OIE

GGE ESCO uvodi integrisani model pružanja energetskih usluga na tržište Srbije

GGE ESCO energetske usluge

Foto: GGE

Objavljeno

25.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija GGE ESCO, ogranak slovenačke kompanije specijalizovane za pružanje energetskih usluga, uspešno je završila projekat instaliranja kotla na biomasu za pančevačku kožaru ELTID Tannery.

Osim usluga projektovanja, instaliranja opreme, održavanja i garantovane funkcionalnosti u periodu od pet godina, kompanija je obezbedila i finansiranje projekta, što predstavlja novinu na tržištu energetskih usluga u Srbiji, navodi se u saopštenju kompanije GGE.

Kompanija ELTID Tannery iz Pančeva ubuduće će u procesu prerade kože koristiti toplu vodu dobijenu iz postrojenja na biomasu, što je dobar primer upotrebe obnovljivih izvora energije u industriji.

Ugradnja dva kotla na biomasu ukupne snage 1,1 MW u kožarsko postrojenje rezultat je saradnje firme iz Pančeva i GGE ESCO, beogradskog ogranka slovenačke kompanije specijalizovane za pružanje energetskih usluga.

Predloženo rešenje obezbediće povoljan izvor toplotne energije koja će se koristiti za procese u kožari, pre svega za pripremu tople vode za štavljenje, sušenje i bojenje kože.

„Za instaliranje novog kotla na biomasu odlučili smo se zbog povećanog obima posla i unapređenja procesa proizvodnje, a takođe i zbog toga što je u pitanju čista i ekološka tehnologija. Model saradnje koji nam je GGE ponudio, a koji uključuje i finansiranje projekta veoma je interesantan jer sredstva koja bismo uložili u ovu investiciju ostaju slobodna za dalji razvoj”, kaže Stanko Mraković, vlasnik kompanije ELTID Tannery koja kožu izvozi na tržišta Italije, Rusije, Hrvatske, Slovenije, a sarađuje i sa firmama u Srbiji.

Od tehničke ekspertize do finansiranja projekata

Projekat ugradnje dva visoko efikasna kotla na drvnu sečku snage od po 550 kW i energetske iskorišćenosti od 90 odsto, realizovala je kompanija GGE po sistemu “ključ u ruke” – od razvoja ideje do implementacije uz obezbeđeno finansiranje, što predstavlja inovativni primer integrisanog modela pružanja energetskih usluga koji je ova kompanija uvela kao novinu na srpsko tržište. Uz izvođenje radova, GGE je takođe nabavio kotlove renomiranog austrijskog proizvođača Gilles, za koje je obezbeđena usluga održavanja u narednih pet godina, kao i zagarantovana funkcionalnost.

“Odbrati najbolje rešenje za klijenta, odnosno odabrati rešenje koje odgovara njegovim realnim potrebama, za nas u GGE-u predstavlja imperativ. Verujemo da će ovaj model energetske usluge koji uz tehničku ekspertizu obezbeđuje i finansiranje projekata biti interesantan velikom broju preduzeća u Srbiji koja žele da ostvare uštedu u potrošnji energije kroz primenu čistih i energetski efikasnih tehnologija” istakao je Srđan Šobat, projektni menadžer u kompaniji GGE, jednoj od najbrže rastućih ESCO kompanija u jugoistočnoj Evropi.

Imajući u vidu da je biomasa ekološko, CO₂ neutralno gorivo, novoinstalisani kotao imaće pozitivan efekat na životnu sredinu u Pančevu, jednom od najzagađenijih gradova u Srbiji. Na godišnjem nivou ostvariće se smanjenje emisije CO₂ od čak 1.226 tona, koliko bi postrojenje emitovalo da umesto biomase kao energent koristi mazut.

Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

25. novembar 2016. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

25. novembar 2016. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. novembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

25. novembar 2016. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK