Životna sredina

Prijave za konkurs Snažno zeleno otvorene do kraja januara

BOS konkurs Zeleni inkubator

Foto: Beogradska otvorena škola

Objavljeno

23.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Snažno zeleno je konkurs koji je Beogradska otvorena škola raspisala za dodelu finansijske podrške lokalnim udruženjima građana za rešavanje problema životne sredine u svom okruženju. Za svoje projektne ideje, udruženja mogu da ostvare finansijsku podršku u iznosu od 1,4 do 1,8 miliona dinara.

Kako se navodi  na sajtu BOŠ-a, pravo učešća na konkursu imaju isključivo udruženja registrovana u APR-u i koja su u svojoj lokalnoj zajednici prepoznata po aktivnostima u skladu sa programom projekta Snažno zeleno a to znači da su im delatnosti vezane za oblasti upravljanja otpadom (naročito ideje koje se bave cirkularnom ekonomijom), zaštite vazduha, zaštite prirode, zaštite i upravljanja vodama, klimatskih promena, horizontalnog zakonodavstva.

Građani Srbije su spremni da rade na unapređenju životne sredine

Sudeći po organizovanim aktivnostima širom države proteklih meseci, građani Srbije su pokazali da imaju svest o problemima u svojoj životnoj sredini i da su spremni da se uključe u njihovo rešavanje. Uloga lokalnih udruženja upravo i jeste u tome da te građane povežu, organizuju i koordinišu njihove aktivnosti do postizanja zajedničkih ciljeva u unapređenju životne sredine. Aktivna i posvećena udruženja su u tom smislu dragocena za svako naselje.

Značaj konkursa Snažno zeleno je, između ostalog, u tome što će upravo takva lokalna udruženja građana dobiti novi podsticaj za realizaciju svojih ideja i na održiv način doprineti zdravijoj životnoj sredini u svom mestu, pa će tako i u čitavoj Srbiji doći do vidljivih poboljšanja.

Udruženja civilnog sektora su važan resurs za državu

Kroz aktivnosti lokalnih organizacija i država, Srbija u celini dobija značajan resurs na polju zaštite životne sredine i suzbijanja posledica klimatskih promena. Nije zanemarljiv ni doprinos koji lokalne civilne organizacije daju u zajedničkim  aktivnostima sa državnim insititucijama, kao savetodavno telo u donošenju zakonskih akata i procesu pristupanja Evropskoj uniji. Jačanje kapaciteta lokalnih udruženja svakako i jeste jedan od ključnih ciljeva pokretača konkursa Snažno zeleno.

Nedavno je u Narodnoj skupštini Srbije rečeno da proces ispunjavanja obaveza iz poglavlja 27 pregovora o pristupanju EU nije ni lak ni jeftin i da Srbija treba da usvoji oko 700 propisa u oblasti životne sredine, od čega je realizovano manje od 100. Zahtevi EU u pogledu životne sredine, odnosno iz poglavlja 27, čine jednu trećinu svih zahteva u pristupnim pregovorima.

Prijave na konkurs do kraja januara

Konkurs Snažno zeleno se realizuje u okviru projekta Zeleni inkubator koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima: Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine. Podržala ga je Evropska unija.

Rok za prijavu projekata na konkurs je 31. januar, a detaljne informacija navedene su na sajtu Beogradske otvorene škole.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Projekat A1 kompanije „niklo kao ja“, malim koracima ka održivom poslovanju

Niklo kao ja – A1 pravi kišne bašte za sprečavanje poplava u gradovima Srbije

23. decembar 2021. - Niklo kao ja je najnoviji društveno odgovorni projekat kompanije A1 za pravljenje kišnih bašti u 10 gradova u Srbiji

dolar-usaid-projekat-investicije-u-energetiku

Otvoren konkurs za 20 miliona dolara za energetske projekte u regionu

23. decembar 2021. - Cilj USAID-a je da se pronađu investitori i finansijeri za ekonomski i ekološki održive projekte iz oblasti energetike.

Zajednicki frizider

Zajednički frižider na Dorćol plazu: Ne bacajmo hranu, pomozimo gladnima

23. decembar 2021. - U vreme kada se toliko hrane baca, a istovremeno mnogo dece gladuje širom planete, dve vredne devojke osmislile su Zajednički frižider.

BOS konkurs Zeleni inkubator

Prijave za konkurs Snažno zeleno otvorene do kraja januara

23. decembar 2021. - Snažno zeleno je konkurs za dodelu finansijske podrške lokalnim udruženjima građana za rešavanje problema životne sredine u svom okruženju