Otpad

Božović: reciklaža 50 odsto komunalnog otpada cilj do 2030. godine

Photo: eko.minpolj.gov.rs

Objavljeno

11.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija planira da do 2030. godine reciklira 50 odsto ukupnog komunalnog otpada, izjavila je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

“Potrebno je proširenje obuhvata uslugom sakupljanja komunalnog otpada, koje se posebno odnosi na ruralne oblasti, a u ovu svrhu u opštinama je potrebno obezbediti dodatni broj kontejnera i vozila za sakupljanje otpada”, rekla je Božović na četvrtoj konferenciji Nacionalne asocijacije čistoća Srbije (ASWA) u Aranđelovcu.

Prema podacima ASWA, sada se u Srbiji reciklira između 5 i 8 odsto otpada. Gradovi koji najviše recikliraju su Novi Sad i Čačak (oko 10 odsto), a najveći problem je činjenica da postoje brojne opštine i gradovi u Srbiji koji uopšte ne recikliraju komunalni otpad, rečeno je u toj Asocijaciji za BGEN.

Božović je na konferenciji u Aranđelovcu rekla da su sve lokalne samouprave obavezne da u kratkom roku izrade regionalne i lokalne planove upravljanja otpadom, sa obavezom primarne separacije u domaćinstvima. U ASWA kažu da nemaju podatak koliko je samouprava donelo planove, ali da se oni izrađuju šablonski i nemaju stvarnu upotrebnu vrednost.

Unapređenje sistema upravljanja otpada je takođe prioritet Vlade Srbije kroz uvođenje novog modela finansiranja, rekla je Božović. Ona je ukazala i da investicije u infrastrukturu za komunalni otpad moraju biti koordinisane, kako bi Srbija ispunila sve ciljeve Direktiva EU i kako bi izgradila održiv sistem upravljanja otpadom.

Državna sekretarka naglasila je značaj koncepta “zelene privrede” u cilju smanjenja siromaštva, navodeći da bi u sektoru upravljanja otpadom moglo da se stvori 10 odsto više radnih mesta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva