Vesti

Region dobija pomoć EU da pripremi planove za pravednu tranziciju

podrska-EU-planovi-za-pravednu-energetsku-tranziciju

Slika: Rudari će biti u fokusu planova za pravednu tranziciju (Pixabay)

Objavljeno

12.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija odobrila je zahteve 18 država članica, uključujući Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Kipar i Rumuniju, za podršku u pripremi planova za pravednu energetsku tranziciju koji će svaka članica EU morati da poseduje kako bi dobila pristup finansijama iz Mehanizma za pravednu tranziciju.

Mehanizam je deo investicionog plana Evropskog zelenog plana koji bi trebalo da pokrene ulaganja od 100 milijardi evra.

U tim planovima države će identifikovati teritorije koje će osetiti najveće posledice tranzicije ka klimatski neutralnoj ekonomiji

U planovima će članice EU odrediti teritorije na koje će tranzicija ka klimatski neutralnoj ekonomiji najviše uticati, zatim navesti očekivane razvojne probleme i definisati puteve za tranziciju do 2030. godine, u uskoj saradnji sa relevantnim nacionalnim, regionalnim i lokalnim akterima, saopštila je Evropska komisija na svom sajtu.

Tokom narednih meseci EK će pružati podršku za 18 država

Tokom narednih meseci, do kraja 2020, EK će pružati podršku kako bi pomogla državama članicama da pripreme svoje planove za pravednu tranziciju.

Glavnu reč prilikom sastavljanja i dorađivanja planova vodiće same države, ali će onda biti dostavljeni EK na odobrenje.

Pristanak EK će omogućiti korišćenje podrške kroz tri stuba Mehanizma za pravednu tranziciju:

  1. Fond za pravednu tranziciju, koji će obezbediti grantove za pokretanje investicija od 30 do 50 milijardi evra za socijalnu i ekonomsku transformaciju u tranzicionim regionima;
  2. namenska šema u okviru programa InvestEU koja će prikupiti privatne investicije vredne 45 milijardi evra,
  3. kreditni program za javni sektor, koji će pokrenuti investicije od 25 do 30 milijardi evra.

Inače, dve nedavno pripremljene studije pokazale su da će odlaganje prestanka korišćenja uglja skupo koštati balkanske države, ali i da prelazak na čistu energiju može da stvori više radnih mesta nego što to trenutno postoji u sektoru uglja.

EK će pružiti usko stručnu ekspertizu

Podršku EK će, osim zemalja iz regiona, dobiti i Belgija, Finska, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Letonija, Poljska, Portugalija, Slovačka, Češka, Španija i Švedska.

Ovih 18 zemalja izabrano je na javnom pozivu, koji je EK objavila krajem februara u okviru Programa podrške strukturnim reformama.

U okviru Programa EK će pružiti ekspertizu za sledeće aktivnosti:

  • procena socijalnih, ekonomskih i ekoloških uticaja tranzicije i sledeći koraci u tranziciji do 2030;
  • izgradnja dijaloga između zainteresovanih strana, kao što su građani, privreda i civilno društvo, kako bi se postigla zajednička vizija o tome kako proći kroz tranziciju;
  • izbor poteza za postizanje pravedne tranzicije.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

12. maj 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

12. maj 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

12. maj 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

12. maj 2020. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.