Vesti

Region dobija pomoć EU da pripremi planove za pravednu tranziciju

podrska-EU-planovi-za-pravednu-energetsku-tranziciju

Slika: Rudari će biti u fokusu planova za pravednu tranziciju (Pixabay)

Objavljeno

12.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija odobrila je zahteve 18 država članica, uključujući Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Kipar i Rumuniju, za podršku u pripremi planova za pravednu energetsku tranziciju koji će svaka članica EU morati da poseduje kako bi dobila pristup finansijama iz Mehanizma za pravednu tranziciju.

Mehanizam je deo investicionog plana Evropskog zelenog plana koji bi trebalo da pokrene ulaganja od 100 milijardi evra.

U tim planovima države će identifikovati teritorije koje će osetiti najveće posledice tranzicije ka klimatski neutralnoj ekonomiji

U planovima će članice EU odrediti teritorije na koje će tranzicija ka klimatski neutralnoj ekonomiji najviše uticati, zatim navesti očekivane razvojne probleme i definisati puteve za tranziciju do 2030. godine, u uskoj saradnji sa relevantnim nacionalnim, regionalnim i lokalnim akterima, saopštila je Evropska komisija na svom sajtu.

Tokom narednih meseci EK će pružati podršku za 18 država

Tokom narednih meseci, do kraja 2020, EK će pružati podršku kako bi pomogla državama članicama da pripreme svoje planove za pravednu tranziciju.

Glavnu reč prilikom sastavljanja i dorađivanja planova vodiće same države, ali će onda biti dostavljeni EK na odobrenje.

Pristanak EK će omogućiti korišćenje podrške kroz tri stuba Mehanizma za pravednu tranziciju:

  1. Fond za pravednu tranziciju, koji će obezbediti grantove za pokretanje investicija od 30 do 50 milijardi evra za socijalnu i ekonomsku transformaciju u tranzicionim regionima;
  2. namenska šema u okviru programa InvestEU koja će prikupiti privatne investicije vredne 45 milijardi evra,
  3. kreditni program za javni sektor, koji će pokrenuti investicije od 25 do 30 milijardi evra.

Inače, dve nedavno pripremljene studije pokazale su da će odlaganje prestanka korišćenja uglja skupo koštati balkanske države, ali i da prelazak na čistu energiju može da stvori više radnih mesta nego što to trenutno postoji u sektoru uglja.

EK će pružiti usko stručnu ekspertizu

Podršku EK će, osim zemalja iz regiona, dobiti i Belgija, Finska, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Letonija, Poljska, Portugalija, Slovačka, Češka, Španija i Švedska.

Ovih 18 zemalja izabrano je na javnom pozivu, koji je EK objavila krajem februara u okviru Programa podrške strukturnim reformama.

U okviru Programa EK će pružiti ekspertizu za sledeće aktivnosti:

  • procena socijalnih, ekonomskih i ekoloških uticaja tranzicije i sledeći koraci u tranziciji do 2030;
  • izgradnja dijaloga između zainteresovanih strana, kao što su građani, privreda i civilno društvo, kako bi se postigla zajednička vizija o tome kako proći kroz tranziciju;
  • izbor poteza za postizanje pravedne tranzicije.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

Realnost energetske tranzicije proizvodnja fosilnih goriva raste 20 godina

Realnost energetske tranzicije: proizvodnja fosilnih goriva raste bar još 20 godina

20 октобра 2021 - Uprkos ciljevima iz Pariskog sporazuma i obećanjima o obaranju neto emisija na nulu, proizvodnja fosilnih goriva je na putanji rasta sve do 2040. godine

nemacka ceska pdv takse elektricna energija kriza

Nemačka i Češka smanjuju PDV i takse da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi

20 октобра 2021 - Dve zemlje odlučile su da smanje porez na dodatu vrednost i smanje ili potpuno ukinu naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane