Otpad

Božović: reciklaža 50 odsto komunalnog otpada cilj do 2030. godine

Photo: eko.minpolj.gov.rs

Objavljeno

11.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija planira da do 2030. godine reciklira 50 odsto ukupnog komunalnog otpada, izjavila je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

“Potrebno je proširenje obuhvata uslugom sakupljanja komunalnog otpada, koje se posebno odnosi na ruralne oblasti, a u ovu svrhu u opštinama je potrebno obezbediti dodatni broj kontejnera i vozila za sakupljanje otpada”, rekla je Božović na četvrtoj konferenciji Nacionalne asocijacije čistoća Srbije (ASWA) u Aranđelovcu.

Prema podacima ASWA, sada se u Srbiji reciklira između 5 i 8 odsto otpada. Gradovi koji najviše recikliraju su Novi Sad i Čačak (oko 10 odsto), a najveći problem je činjenica da postoje brojne opštine i gradovi u Srbiji koji uopšte ne recikliraju komunalni otpad, rečeno je u toj Asocijaciji za BGEN.

Božović je na konferenciji u Aranđelovcu rekla da su sve lokalne samouprave obavezne da u kratkom roku izrade regionalne i lokalne planove upravljanja otpadom, sa obavezom primarne separacije u domaćinstvima. U ASWA kažu da nemaju podatak koliko je samouprava donelo planove, ali da se oni izrađuju šablonski i nemaju stvarnu upotrebnu vrednost.

Unapređenje sistema upravljanja otpada je takođe prioritet Vlade Srbije kroz uvođenje novog modela finansiranja, rekla je Božović. Ona je ukazala i da investicije u infrastrukturu za komunalni otpad moraju biti koordinisane, kako bi Srbija ispunila sve ciljeve Direktiva EU i kako bi izgradila održiv sistem upravljanja otpadom.

Državna sekretarka naglasila je značaj koncepta “zelene privrede” u cilju smanjenja siromaštva, navodeći da bi u sektoru upravljanja otpadom moglo da se stvori 10 odsto više radnih mesta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.