Životna sredina

Izrada katastra rudarskog otpada u Srbiji – projekat u toku

Slika: Balkan Green Energy News

Objavljeno

12.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Katastar rudarskog otpada je projekat tehničke pomoći koji Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije sprovodi u saradnji sa Evropskom unijom (EU) od februara 2017.godine, sa ciljem da izradom katastra razvije i dalje unapredi sistem upravljanja rudarskim otpadom u Srbiji.

U Srbiji ne postoje sistematizovani podaci o napuštenim deponijama rudarskog otpada, pa je jedan od prioriteta ovog projekta identifikacija napuštenih lokacija rudarskog otpada, procena njihovog uticaja na životnu sredinu i uspostavljanje baze za upravljanje i remedijaciju tih lokacija.

Tokom trogodišnje implementacije projekta, biće izrađen katastar u formatu veb aplikacije i katastarske knjige, a tim eksperata će izraditi i procenu rizika, karakterizaciju i klasifikaciju rudarskog otpada sa oko 250 napuštenih lokacija rudarskog otpada i oko 200 aktivnih rudnika u Srbiji, kao i tri studije slučaja za tri različita tipa rudarskog otpada.

Ovo je jedan od prvih projekata u okviru tzv. decentralizovanog sistema upravljanja, što znači da projekat sprovode institucije države Srbije u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji.

Vrednost projekta je 2,1 miliona evra: EU obezbeđuje 90 odsto sredstava, dok Vlada Republike Srbije učestvuje sa preostalih 10 odsto. Realizuje ga konzorcijum nemačkih kompanija PLEJADES i DMT.

Uz izradu katastra, cilj ovog projekta je i da pružiti pomoć Srbiji u harmonizaciji zakonodavstva sa regulativom EU u oblasti životne sredine i klimatskih promena kroz izgradnju institucija i unapređenje infrastrukture u oblasti životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zavrni rukave 4 kosutnjak kragujevac

Deca i mladi zavrnuli rukave i čistili u nedelju po Srbiji – poslali poruku o značaju čiste životne sredine

31 May 2021 - U okviru kampanje Zavrni rukave, u nedelju je organizovana četvrta akcija ćišćenja smeća na 42 lokacije širom Srbije u kojoj je učestvovalo dosta dece i mladih.

Nino-Sijeric-solarni-paneli-pristunost

Sijerić, Luxor Solar: solarni paneli čine 60% investicije, birajte proizvođače prisutne na tržištu (VIDEO)

25 May 2021 - Isplativost fotonaponskih elektrana zavisi od više faktora, a jedna od bitnih stavki je izbor solarnih modula, kaže Nino Sijerić iz kompanije Luxor Solar.

Nemanja-Mikac-solar-skladistenje-energije

Nemanja Mikać: integracija skladištenja, solara i vetra bi dala najjeftiniju energiju na tržištu (VIDEO)

26 April 2021 - Nemanja Mikać: integracija skladištenja, solara i vetra bi dala najjeftiniju energiju na tržištu i olakšala energetsku tranziciju.

solar-turkovic-cwp

Maja Turković: solar će biti najveći generator likvidnosti tržišta (VIDEO)

22 April 2021 - Nakon tranzicionog perioda subvencionisanja kroz tržišne premije, solar će postati najveći generator likvidnosti tržišta električne energije, kaže Maja Turković.