OIE

EU uputila poziv za 980 miliona evra za infrastrukturu za zelenu energiju

EU poziv 980 miliona evra infrastruktura zelena energija

Foto: Mylene2401, Pixabay

Objavljeno

17.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zemlje koje nisu članice 27-članog bloka imaju pravo na ograničeno učešće u programu za pametne mreže, prekogranične poduhvate za gas i kontrolu ispuštanja ugljen-dioksida i projekte prenosa energije iz obnovljivih izvora. Evropska Unija privodi kraju celi sedmogodišnji budžet, a s njim i finansiranje u oblasti infrastrukture, gde je poslednja runda namenjena za zelenu energiju.

Evropska komisija je u javnom pozivu, koji traje do 27. marta, navela da će njen Instrument za povezivanje Evrope – Connecting Europe Facility ili CEF, pokriti skup projekata s velikim beneficijama u prekograničnoj saradnji. Izvršno telo Evropske unije je naglasilo da težište stavlja na Evropski zeleni plan i da je paket od 980 miliona evra namenjen za prelazak u klimatski neutralnu privredu, i to u segmentu energetske unije i za infrastrukturu za zelenu energiju.

Za nepovratna sredstva mogu da konkurišu isključivo projekti od zajedničkog interesa (PCIs), a uslov je da bi donele promene za barem dve članice 27-članog saveza. CEF, namenjen za infrastrukturu, podupreće predloge za sufinansiranje koji bi doveli do jačanja konkurentnosti i bezbednosti snabdevanja energentima i doprineli održivom razvoju, stoji u saopštenju.

Pametne mreže, emisije, obnovljivi izvori

EU je izrazila nameru da podrži pametne mreže, gasnu infrastrukturu, prekogranične sisteme za ograničavanje ispuštanja ugljen-dioksida, uparivanje međudržavnih mreža za prirodni gas i struju i integraciju energije iz obnovljivih izvora sa prenosnim kapacitetima.

Zainteresovani treba da usredsrede svoje studije ili planove za izgradnju na dodatu vrednost u kontekstu dekarbonizacije, napomenuli su regulatori. U kriterijume ulaze zastarelost, beneficije koje se tiču bezbednosti snabdevanja, solidarnosti i inovacija, koliko je javne podrške potrebno da se prevaziđu zastoji u finansiranju kao i prioritetnost i hitnost predloženih radova, dodali su.

Sajber bezbednost uz dekarbonizaciju

Pored obaranja emisija CO2, komesari su podvukli da daju podstrek sigurnosti, efikasnosti i bezbednosti mrežnih aktivnosti uključujući kompjutersku bezbednost. CEF-Energy je budžet od ukupno 4,9 milijardi evra za energetsku infrastrukturu širom Evrope za period od 2014. do kraja 2020, a dosad je upisano 3,9 milijardi. Spisak PCI-jeva se ažurira svake dve godine.

Za CEF je namenjeno 42,3 milijarde evra iz sledećeg sedmogodišnjeg budžeta, po zvaničnim namerama. Deo za energetiku bi trebalo da bude 8,7 milijardi evra, uključujući novu perspektivu za prekogranične projekte na polju energije iz obnovljivih izvora.

Okvir za ulaganja

Preostali prioriteti za grantove i prateću podršku su zaštita životne sredine i omogućavanje privatnih investicija, navedeno je u izjavi.

Može da se prijavi jedna država članica ili više njih ili to može da u njihovo ime učini međunarodna organizacija, vidi se u dokumentaciji. Obuhvaćeni su i zajednički ili privatni ili javni projekti. Takođe i entiteti koji nisu pravna lica po važećem nacionalnom zakonodavstvu, ukoliko njihovi predstavnici mogu da prihvate pravne obaveze u njihovo ime i da daju ekvivalentne garancije za zaštitu finansijskih interesa EU, objavila je Evropska komisija.

Važno je reći da i takozvane treće zemlje – one koje nisu članice, i entiteti koji su u njima osnovani mogu da učestvuju u aktivnostima koje doprinose projektima od zajedničkog interesa. Samo što se takve strane neće finansirati osim ukoliko to nije preko potrebno da se postigne cilj datog projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste