Otpad

Prva reciklažna ostrva u okolini Čačka možda već u septembru

Slika: JKP Komunalac

Objavljeno

02.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Čačak i Javno komunalno preduzeće (JKP) Komunalac planiraju postavljanje više reciklažnih ostrva na problematičnim lokacijama u prigradskim naseljima kako bi se rešio problem neadekvatnog odlaganja otpada. U planu je i da se u samom gradu postavi još devet podzemnih kontejnera pored postojećih pet, u kojima je takođe moguća selekacija na suvi i meki otpad.

Direktor JKP Komunalac Petar Domanović rekao je za Balkan Green Energy News da je za sada u planu da se postavi pet reciklažnih ostrva u prigradskim naseljima i dodao da je reč o prolaznim tačkama na kojima smeće bacaju ne samo meštani već i prolaznici.

On je rekao da očekuje da početkom septembra budu postavljena prva reciklažna ostrva, navodeći da će se paralelno raditi na njihovom postavljanju.

Domanović je rekao da se ovaj projekat finansira sredstvima grada i Komunalca i dodao da postavljanje jednog ostrva okvirno košta između 5.500 i 6.000 evra.

Prema planu tog preduzeća, reciklažna ostrva na kojima će komunalni otpada moći da se odlaže prema vrsti, trebalo bi da budu postavljena u Slatini, Preljini, Prijevoru, Gornjoj Trepči i Loznici. Kao posebno problematična se izdvaja Slatina jer se nalazi na putu Čačak-Kraljevo.

Pre postavljanja reciklažnog ostrva na tom mestu moraće prvo da se raščiste imovinsko-pravna pitanja, odnosno da se utvrdi li se to mesto nalazi u zoni puta, rekao je Domanvić i dodao da je preduslov za postavljanje reciklažnih ostrva da se utvrdi da li se nalaze na gradskom zemljištu, pošto je reč o strukturama koje se ne mogu pomerati.

On je rekao da na području Čačka postoji oko 70 mesnih zajednica i da je u planu da se bar u polovini postave reciklažna ostrva. „Ne mora u svakoj da se naprave, niti ima potrebe za tim, ali bar polovini“, rekao je on i ocenio da će morati da se radi i na promeni svesti građana kada je reč o odlaganju otpada.

Prema njegovim rečima, radiće se i na rešavanju pitanja finansiranja prikupljanja i deponovanja otpada iz seoskih sredina.

„Dogovoreno je sa gradskim vlastima da izađemo do kraja septembra, pre budžeta, sa konkrentim rešenjem finasiranja prikupljanja i deponovanja otpada sa seoskog područja“, rekao je on.

U užem gradskom području pitanje odlaganja i selekcije otpada se rešava putem podzemnih kontejnera. Do sada ih je postavljeno pet, a u planu je da se postavi još devet, rekao je Domanović i dodao da JKP Komunalac radi primarnu selekciju otpada.

Otpad se zatim u kontejnerima za suvi i meki otpad odlaže na regionalnu sanitarnu deponiju Duboko, u okviru istoimenog regionalnog sistema upravljanja otadom, gde se odlaže otpad iz devet lokalnih samouprava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva