Otpad

Božović: reciklaža 50 odsto komunalnog otpada cilj do 2030. godine

Photo: eko.minpolj.gov.rs

Objavljeno

11.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija planira da do 2030. godine reciklira 50 odsto ukupnog komunalnog otpada, izjavila je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

“Potrebno je proširenje obuhvata uslugom sakupljanja komunalnog otpada, koje se posebno odnosi na ruralne oblasti, a u ovu svrhu u opštinama je potrebno obezbediti dodatni broj kontejnera i vozila za sakupljanje otpada”, rekla je Božović na četvrtoj konferenciji Nacionalne asocijacije čistoća Srbije (ASWA) u Aranđelovcu.

Prema podacima ASWA, sada se u Srbiji reciklira između 5 i 8 odsto otpada. Gradovi koji najviše recikliraju su Novi Sad i Čačak (oko 10 odsto), a najveći problem je činjenica da postoje brojne opštine i gradovi u Srbiji koji uopšte ne recikliraju komunalni otpad, rečeno je u toj Asocijaciji za BGEN.

Božović je na konferenciji u Aranđelovcu rekla da su sve lokalne samouprave obavezne da u kratkom roku izrade regionalne i lokalne planove upravljanja otpadom, sa obavezom primarne separacije u domaćinstvima. U ASWA kažu da nemaju podatak koliko je samouprava donelo planove, ali da se oni izrađuju šablonski i nemaju stvarnu upotrebnu vrednost.

Unapređenje sistema upravljanja otpada je takođe prioritet Vlade Srbije kroz uvođenje novog modela finansiranja, rekla je Božović. Ona je ukazala i da investicije u infrastrukturu za komunalni otpad moraju biti koordinisane, kako bi Srbija ispunila sve ciljeve Direktiva EU i kako bi izgradila održiv sistem upravljanja otpadom.

Državna sekretarka naglasila je značaj koncepta “zelene privrede” u cilju smanjenja siromaštva, navodeći da bi u sektoru upravljanja otpadom moglo da se stvori 10 odsto više radnih mesta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

11. februar 2017. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

11. februar 2017. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Globalni dan reciklaže: od separacije otpada do smanjenja emisija CO2

11. februar 2017. - Procenjuje se da će reciklažna industrija 2030. doprinositi smanjenju emisija sa milijardu tona ugljen-dioksida godišnje

EU izvoz polovne odece obuce deponije Azija Afrika

EU utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koja često završava i na deponijama u Aziji i Africi

11. februar 2017. - Evropska agencija za životnu sredinu je upozorila da rast izvoza pokazuje da korišćena tekstilna roba predstavlja sve veći problem u upravljanju otpadom