Energetska efikasnost

Petrovac na Mlavi u oktobru dobija LED javnu rasvetu uz pomoć JPP

Photo: Pixabay

Objavljeno

22.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ovog meseca još jedna lokalna samouprava u centralnoj Srbiji, Petrovac na Mlavi, odlučila je da  ekonomičnije troši električnu energiju i osavremeni javno osvetljenje uvodjenjem LED rasvete, zbog čega je uprava tog mesta sklopila ugovor o javno-privatnom partnerestvu (JPP) sa dve firme koje će izvesti taj posao.

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić potpisao je ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa firmama Esco Elios i GGE Esco kojim se obezbedjene  usluga rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja dela javnog osvetljenja u gradu.

Ugovorom je predviđeno da Petrovac na Mlavi u oktobru dobije savremeno LED osvetljenje, sa tehnologijom najmodernije generacije marke Filips. Zamena postojećih živinih svetiljki javne rasvete predviđena je u ulicama, parkovima i na drugim javnim površinama u gradu, a od naredne godine isti radovi se planiraju i u svim selima opštine.

Prema ugovoru koji je potpisan, obaveza lokalne samouprave je da nastavi da plaća isti iznos kao i do sada za utrošak energije koji nastaje radom javne rasvete, dok je privatni partner svoj interes za postavljanje LED rasvete našao u razlici u ceni koja bi se ostvarila uštedom energije.

Po isteku ugovorenog  roka od 15 godina,  Petrovcu na Mlavi pripala bi ta javna rasveta čime bi automatski bili smanjeni i troškovi za njeno korišćenje. Do tada bi privatnom partneru osim građevinskih radova, bilo povereno i upravljanje samim sistemom.

Nedinić je podsetio da su do 2020. godine sve opštine u Srbiji obavezne su da zamene staro osvetljenje novom, štedljivom rasvetom, a kako njegova opština nije mogla sama da finansira taj projekat odlučila se za JPP.

On je istakao da Petrovac na Mlavi taj projekat ne košta ništa, navodeći da će osim ušteda i zdrаvstvenog benefita, LED rasveta  doprineti i lepšem izgledu grada.

Ugovor predvidja zamenu 1.521 stare sijalice sa 1.426 LED sijalica i 50 halogenih svetilki, ako i zamenu zastarelog sistema uključivanja i isklučivanja javne rasvete u svih 36 podstanica u lokalnoj samoupravi, novim automatskim, energetski efikasnim sistemom. Instalirnje nove rasvete smanjiće potrošnju sa 205kW na 40 kW.

 

LED sijalice na ulicama gradova Srbije od 2010.

LED sijalice pretstavljaju energetski efikasno osvetljenje koje troši tri puta manje energije od stare rasvete, emituju malu količinu energije tako da osim velike energetske uštede, smanjuje se i zagađenje okoline, a njena svetlost je najsličnija dnevnoj.

Nova led tehnologija prvi put u javnoj rasveti u Srbiji uvedena 2010. godine  u Beogradu, Novom Sadu i Novom Bečeju.

Uz pomoć JPP već je dostupna i manjim mestima poput Žablja, Ade, Djurdjeva, Gospodinaca, Čuruga, Topole, dok je, na primer, lokalna samouprava grada Kruševca problem zamene zastarele rasvete delimično rešila uz pomoć donacija medjunarodnih institucija. a sprema se da kompletno rešenje obezbedi takođe kroz JPP.

Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana