (Demand Side Management Division) i ESCO energetske usluge,“ objasnio je Komazec.

Mapa projekata koje kompanija trenutno realizuje, kao i projekata koji su u fazi planiranja pokriva mnoge zemlje u regionu: GGE je u poslednjoj fazi pregovora sa međunarodnim lancem hotela u Sloveniji za investicije u optimizaciju energetskih troškova, priprema ponudu za ugovor koji predviđa povećanje energetskih performansi javnih zgrada u Ljubljani, dok na tržištu Srbije, GGE radi na merama unapređenja energetske efikasnosti u Merkator šoping centrima.

Komazec je najavio da kompanija planira da investira 20 miliona evra u mere unapređenja energetske efikasnosti u zgradama u naredne tri godine, kao i 150 miliona evra u obnovljive izvore energije u Jugoistočnoj Evropi u narednih pet godina.

„U Srbiji i Hrvatskoj smo prepoznali najveće prilike za obnovljive”, rekao je Komazec. On je objasnio da kompanija namerava da investira u postrojenja koja kao gorivo koriste biomasu i biogas i dodao da u razvijanju ovih projekata GGE radi sa jednim od vlasnika firme, fondom iz SAD-a koji ima ogromno iskustvo kada je reč o investicajama u energiju vetra širom Evrope i Australije. „U suštini, mi uživamo podršku strateškog partnera na ovakvim projektima“, rekao je direktor GGE-a i dodao da su u Bugarskoj takođe osvojili poverenje jednog bugarskog investicionog fonda.

Dalji rast i razvoj kompanije obeležilo je takođe i značajno uvećanje tima zaposlenih, koji danas okuplja 40 eksperata, što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu. „Očekujemo da će i prihod da raste u skladu sa rastom broja zaposlenih. Strateški plan kompanije predviđa da tim zaposlenih čini preko 100 ljudi do 2020.godine,“ rekao je Komazec i napomenuo da je kompanija u svoje redove dovela neka istaknuta imena slovenačke energetike, uključujući Tomaža Štokelja, koji je dugo godina radio kao rukovodilac trgovine električnom energijom u HSE.

 

GGE je jedna od vodećih firmi za pružanje energetskih usluga u regionu Jugoistočne Evrope, a počela je sa radom u Sloveniji pre nekoliko godina. U međuvremenu je proširila poslovanje na Hrvatsku i Srbiju, a odnedavno i na Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Bugarsku. Timovi GGE eksperata pomažu klijentima u ovim zemljama da sprovedu mere energetske efikasnosti, istovremeno obezbeđujući finansijska sredstva za te projekte.

GGE je ugradio kotlove na biomasu za kožaru ELTID u Srbiji, kotao na drvnu biomasu u Žužemberku u Sloveniji, a u toku je ugradnja slične instalacije u opštini Dobrepolje, takođe u Sloveniji. Največi deo projektnog portfolia  GGE-a u Sloveniji finansira SUSI Energy Efficiency Fund.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije