x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Komazec: strateški partneri snažno podržavaju regionalnu ekspanziju GGE-a

07.03.2017. | Komentari: 0Autor:

Komazec: strateški partneri snažno podržavaju regionalnu ekspanziju GGE-a

Plan kompanije GGE da postane regionalni energetski lider u pružanju integrisanih energetskih usluga i u Sloveniji i u ostalim zemljama Jugoistočne Evrope, kao i investicioni plan kompanije koji predviđa investicije u vrednosti od 170 miliona evra u narednih pet godina, snažno podržavaju vlasnici kompanije, kao i novi investitori.

Glavni fokus kompanije GGE, još od njenog osnivanja 2011. godine bio je na ESCO energetskim usluga i u Sloveniji i u regionu Jugoistočne Evrope. Ove godine kompanija planira da delatnost proširi i na druga polja u energetici, sa ciljem da postane regionalni energetski lider koji pruža integrisane energetske usluge i na lokalnom i na drugim tržištima u regionu”, rekao je Luka Komazec, direktor slovenačke kompanije GGE u intervjuu za portal Energetika.net.

“GGE će svojim klijentima u čitavom regionu ponuditi tri paketa energetskih rešenja: obnovljivi izvori energije (Heat & Power divizija), energetski menadžment (Demand Side Management Division) i ESCO energetske usluge,” objasnio je Komazec.

Mapa projekata koje kompanija trenutno realizuje, kao i projekata koji su u fazi planiranja pokriva mnoge zemlje u regionu: GGE je u poslednjoj fazi pregovora sa međunarodnim lancem hotela u Sloveniji za investicije u optimizaciju energetskih troškova, priprema ponudu za ugovor koji predviđa povećanje energetskih performansi javnih zgrada u Ljubljani, dok na tržištu Srbije, GGE radi na merama unapređenja energetske efikasnosti u Merkator šoping centrima.

Komazec je najavio da kompanija planira da investira 20 miliona evra u mere unapređenja energetske efikasnosti u zgradama u naredne tri godine, kao i 150 miliona evra u obnovljive izvore energije u Jugoistočnoj Evropi u narednih pet godina.

“U Srbiji i Hrvatskoj smo prepoznali najveće prilike za obnovljive”, rekao je Komazec. On je objasnio da kompanija namerava da investira u postrojenja koja kao gorivo koriste biomasu i biogas i dodao da u razvijanju ovih projekata GGE radi sa jednim od vlasnika firme, fondom iz SAD-a koji ima ogromno iskustvo kada je reč o investicajama u energiju vetra širom Evrope i Australije. “U suštini, mi uživamo podršku strateškog partnera na ovakvim projektima”, rekao je direktor GGE-a i dodao da su u Bugarskoj takođe osvojili poverenje jednog bugarskog investicionog fonda.

Dalji rast i razvoj kompanije obeležilo je takođe i značajno uvećanje tima zaposlenih, koji danas okuplja 40 eksperata, što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu. “Očekujemo da će i prihod da raste u skladu sa rastom broja zaposlenih. Strateški plan kompanije predviđa da tim zaposlenih čini preko 100 ljudi do 2020.godine,” rekao je Komazec i napomenuo da je kompanija u svoje redove dovela neka istaknuta imena slovenačke energetike, uključujući Tomaža Štokelja, koji je dugo godina radio kao rukovodilac trgovine električnom energijom u HSE.

 

GGE je jedna od vodećih firmi za pružanje energetskih usluga u regionu Jugoistočne Evrope, a počela je sa radom u Sloveniji pre nekoliko godina. U međuvremenu je proširila poslovanje na Hrvatsku i Srbiju, a odnedavno i na Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Bugarsku. Timovi GGE eksperata pomažu klijentima u ovim zemljama da sprovedu mere energetske efikasnosti, istovremeno obezbeđujući finansijska sredstva za te projekte.

GGE je ugradio kotlove na biomasu za kožaru ELTID u Srbiji, kotao na drvnu biomasu u Žužemberku u Sloveniji, a u toku je ugradnja slične instalacije u opštini Dobrepolje, takođe u Sloveniji. Največi deo projektnog portfolia  GGE-a u Sloveniji finansira SUSI Energy Efficiency Fund.

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.