Životna sredina

Evropski zeleni plan trpi odlaganja zbog udara korona virusa, kažu insajderi

Evropski zeleni plan trpi odlaganja zbog korona virusa, kažu insajderi

Foto: Florian Pircher, Pixabay

Objavljeno

19.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Neimenovani zvaničnici iz Brisela tvrde da kašnjenja u rasporedu od par nedelja zbog pandemije oboljenja COVID-19. EU ima muke sa zakonodavstvom uključujući Evropski zeleni plan dok širenje virusa korona ograničava kretanje.

Evropska komisija tek što je naglasila da Evropski zeleni plan ostavlja „jednim od prioriteta“ za „dugoročni rad“ i „paralelno“ s ublažavanjem posledica širenja virusa korona, a Euraktiv je od pouzdanih izvora saznao da su odlaganja neizbežna. Izvršno telo Evropske unije mora da „presloži“ raspored da bi pomerilo stavke „koje nisu ključne“, otkriva članak i dodaje da bi strategija za biodiverzitet verovatno morati da sačeka „nekoliko nedelja“. Evropski zeleni plan je jedan od osnovnih činilaca za predstojeći sedmogodišnji budžet, ali pandemija korona virusa je izazvala nezapamćene poremećaje u svim sferama.

Anonimni donosioci odluka iz Brisela priznali su da je borba protiv opake bolesti na vrhu spiska. Eric Mamer, glavni portparol Evropske komisije, nije želeo da izađe s procenom o efektu na zakonodavne aktivnosti, ali je nagovestio da se preispituju važeći politički stavovi i ukazao na prepreke koje proističu iz prelaska na rad kod kuće.

Komisijini serveri pali

Navedena medijska kuća je izvestila da će strategija o sirovinama „verovatno“ biti pomerena u kalendaru, ali i da zvaničnici govore da problem nije ozbiljan ukoliko kašnjenje bude „dve do tri nedelje“. Ti izvori su takođe rekli da je kompjuterski sistem pao na početku nedelje, kada je „hiljade“ ljudi pokušalo u isto vreme da se od kuće poveže s komisionim serverima.

Ipak, oni su odbacili ideju češkog predsednika vlade Andreja Babiša da 27-člani blok treba da „zaboravi na Zeleni plan“, na engleskom European Green Deal, i predlog iz Poljske da se sistem trgovine emisijama zamrzne. Mnogi su ovu dvojicu kritikovali javno. Njihove dve zemlje su nagovestile da će im trebati mnogo više novca nego što im sleduje po dogovoru.

Zbog klimatske krize neophodno stalno delovanje

Neimenovana osoba upoznata sa situacijom navela je za AFP da je „klimatska kriza još uvek stvarnost i naglasila da će Evropski zakon o klimi da se usvoji upravo da ne bi mogli da se ispreče bilo kakvi „hitni izazovi“.

Evropski zeleni plan predviđa ulaganje jednog biliona evra u smanjivanje emisija gasova s efektom staklene bašte i u cirkularnu privredu, s ciljem da do 2050. učini EU neutralnom u ispuštanju ugljenika.

Između ostalog, generalni direktor kompanije BP Plc Bernard Looney izjavio je da „ono što se sad dešava samo potvrđuje potrebu za drastičnim preuređenjem“ u kontekstu ambicije naftnog giganta da svede neto emisije na nulu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

19. mart 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

19. mart 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. mart 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

19. mart 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.