Životna sredina

Izrada katastra rudarskog otpada u Srbiji – projekat u toku

Slika: Balkan Green Energy News

Objavljeno

12.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Katastar rudarskog otpada je projekat tehničke pomoći koji Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije sprovodi u saradnji sa Evropskom unijom (EU) od februara 2017.godine, sa ciljem da izradom katastra razvije i dalje unapredi sistem upravljanja rudarskim otpadom u Srbiji.

U Srbiji ne postoje sistematizovani podaci o napuštenim deponijama rudarskog otpada, pa je jedan od prioriteta ovog projekta identifikacija napuštenih lokacija rudarskog otpada, procena njihovog uticaja na životnu sredinu i uspostavljanje baze za upravljanje i remedijaciju tih lokacija.

Tokom trogodišnje implementacije projekta, biće izrađen katastar u formatu veb aplikacije i katastarske knjige, a tim eksperata će izraditi i procenu rizika, karakterizaciju i klasifikaciju rudarskog otpada sa oko 250 napuštenih lokacija rudarskog otpada i oko 200 aktivnih rudnika u Srbiji, kao i tri studije slučaja za tri različita tipa rudarskog otpada.

Ovo je jedan od prvih projekata u okviru tzv. decentralizovanog sistema upravljanja, što znači da projekat sprovode institucije države Srbije u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji.

Vrednost projekta je 2,1 miliona evra: EU obezbeđuje 90 odsto sredstava, dok Vlada Republike Srbije učestvuje sa preostalih 10 odsto. Realizuje ga konzorcijum nemačkih kompanija PLEJADES i DMT.

Uz izradu katastra, cilj ovog projekta je i da pružiti pomoć Srbiji u harmonizaciji zakonodavstva sa regulativom EU u oblasti životne sredine i klimatskih promena kroz izgradnju institucija i unapređenje infrastrukture u oblasti životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bef 2023 aukcije neda lazendic

Neda Lazendić: Srbija ima pouzdano okruženje za investicije u obnovljivu energiju

12. januar 2018. - Neda Lazendić je bila jedan od govornika na panelu Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu na konferenciji BEF 2023.

bef 2023 baterije PPA maja turkovic cwp

Maja Turković: Baterije će automatski počistiti veliki broj zahteva za priključenje na mrežu

12. januar 2018. - Obaveza instaliranja baterija će povećati ulaganje u nove elektrane 20-30 odsto, rekla je ona na Beogradskom energetskom forumu 2023.

energija iz otpada srbija steta korist

Video: Energija iz otpada – realna briga ili prilika za rešavanje problema?

12. januar 2018. - Korišćenje otpada za dobijanje energije je sastavni deo hijerarhije upravljanja otpadom i izaziva suprostavljene stavove u Srbiji

vinca spaljivanje otpada deponija beo cista energija

Beo Čista Energija započela proizvodnju energije spaljivanjem otpada u Vinči (VIDEO)

12. januar 2018. - Postrojenjem upravljaju francuska Veolia i japanski Itochu, koji su sa Gradom Beogradom sklopili ugovor o javno-privatnom partnerstvu