Energetska efikasnost

SUSI i GGE zajedno unapređuju energetsku efikasnost u Sloveniji

SUSI GGE

Foto: GGE

Objavljeno

17.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

SUSI Energy Efficiency Fund osvaja tržište Jugoistočne Evrope i sa kompanijom GGE finansira veliki portfolio projekata u oblasti energetske efikasnosti u Sloveniji.

SUSI Energy Efficiency Fund (SEEF) preuzeo je portfolio projekata energetske efikasnosti od GGE d.o.o (GGE), jedne od vodećih kompanija za pružanje energetskih usluga (ESCO) u jugoistočnoj Evropi. Osnov ove transakcije čini prodaja potraživanja uz nadoknadu od 7,5 miliona evra. Portfolio energetske efikasnosti obuhvata mere vezane za osvetljenje, grejanje, hlađenje i ugradnju filtera u industrijskom i javnom sektoru u Sloveniji. Ove mere će omogućiti godišnju uštedu energije od 5,300 megavat-sati (MWh), smanjujući pritom emisiju ugljen-dioksida (CO2) za više od 1,130 tona godšnje, navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost ove dve kompanije.

Potpisivanjem transakcije početkom oktobra 2016, SEEF obezbediće finansiranje operativnih projekata, kao i finansiranje projekata koji su trenutno u pripremi, kada bude počela njihova realizacija. GGE kao vlasnik ugovora projekata energetske efikasnosti ostvario je značajne rezultate na tržištu i zadržaće operativnu odgovornost prema svojim klijentima. Ova transakcija dalje širi geografsko prisustvo SUSI Fonda za energetsku efikasnost u Evropi i ističe njegovu ambiciju da postane preferirani finansijski partner za projekte energetske efikasnosti u regionu jugoistočne i srednjeistočne Evrope. Saradnja sa SEEF u okviru sporazuma o finansiranju je od strateškog značaja za GGE jer će podržati finansiranje brzorastućeg projektnog portfolia kompanije.

SEEF je najveći privatni investicioni fond koji finansira projekte u oblasti energetske efikasnosti u Evropi. SUSI Energy Efficiency AG, deo SUSI Partners AG, investicioni je savetnik fonda.

„GGE je odličan partner za SEEF za ulazak na novo tržište kao što je Slovenija. Ova saradnja će nam omogućiti da se bolje pozicioniramo na tržištu unapređenja energetske efikasnosti u narednim godinama,“ rekao je Aleksandar Hunzinger, direktor u SUSI Energy Efficiency AG.

„GGE je oduvek bio lider u sektoru energetske efikasnosti u Sloveniji, uspešno se pozicionirajući i na novim tržištima u jugoistočnoj Evropi. Obezbeđivanje finansiranja za sprovođenje mera i projekata unapređenja energetske efikasnosti ključno je za našu strategiju daljeg razvoja,“ prokomentarisao je Luka Komazec, direktor kompanije GGE.

„Pozicioniranje i izvršenje ove transakcije kao rezultat okvirnog sporazuma o kupovini potraživanja omogućiće finansiranje postojećih i budućih projekata različitih obima, karakteristika i profila novčanih tokova. Uvereni smo da SEEF nudi odgovarajuća finansijska rešenja za brzorastuće ESCO kompanije kao što je GGE,“ dodao je Fabian Karger, potpredsednik SUSI Energy Efficiency AG.

GGE je vodeća slovenačka kompanija za pružanje energetskih usluga (ESCO) koja kroz integrisani model sprovodi mere unapređenja energetske efikasnosti u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i drugim susednim zemljama u regionu srednjeistočne i jugoistočne Evrope. GGE u ponudi ima niz specijalizovanih energetskih rešenja koja mogu da obezbede značajna unapređenja u korišćenju energije i smanje troškove u potrošnji energije. Mere energetske efikasnosti obuhvataju snabdevanje električnom energijom, grejanje i hlađenje, proizvodnju pare, ventilaciju i rasvetu, za privredne subjekte kao i za javni sektor, obično definisane ugovorom o pružanju mera uštede energije i ugovorom o isporuci energije. Misija kompanije GGE je da pomogne klijentima da ostvare prepoznatljiva, trajna i značajna poboljšanja energetskih performansi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

najcitaniji tekstovi 2021 balkan green energy news

Najčitaniji tekstovi na portalu Balkan Green Energy News u 2021.

31 децембра 2021 - Čitaoce portala Balkan Green Energy News su 2021. godine najviše zanimali energetska efikasnost, prozjumeri i litijum

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

14 децембра 2021 - Srbija je u pregovorima o pristupanju EU otvorila klaster 4 – zelenu agendu i održivu povezanost, koji se sastoji od četiri poglavlja