x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Projekat Katastar rudarskog otpada na javnoj prezentaciji 24. oktobra

22.10.2018. | Komentari: 0Autor:

Projekat Katastar rudarskog otpada na javnoj prezentaciji 24. oktobra

U Raški će u sredu 24. oktobra biti organizovana javna prezentacija projekta Katastar rudarskog otpada. Trogodišnji projekat sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije uz finansijsku podršku Evropske unije.

Projekat Katastar rudarskog otpada se sprovodi sa ciljem daljeg razvoja i unapređenja sistema upravljanja rudarskim otpadom u Republici Srbiji, kroz izradu inventara – Katastra rudarskog otpada.

Nakon što je projektni tim tokom 2017. godine obišao 250 lokacija napuštenog rudarskog otpada u Republici Srbiji i podneo izveštaj o vrstama i količinama tog otpada, Ministarstvo rudarstva i energetike izabralo je 41 lokaciju koja će biti predmet daljeg istraživanja i analize, s obzirom na njihov mogući uticaj na životnu sredinu i bezbednost i zdravlje ljudi.

Na javnoj prezentaciji biće predstavljen projekat, obim i status radova, uključujući i informacije o budućem katastru, koje će biti dostupne na internetu.

41 lokacija za dalje istraživanje

U okviru naredne faze projekta, 41 lokacija rudarskog otpada detaljno će biti analizirana i istražena. Ove lokacije su odabrane s obzirom na njihov mogući uticaj na životnu sredinu i bezbednost i zdravlje ljudi. Odabrane lokacije nalaze se u sledećim opštinama: Čajetina (4), Nova Varoš (2), Raška (7), Krupanj (4), Loznica, Prijepolje, Knjaževac, Zaječar (2), Crna trava, Surdulica, Majdanpek (3), Voždovac, Kučevo, Aleksinac (2), Mali Zvornik, Kragujevac grad, Boljevac, Zaječar, Brus, Ljubovija (3), Žagubica-Bor i Dimitrovgrad.

Količina otpada na odabranim lokacijama čini 90% ukupne količine rudarskog otpada koji se nalazi na svim posećenim lokacijama napuštenog rudarskog otpada (ukupno 250 lokacija).

Rezultati istraživanja 41 lokacije biće predstavljeni u izveštaju, koji treba da sadrži detaljne podatke za svaku lokaciju: opis lokacije, rezultate hemijske, mineraloške i geotehničke analize, uticaj na životnu sredinu (efekat koji rudarski otpad ima na kvalitet podzemnih i površinskih voda, vazduha i okolnog zemljišta) i mogući efekti na zdravlje ljudi.

Projekat vredan 2,1 miliona evra finansira Evropska unija u iznosu od 90% sredstava, dok preostalih 10% obezbeđuje Vlada Republike Srbije.

Konsultant na projektu je konzorcijum nemačkih kompanija Plejades i DMT u saradnji sa lokalnim partnerom Institutom za rudarstvo i metalurgiju Bor.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.