Životna sredina

Aktivisti četvrti dan sprečavaju istovar šuta kod beogradske bare Reva

Aktivisti cetvrti dan sprecavaju istovar suta beogradske bare Reva

Slika: Aleksandar Jovanović Ćuta / Facebook

Objavljeno

24.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Lokalno stanovništvo i organizacije za zaštitu životne sredine već četiri dana dežuraju kod bare Reva u Krnjači i ne dozvoljavaju kamionima da nasipaju građevinski otpad. Gradska čistoća odlaže šut u okviru projekta prerade tog materijala.

Bara Reva je stanište 150 vrsta ptica i važan element u zaštiti naselja s leve strane Dunava od poplava. Ekološki aktivisti i aktivistkinje su se pridružili lokalnoj inicijativi za zaštitu te zelene oaze i sprečavaju istovar građevinskog otpada.

Neprekidna blokada traje već četiri dana, a organizovana je nakon što je Gradska čistoća pokrila dvadesetak hektara površine, zatrpavajući šumu. Stanovnici Krnjače navode da ih vlasti nisu adekvatno obavestile o planovima da se na ovom mestu izgradi postrojenje za preradu šuta te da nema ni table s informacijama o radovima.

Zatrpavaju šumu šutom

Deponija je sada visoka nekoliko metara, a kamioni odozgo zatrpavaju drveće topole šutom, prave buku i dižu prašinu. Bara Reva je stanište orla belorepana.

Meštani se žale na buku i prašinu i upozoravaju na ugrožavanje retkih vrsta i povećavanje rizika od poplava

Meštani kažu da je nasipanje počelo još u avgustu, mada su i ranije beleženi slučajevi ilegalnog prosipanja betona iz kamiona mešalica. Projekat „postrojenja za tretman, odnosno skladištenja i ponovnog iskorišćavanja neopasnog otpada“ predviđa zauzimanje 80 hektara i postavljanje drobilice za beton.

Grupa aktivista koji kampuju u Revi došla je juče pred Skupštinu grada Beograda s vrećama šuta s Reve i istresla ga ispred ulaza.

cetvrti dan istovar suta beogradske bare Reva
Slika: Aleksandar Jovanović Ćuta / Facebook

Nasipanje nije obuhvaćeno studijom, a studija nije ni završena

Studija o proceni uticaja planiranog postrojenja na životnu sredinu još nije usvojena, a Sekretarijat za zaštitu životne sredine kaže da su radovi već u toku uz privremenu dozvolu jer da taj dokument ni ne obuhvata nasipanje građevinskog otpada. U toj gradskoj instituciji kažu i da će pogon na lokaciji biti privremeno.

„Onaj ko je izdao rešenje da se sahranjuje živa šuma, moraće da nam odgovori po kom osnovu,“ kazao je za Balkan Green Energy News učesnik blokade Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine – ORSP. On je rekao da je juče na deponiji bilo ljudi iz skoro dvadeset ekoloških organizacija iz Beograda, Pančeva i Vršca i pozvao stanovnike tog kraja, cele prestonice i Pančeva da učestvuju u daljim akcijama za odbranu bare Reva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

24. maj 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

24. maj 2021. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

24. maj 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

24. maj 2021. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene